Novosadski informativni portal 021

Info - Nauka i tehnologija

Čileanci ustavom štite "prava na mozak"

Čile bi mogao postati prva država na svetu koja će zaštitu "neuroprava" ili "prava na mozak" ugraditi u svoj ustav da zaštiti ljudski um od manipulacija mogućih razvojem veštačke inteligencije.

Gasi se Internet Explorer

Američki softverski gigant Microsoft najavio je da će sledeće godine ugasiti pretraživač Internet Explorer i baciti sve karte na Edge kako bi pokušao da ugrozi vodeću poziciju Google-ovog Chrome-a.

U septembru razrešenje dileme ko je bio Kolumbo

Nepoznanica oko porekla poznatog istraživača Kristofera Kolumba mogla bi da se reši za pet meseci, jer su naučnici počeli analize njegovih DNK ostataka, čime se nadaju da će otkriti njegove korene.

Pejonir pokrenuo saradnju sa eBayom

Svetska platforma za plaćanje i elektronsku trgovinu Pejonir (Payoneer) pokrenula je saradnju sa iBejom (eBay) kako bi prodavcima omogućio da budu plaćeni za ono što prodaju na toj platformi.

Uskoro prodaja karata za razgledanje Zemlje iz svemira

Raketna kompanija milijardera Džefa Bezosa "Blu Oridžin" uskoro će početi prodaju karata za suborbitalna razgledanja na svojoj letelici "Novi pastir", što označava prekretnicu ka novoj eri privatnih komercijalnih svemirskih putovanja.