Autor: Nova ekonomija

Info
01.04.2024.
06:47
Javno tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je da su uhapšene tri osobe, koje se sa još dvoje ranije uhapšenih terete za pranje novca i udruživanje radi vršenja krivičnih dela.
  • Zovite pravim imenom

    01.04.2024 23:30
    Zemlja bandita, lopova i prevaranata.
  • Fića

    01.04.2024 15:57
    Ko sme...?!
    Ko, bre, sme da nam dira "strane investitore"...?!
    :)
    Sad ću zovem Oskara...!
  • Analiticar

    01.04.2024 13:57
    Primer
    Novac sumnjivog porekla se investitorima uplacuje preko menjacnica i ostalih platnih institucija a ne preko banaka jer su one u obavezi da imaju AML provere, dok ovi manji nisu i niko ih ne kontrolise a trebalo bi NBS to da radi. U bankama za sve preko 15k mora da se dokaze poreklo i putem menjacnica se prljav novac ubacuje u "legalne" tokove i zaobilaze se bilo kakve provere. Eto teme za neki clanak buduci...
  • @Analizator

    01.04.2024 13:09
    razuma bez
    Kako to mislis "ako je tacna prica o stampanju eura"?
    Da li ti to dovodis u pitanje istinitost informacija koje objavljuju eksperti opste prakse iz aktuelnosti, cirilice, pink jutra, vesti sa srdjanom?
  • Tikar

    01.04.2024 12:17
    U Vojvodini sme da se prodaje
    samo Vojvođanski kokain sa zaštićenim poreklom sve ostalo ne dolazi u obzir.


  • Micko

    01.04.2024 11:51
    Vrana vrani oči ne vadi. Ne kupije običan narod stanove za keš, već političari, doktori i sudije i taj stalež "poštenih" građana.
  • Dragan

    01.04.2024 11:43
    Ovo da se stanovi kupuju za keš ne znači da je sve to ušteđevina ili pranje para. Jedan stambeni kredit pokrene 4-5 kupovina nekretnina u lancu, a sve osim te prve kupovine je keš. Banke su vlasnici svega ovde, cela država je pod hipotekom. I cene nekretnina se menjaju prema visini kamatne stope za kredit i tome koliko para im padne napamet da odštampaju. Inflacija je sveopšta, kad pojeftini zejtin, pojeftiniće i stanovi. A što se pranja para tiče, država je agencijama za nekretnine uvela obavezu sprovođenja Zakona o sprečavanju pranja novca, ali ne želi da istu obavezu nametne i investitorima, uprkos tome što se najveći deo para tu pere. Svi ovi analitičari u tekstu to dobro znaju, ali nijedan ne kaže prosto, država treba da uvede tu obavezu investitorima.
  • Omacuju oprasuju

    01.04.2024 11:14
    Neka se okreće
    U poredjenju s onim sro okupator radi na jugu Strbije sve je ostalo benigno.
    Sramno je i a u vezi toga.
  • Za Paju zvani trosak

    01.04.2024 11:00
    @Paja zvani trosak - nije normalno da se kupuje 95% nekretnina za kes. To u normalnim zemljama nije normalno.
    Kod nas kupovina ide ovako - imas "mutan" kes. Odes, kupis stan, otvoris racun u "njihovoj banci". Stavis tamo kes, NIKO TE ZIV NE PITA ODAKLE TI, prebacis investitoru i to je to. To NIJE normalno.
    Transakcija JESTE isla "preko racuna" ali prvi korak (stavljanje mutnog kesa na racun) niko ne proverava i niko ne pita.
    E TAJ KORAK je rizican i TU se peru pare. E kada TAJ KORAK regulisemo i kada se TAJ MOMENAT sasece u korenu imacemo totalni kolaps trzista nekretnina.
    Ovo sto si ti spomenuo (prodam zemlju, kupim stanove) nema skoro niko
  • iphone SE128 Red

    01.04.2024 10:27
    Ništa čudno. U državi Srbiji samo tako i može da se kupi stan. Na kredit je maltene nemoguće, bar ne za prosečnog građanina.
  • B

    01.04.2024 10:09
    Manje više cene
    Čemu toliki kvadrati?
    Prođite uveče bulevarom Evrope ili pored bezbednjačkog kompleksa, svaki peti stan je useljen, a grade se nove predimenzionirane zgrade...
    Vojvodina je već ispražnjena, ko će tu da živi...
  • Dule

    01.04.2024 10:06
    Cela prica je da ako bi uzimali stanove preko banke sa kamatom onda je sve ok i sve cisto..Pa banke su inace najveci peraci para na svetu i od njih sve krece.Decenijma kod nas banke odobravaju kredite sa 100% depozitom kao garancijom..Znaci banka ti trazi da polozis devize kod njih a oni ti za toliki iznos odobre kredit zamisli ti to.Svoje pare polozis a oni ti onda tvoje pare daju na kamatu i to je sve cisto ali kada stan kupis za svoje pare to je sumnjivo..Ma nemoj.
  • Analizator

    01.04.2024 10:03
    Pogrešni su ovde komentari koji pišu da će cena nekretnina pasti ! To je nemoguće ako je priča tačna da se štampaju Evra i $ . To štampanje para može dovesti da recimo neki stan koji sada vredi 100 hiljada evra, za nekoliko godina vredi 200 hiljada, setite se inflacije.
  • ex chapman

    01.04.2024 10:02
    cash
    pa ONI i kupuju za kes
    i njihovi kumovi
    i rodjaci
    i pajtosi
    ko hoce da se bavi kriminalom mora na neki nacin biti sa njima povezan
    a onda za njega nema ni zakona i ni pravde
    ko se ne uveze sa njima - taj ce odmah da zavrsi karijeru. nece ni stici do toga da svoj prljavi novac pere kupovinom stanova

    postoji i vrlo mali broj ljudi, uglavnom tzv. dijaspora, koji svoj posteno zaradjeni novac investiraju u nekretnine u Srbiji. (naravno tu je i fabulozni IT sektor. ali necemo da nacinjemo tu temu)
    ali VECINA dijaspore ne zeli nikakav neksus sa "maticom". pa zato su i pobegli. drugi iz cisto pragmaticnih razloga kupuju nekretnine u inostranstvu.

    tom pamecu razmislja i vecina onih koji uz patroitske poklice "vode" Srbiju - i oni su sebi obezbedili bogatu odstupnicu u inostranstvu. neko vilu u Trstu, neko stanove u Bugarskoj... mozemo samo da sanjamo o tome ko sta sve i koliko ima i gde. a saznace nasi unuci, mozda, jednog dana iz nekog dokumentarca "Najveci lopovi Srbije"
    tako mi danas znamo da je "brilijantni" knez Milos, posedovao ogromna imanja u Habsburskoj monarhiji, da je Pasic svoj profit iznosio na tajne racune u Svajcarsku... sve busajuci se u srpske grudi junacke i vicuci "juris" dok je njegov sin sa jahte pokazivao golo dupe srpskim vojnicima na Krfu

    taj scenario vec zivite. a uskoro ko zna sta vam se sprema
  • Milan

    01.04.2024 09:54
    I tako, pređu granicu sa BiH i CG, sa koferima para. Čim u katastru neki od investitora zatraži info o zemljištu moguće buduće zgrade. Nas u banci maltreturaju sa uloženih 500€, poreklo imovine.
  • Pa

    01.04.2024 09:40
    U svetu
    Vam za bilo koju veću transakciju novca...kuc kuc na vrata, dokaži odakle ti lova. Hapsite i oduzimajte imovinu koja je nelegalno stečena.Narodu je pun kufer lopova od 2000 god. Svaka vlast će pasti ako ne sprovodi zakone.Vratiti SDK naše banke i kontrolisati sve tokove novca. Lopivi u zatvor, a ne samo trućati po televizijama...narod ima mozak
  • Kada

    01.04.2024 09:32
    Kada
    bi išlo sve kao u EU preko racuna u roku od 48h AV bi bio pociscenj sa Vlasti. Kupovina za keš ostaće do 2027 101%!
  • Kako do stana

    01.04.2024 09:18
    Imam platu 1200 evra i ne znam kako da kupim stan...
  • TsiBB

    01.04.2024 08:30
    Pa šta?
    Mnogo ljudi ima nekoga u inostranstvu, recimo ženinu tetku u Kanadi. I još kada tetka drži samo keš pa šalje pare avionom. 9000 po 9000.
  • Paja zvani trošak

    01.04.2024 08:26
    Prodam dedovnu na selu za kes, kupim polovan stan gradu. Od tog kesa, prodavac garsonjere doda licnu ustedjevinu za veci stan. Prodavac veceg stana odluci da kupi dva manja - jedan u kome ce da zivi, drugi za izdavanje. Ako ste dovde ispratili, bile su 4 kes transakcije. Gde je tu pranje para? I sta je lose sto su kes transakcije? Normalno je i da bude najvise ovakvih transakcija. A znam da bi banke volele da se tu ugrade, kao i u sve drugo, tako sto bi za 5 minuta ukucale nule i jedinice u kompjuter i narednih 30 godina dobile novog roba na cijim ce ledjima da parazitiraju. Sto se tice pranja para, krenite od investitora, rada na crno kod istih, stovarista materijala, i ovih sto poseduju po 5 i vise nekretnina.
  • Joca

    01.04.2024 08:21
    Cene
    Nije mi jasno da neko ima toliko love i da mu jedini nacin da je opere crep i cigla. Mislim da dolazi do relaksacije cena u buducem periodu. Dva glavna razloga za to su pre svega demografska katastrofa koja ocekuje ne samo Srbiju vec i celu EU. Srbija i u ovom momentu ima dovoljno stambenog prostora jedino sto nije najbolje rasporedjen. Bice i dalje migracije ali ce se uspostaviti kakava takva ravnoteza. Medjutim drugi aspekt je mnogo bitniji i on je vezan za investiranje. Do pre godinu-dve prosecan neupucen covek sa viskom para je imao vrlo malo izbora sta sa novcem. Danas vise nego ikada pre je jasno kako i gde mozete da investirate sa osetnim povratom investicije bez mnogo mozganja i cimanja. Polazim od sebe, 20 godina investiram u nekretnine i vise ni dinar necu upucati u m2. Postoji toliko boljih, elegantnijih i unosnijih nacina, nacina preko kojih cak i unapredjujete sebe umesto sto se ganjate sa podstanarima i skupstinim stanara. Berza, kripto, AI, indexi...
  • S

    01.04.2024 08:20
    Selidba preko
    Bolje kupiti stan u inostranstvu nego ovde. Ne isplati se.
  • BmB

    01.04.2024 08:14
    Koga briga
    bitno da masina stalno okrece bubanj za pranje novca. Nije problem samo novac kriminalaca, vec i novac onih koji zaradjuju u sivoj zoni, bez prijavljenih prihoda. A kupuju stanove za kes.
    Neka ne misle da ce tako biti vecno, i pre sto godina su svi ameri ulagali u berzu kojoj se nije nazirao kraj rasta. Isto tako i ovde ce jednom puci tikva. Beton i stanovi nece nigde otici, ali vlasnici hoce...
  • Zbogom pameti

    01.04.2024 08:13
    opa.
    pocelo da se smanjuje trziste pa se samo nekom proverava kako su stecene pare.
    mnogo riba.
  • Cluffas

    01.04.2024 08:01
    Niko ne govori o iznosenju novca iz Srbije.
    Unos novca treba pustiti neometano da ulazi.
  • Omg

    01.04.2024 07:58
    Pa gde ce na svoje da reaguju
  • rale

    01.04.2024 07:56
    Čitava suština ekonomije Srbije su strogi zakoni koje niko ne sprovodi, odnosno selektivna kontrola po političkoj potrebi, sivilo u kojem svi ćute i sređuju stvari ispod žita. Oni koji hoće nešto da menjaju i sprovode vrlo lako iskoče i budu izolovani.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna