Autor: 021.rs

Novi Sad
06.11.2020.
14:35 > 10:33
Sredinom sedamdesetih godina novosadski autori krenuli su u veliko osvajanje jugoslovenske strip scene. Samo deceniju kasnije, bez Novosađana nije bilo moguće zamisliti bilo koje domaće strip izdanje.
  • realno

    08.11.2020 20:39
    za dijasporac
    Za tvoj prvi komentar samo da kažem, kao ja da sam ga pisao, slično iskustvo. Savet, pdf verzija ni približno ne daje osećaj pravog stripa. Bolje pronađi na najlonu poneki Alan Ford i uživaj u listanju originala.
    Sa drugim komentarom si mi ubio sliku o zaljubljenicima u strip (naravno ne o svima) ne mogu da povežem stripofile i arkanofile.
  • G pen

    06.11.2020 21:15
    dijasporac, sa pogresnima si se druzio. Vidi se i po komentarima.
  • Milogled

    06.11.2020 19:42
    Da ne prođe vest a da Mikica Ivanović ne bude spomenut. Nedavno je mom sinu umesto posvete u strip nacrtao sjajan crtež Bleka i zacementirao kod njega strast prema stripovima.
  • /

    06.11.2020 19:03
    /
    na zalost, strip scena /osim ovih par u ns-u/ je otisla u braon
  • G pen

    06.11.2020 18:32
    Nego, jos nismo saznali cije stripove sa posvetom je Vucic urucio Makronu.
  • dijasporac

    06.11.2020 18:10
    @G pen
    Pazi kad su dvojica od mojih drugara iz detinjstva koji su do tad bili kao i svi mi ostal vec '91-ve stupili u Arkanovu i Draskovicevu gardu, jedan je i poginuo negde u Hrvatskoj a drugom je sin pre par godina ubijen kao Firmin "vodja navijaca". Zasto pominjem njih dvojicu? Zato sto su bili najveci zaludjenici u stripove, prvi je u podrumu kuce u Radoja Domanovica tih 70-tih imao apsolutno sve brojeve izdatih stripova u SFRJ i kod njega se u taj podrum islo po pozivu, mogao si da citas ono sto nisi procitao samo dole, nisi mogao da izneses strip napolje. I danas se secam tog podruma, stalaza sa uredno poslaganim stripovima kao knjige u biblioteci Matice Srpske, cak su pokusavali i par puta da mu provale u taj podrum ali mu je cale bio bravar i znao je kako da zastiti taj podrum.

    A drugi ljubitelj stripa iz '80-tih koji je bio Draskovicev/Lainovicev gardista je meni omogucio prvi susret sa stripom na engleskom, naime on je imao starijeg brata koji je otisao da studira i zivi u London i odande je pocetkom '80-tih donosio bratu ploce i stripove. Njega sam upoznao preko drugara iz gimnazije i odlazili smo da tamo slusamo muziku i listamo stripove (secam se stripova o apokalipsama posle nuklearnog ili bioloskog rata - kako danasnje vreme pandemioje podseca na to).

    Strip i dalje postoji ali u vreme interneta i mnogo mocnijeg video snimka tyesko da ce ikad vise biti popularan kao 80-tih. Jednostavno tad je to bio nacin nekoj generaciji da izmasta neko novo mesto, neko novo vreme
  • samo bih

    06.11.2020 17:20
    primetio
    da niste spomenuli Gradimira Smuđu...
  • dijasporac

    06.11.2020 16:55
    O kako smo mi rodjeni u drugoj polovini '60-*tih bili nalozeni na strip, prvo na Politikin zabavnik, pa na Zlatnu seriju i Lunov magnus strip, pa na Stripoteku i Alan Ford (zamislite kad je on postigao veci uspeh u Hrvatskoj i Srbiji nego u "rodnoj" Italiji)... stripovi su nam uz Figurine Panini bili sve, menjali se za duplikate, trazili brojeve koji nam nedostaju, citali oglase, isli na berze stripova. Na tavanu dedine kuce u Banovcima i danas u drvenoj kutiji stoje Stripoteke od broja 300-900-i nesto koje sam ja skupio...

    A onda se odraslo, dosle su i '90-te i strip nisam procitao zadnjih 29-30 godina, imam Alan Fordove u komplet pdf verziji i vec godinama govorim da cu krenuti da ih citam ali nekako mi se ne da, uvek nadjem nesto zanimljivije u tom trenutku. Jednostavno, proslo me.
  • G pen

    06.11.2020 16:29
    Dzabe, patriJota ne zna da cita a kamoli sta je strip i ko su Zoran Janjetov, Bane Kerac, Dejan Nenadov, Petar Meseldzija, Misa Mijatovic.... Mada, od kada je strip presao u knjizare masovnost a time i popularnost mu je opala. A pri tome dodajte patriJotsku mrznju prema svemu sa zapada. I treba napomenuti da je i strip izdavacima kao i ostalim izdavacima cilj uvaliti u biblioteke.
  • Gari

    06.11.2020 16:25
    Divni Bane Kerac,najbolji bubnjar medju stripadzijama i najbolji stripadzija medju bubnjarima...Jedan od njegovih albuma tvrdih korica sam poklonio drugaru iz Pariza...
  • Grbavi

    06.11.2020 16:12
    Nekada su ta izdanja bila pristupachne cene za klince. Secam se da nisam imao neki dzeparac niti smo bili dobrostojeci a uvek se nekako nashlo para da su kupi strip na trafici, ponekad I vishe komada nedeljno .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna