Info
29.10.2014.
07:52 > 08:02
Poreska uprava počela je blokadu računa advokatima koji u poslednjih 40 dana trajanja protesta nisu platili porez državi, saznaje "Danas".
  • Helen

    30.10.2014 00:50
    I treba tako, neka plate porez. Ne mogu oni da budu van finansijksog sistema ove zemlje.
  • @Cinik101 - Odlicno Predlagac

    29.10.2014 23:56
    Preusko si shvatio ono "... na osnovu". A mene mozes za nesto drugo, a ne za ministra. PS Molim da me opet ne shvatis pogresno.
  • Cinik101

    29.10.2014 20:06
    Odlicno Predlagac
    Pa da u taj obracun udje i ono sto su od dede nasledili. Ja bih te odmah za ministra.
  • Predlagac

    29.10.2014 18:23
    Predlazem da advokati placaju porez na primanja, izracunata na osnovu imovine koju poseduju. Time bi licne tajne klijenata ostale zasticene, advokati i drzava srecni i zadovoljni, a i ja ne bih imao nista protiv.
  • Advokat

    29.10.2014 17:41
    @Relja
    Ako vam je neko naplatio 300 a trebao je 30, zašto ga nisi prijavio AKV i zašto nisi tražio priznanicu-račun? Advokatska komora bar ima javno istaknutu tarifu, http://www.akv.org.rs/tarifa.html što se ne bi moglo reći za druge privatne profesije. Da se razumemo, nije normalno ni da psihijatar izdaje fiskalni račun. Ali lekarstvo se tu nije snašlo a i LKS vam je u sudskom sporu sa SLD DLV. Teško da postoji eklatantniji primer nejedinstva struke od lekarstva a to vam se u datom momentu obilo o glavu. Moglo bi se to oboriti da je volje, pameti i jedinstva.
  • Pacman

    29.10.2014 16:50
    @Advokat
    "И коначно да се разбије та фама, 10% адвоката зарађује енормно док се остали сналазе и крпе крај са крајем..."

    Oko ovoga se slazemo. Svi smo mi u istom sosu (osim onih desetak % iz svih profesija). E sad, deo oko koga se ne slazemo.

    Naravno da fiskalni racun nije isto sto i evidencija. Taj komentar je napisan tako kako je napisan, ne mozemo ga sad menjati, ali ga mozemo obrazloziti: komentar nije bio poistovecivanje ta dva pojma, vec samo paralela. Svi se slazemo da evidencija pacijenata ne narusava profesionalnu tajnu. Ja tvrdim da i izdavanje fiskalnih racuna (od strane advokata) takodje nije na stetu privatnosti klijenta.

    Molim vas objasnite mi kako racun narusava prof. tajnu. Da li na racunu pise o cemu se razgovaralo? U cemu je razlika izmedju fisk. racuna i priznanice (u svetlu narusavanja prof. tajne)?

    U svom novom komentaru ste naveli jos jedan argument protiv fisk. racuna, a to je da bi klijenti odmah morali da plate ceo iznos itd. Zasto? Zar ne moze da se na racunu navede stavka koja bi se zvala, na primer, Avans, ili tako nesto?
  • Relja

    29.10.2014 16:44
    Moj brat je privatni psihijatar i izdaje fiskalne racune. Problem advokata sa fiskalnim racunima je sto ne bi mogli da traze 400 evra za nesto sto vredi 30 evra po cenovniku. A za beleznike se slazem - treba da i oni rade svoj posao, ali ne samo oni. A advokati da placaju PDV, naravno.
  • Gus fraba

    29.10.2014 15:12
    @mrzitelji advokature
    Menjajmo loše i idimo napred, filozofija je koja nam je neophodna, jer nas kao naroda nema dovoljno da mrzimo čitave tabore i profesije!
    Nije normalno da ministar predlaže i izmanipuliše pre svega svoju skupštinsku koaliciju i donese bukvalno preko noći, bez javne rasprave, 2 zakona koja su neustavna i u koliziji sa 4-5 već važećih zakona. A kada se advokatura kao profesija koja ima ustavom propisan zadatak da reaguje u datim situacijama tome usprotivi, koristi pežorativne izraze da opiše celu profesiju. Pogledajte samo papir na kojem je dat njegov predlog:
    http://protestadvokata.org/wp-content/uploads/2014/10/ponuda-ministarstva-pravde.pdf

    A osim toga danas izjavljuje da se čitava advokatura stavila u službu jednog tajkuna ne bi li mu odložila sudjenje, kao da će 1-3 meseca obustave rada suštinski doprineti da zastari delo koje se može prijavti i za 10 godina od izvršenja. Ljudi moji, mnogi su ministri bili neznalice, ali ovaj će i Nušića da digne iz mrtvih.
  • Адвокат

    29.10.2014 14:45
    Адвокати плаћају порез невезано за фискалне касе!
    Увођење фикалних каса би значило да клијент мора одмах да плати услугу, дакле не би било чекања окончања спора, наплаћивања трећине цене итд.
    Размислите добро да ли то желите !?

    Један од коментара брка евиденцију и фискални рачун. Замислите да психијатар издаје фискални рачун са услугом психијатријског прегледа ?

    И коначно да се разбије та фама, 10% адвоката зарађује енормно док се остали сналазе и крпе крај са крајем...
  • @Pacman

    29.10.2014 14:42
    Nakaradno je i za lekare i advokate
    To samo govori koliko je nakaradno bilo uvesti fiskalme kase i za privatne ordinacije kao što bi bilo za advokate a ne može da se koristi za protivargumentaciju. Upravo je fiskalizacija nečeg tako komplikovanog kao što je lečenje i postavljanje dijagnoze dovelo do tog da sad nemamo nikakvu evidenciju namernih pobačaja, jer se masovno ne izdaju fiskalni računi niti prijavljuje zdravstvenoj statistici iako je stanje potpuno drugačije. Postoje profesije čije se aktivnosti ne mogu svesti na proste ekonomske kategorije "usluga" - lekarska i advokatska su pravi primer. Ekonomisti, trgovci proizvodima i uslugama to ne žele da shvate, pa u okvire Zakona o javnim nabavkama žele da ubace sve oblike ljudske delatnosti a fiskalne račune vide kao jedini oblik fiskalne kontrole. Neznanje, lenjost i samouverenost - ubitačna kombinacija i ove i prethodne vlasti!
  • novosadski advokat

    29.10.2014 14:29
    najurednije platiše
    Samo da mi neko objasni kada će kvantaš da plaća porez
    pošto ja kao advokat pune dve decenije najurednije pla
    ćam porez bez reprograma.
    Najlakše je da Vam budu advokati krivi za sve.
  • 29.10.2014 14:21
    Ukidanje mafijaske komore je jednio trajno resenje i davanje istih sansi svim pravnicima.
  • DOO

    29.10.2014 14:05
    Bolje da promene Upravni odbor
    i predsednika, nego da ih ovi i dalje "zastupaju".
    U ovom textu su iznesene dve laži(tim izrazom je i predsednik AKS odgovarao ministarstvu).
    Naime, nisu samo advokati od poreske uprave dobili blokade. Moja firma je takodje opomenuta za dug od 15-tog septembra da ga platim do 5-og oktobra. I učinio sam to.
    Dalje, dogovor oko paušalnog poreza je postignut sa advokatima, što su potvrdili drugi advokati učesnici razgovora u ministarstvu, samo je predsednik Djordjević i "svita", to demantovao i tražio "u paketu" sve promene i smenu ministra.
    Jedno od rešenja bi bilo i ukidanje paušala advokatima i monopola beležnicima.
  • laik

    29.10.2014 14:02
    kako ja to vidim
    Advokati svakako čuvaju svoje dupe i ne žele fiskalne kase, iako bih im ja uveo iste. Neka piše na računu usluga 1., 2., 3.,... kategorije i to ne ulazi u poverljiv odnos advokat-klijent.

    Sa druge strane su potpuno u pravu za ovo što se bune zbog monopola notara!
    Građani su dobili desetostruko skuplju cenu overe ugovora, bez ikakve dodatne garancije, i IZGUBILI SU PRAVO DA SAMI NAPIŠU UGOVOR (makar kopirali komšijin), već su dovedeni u situaciju da plate enormne cifre samo određenim osobama koje bira uzak krug ljudi!

    Na primer:
    Imam pravnika u porodici koji mi može besplatno sastaviti ugovor, tako da ne moram da plaćam notare, ALI ZAKON MI TO NE DOZVOLJAVA!!!

    Ako neko veruje da zaista garantuju svojom imovinom za svaki ugovor, neka mi navede MAKAR JEDAN primer notara kome je popisana ta imovina! Dalje, ako notar overi 1.000 ugovora o nekretninama to AUTOMATSKI ZNAČI da on ima novaca da isplati SVIH 1.000 nekretnina! Da li ih ima ili tek treba da ih stekne, prosudite sami!!!

    Stop lopovluku pod kapom "države" i "zakona" koji je protivustavan! A svi znamo da se Ustav ne uređuje raznim "zakonima" već se zakoni prilagođavaju Ustavu!

    Ko je onda zaista u pravu u ovom slučaju??? Kakvi god bili advokati i koliko ih god mi mrzeli, notari su DNO DNA!
  • Pacman

    29.10.2014 13:43
    @Advokat
    "Адвокати су дужни да чувају професионалну тајну а издавањем фискалних рачуна то би било готово немогуће."

    Ovo je najveca glupost koju procitah danas. Evo malo izmenjenog vaseg komentara, kazite mi da li ima smisla:

    "Psihijatri su duzni da cuvaju profesionalnu tajnu, a postojanjem evidencije o zakazanim pregledima pacijenata, cuvanje profesionalne tajne bilo bi gotovo nemoguce"

    Pa, ima li smisla?
  • siki82

    29.10.2014 12:59
    komentar
    Advokati destabilizuju državu i blokiraju pravosudni sistem.
  • siki82

    29.10.2014 12:57
    komentar
    Advokati destabilizuju državu i blokiraju pravosudni sistem.
  • 29.10.2014 12:33
    @advokat
    Pustite me tih prica,18 000..60-70 000..a koliko uzimate,u €,za sudjenja,posete i dr.??? A taj,fiskalni racun,koji bi davali ne mora da se gubi!!! Uvek neki izgovori i niko nikad zadovoljan!!!
  • 29.10.2014 12:16
    @Nizina - Pa jeste sotona
    Jeste on sotona, ali ni vi advokati niste daleko od toga.
  • ns time

    29.10.2014 11:58
    Cinjenica je da osornim stavom ni drzava nece postici mnogo.U nasoj zemlji je mnogo neresenih statusa.Ovo demonstriranje moci nad jednom profesijom koja vazi za profitabilnu ne vodi nikuda.Sad su u pat poziciji, s tim sto ministar moze da dobije maltene citavo jutro da prica na ruzicastim talasima ko je prijatelj sa kojim politicarem.Tako je i on poceo.Prijateljevanjem.
  • ja

    29.10.2014 11:52
    Bez obzira
    Šta inače mislim o većini advokata, pružam im punu podršku u borbi protiv pomahnitale aždaje koja je usled svoju moći potpuno oslepela.
  • 29.10.2014 11:52
    @@Адвокат - фискална каса
    @Анонимни господин који би увео фискалну касу

    Адвокати су дужни да чувају професионалну тајну а издавањем фискалних рачуна то би било готово немогуће.
    Замислите да мајка чији је син у притвору изгуби свој фискални исечак на коме се види да се адвокатска услуга односи на укидање притвора ?

    1.Дали ви стварно верујете у то што сте горе написали?
    2.Адвокати су сложни и истрајни у борби за своје дупе. На томе им треба позавидети и честитати.Све остало је без кометара.
  • I

    29.10.2014 11:50
    Evo šta treba da bi narodu bilo lakše, za početak.
    1. Izjednačiti ovlašćenja advokata i notara po pitanju overe i izrade nekih opštih dokumenata. Na taj način će se skinuti monopol koji je država ovih dana uvela, omogućivši notarima ekskluzivno pravo da sami to rade i, naravno, odvaljuju cene..
    2. Ukinuti uslov učlanjenja svih pravnika u advokatsku komoru da bi mogli da se bave advokaturom. Prisilno učlanjenje je protivzakonito..
  • 29.10.2014 11:27
    Porez bi trebao da se razrezuje i naplaćuje po zakonu a ne u sklopu neke kampanje - što naravno direktor poreske uprave ne zna, jer ga je tu postavio Vučić. Što se tiče izjava ministra Selakovića, jasno je da mu je neophodna stručna pomoć, i to iz više oblasti.
  • Игор

    29.10.2014 11:00
    Невероватно како је све код нас компликовано. Па нисмо ми измислили те нотаре, а можда да погледамо какву улогу имају исти у некој нормалној држави.

    Уосталом зашто исти посао не би могло да ради и адвокати и нотари. Сада се створила невероватна гужва код нотара који немају довољно праксе.

    И реално, боли адвокате уво за остале, боре се за своја права, нису они браниоци демократије или слично.

    Има она народна умотворина "Уколико не мораш, немој имати посла са полицијом, лекарима и адвокатима!"

    И тих пар адвоката које знам, свима је главна иста ствар - новци! Зато и имамо случајеве када суђење траје деценијама! Па коме то одговара?
  • Адвокат

    29.10.2014 10:36
    фискална каса
    @Анонимни господин који би увео фискалну касу

    Адвокати су дужни да чувају професионалну тајну а издавањем фискалних рачуна то би било готово немогуће.
    Замислите да мајка чији је син у притвору изгуби свој фискални исечак на коме се види да се адвокатска услуга односи на укидање притвора ?
    Са друге стране, тада би наши клијенти морали одма да плате наше услуге, дакле не би било чекања, попуста итд.
    Мислим да би увођење фискалних каса више погодило клијенте него адвокате.

    Да не мислите да адвокати немају обавезе према држави, плаћамо порез који нпр за почетника сваки месец износи око 18.000 динара, колегама које раде дужи низ година тај износ се повећава до 60-70000 динара.
  • 29.10.2014 10:17
    Advokatska komora je cist monopol koji uskracuje pravo na rad. Cenom ulaska u komoru od 5000 evra, sprecavaju se cestiti mladi pravnici da se bave advokaturom. Komoru treba ukinuti da svako sa polozenim pravosudnim ispitom moze postati advokat.
  • Nizina

    29.10.2014 10:13
    Pa jeste sotona
    Mlad tvrd sve sa stisnutom usnom pravi "usmereni" um.
  • amoniman

    29.10.2014 10:04
    A zasto da nemaju fiskalnu kasu?
    Ako je svi imaju, ne razumem sto onda oni sebe smatraju boljim pa nece da je koriste?
  • 29.10.2014 09:54
    vladaNS
    Zašto država ne postupi kao u normalonm svetu?
    Tamo su advokatske kancelarije itekako profitabilne i vrlo često su pod lupom poreznika.
    Ako advokati misle da su oštećeni neka im se uvede dvojno knjigovodstvo, fiskalne kase, obavezno prijavljivanje prometa vezano za ugovre sa klijentima, obaveznu reviziju,opravdano stečenu imovinu na koju su paltili porez, pa ako matematika na kraju godine pokaže da su u minusi neće platiti porez! Nisam na strani ove vlasti nikada bio pa ni sada, ovo je moje subjektivno razmišljanje za neko buduće normalno vreme!
    Pozdrav iz Vojvodine
  • 29.10.2014 09:10
    Najbolji posao
    Uveo bi ja njima fiskalnu kasu...
  • coco

    29.10.2014 09:09
    Upravo tako!
    Jo je svojevremeno Erazmo Roterdamski o pravnicima napisao (http://svetlost.org/podaci/Erazmo_Roterdamski_-_Pohvala_ludosti.pdf)

    51 Међу научним позивима прво место присвајају познаваоци права. Нема бића под сунцем које је тако само собом задовољно као правник. У ствари, њихов је рад обичан Сизифов посао, јер у једном даху истресу силесију закона, без обзира на то да ли се односе на одређену ствар, и слажу глосе на глосе, мишљења на мишљења и тако стварају уверење да је правна наука најтежа од свих. Они мисле да је све оно за шта је потребан труд већ самим тим славно.
  • 29.10.2014 08:36
    Lala
    Svi smo uz vas, vi branite demokratiju od nastanka apsolutne dikatature!
  • Dane

    29.10.2014 08:31
    Ajoj, pa ispade da su oni anđelčići a Selaković Sotona. Kakao da ne...
  • Janac

    29.10.2014 08:27
    Indiferentan

    Ne znam kako da reagujem na ove stvari... Drzava je uvek nasilnicka, bilo ko da je na svlasti... Ovo sa notarima jeste losa praksa, ali advokatima smeta sto su oni izgubili monopol ...

    Advokati su sada blokirali celu drzavu, meni se dosta predmeta zaglavilo jer oni strajkuju... Zamislite sta bi se desilo da lekari tako pocnu da strajkuju ili EPS... ?

    Mislim da su advokati najzasticenija profesija u Srbiji... Ovakva opomena, iako demonstrira silu drzave, mozda nije losa...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna