Novosadski informativni portal 021

Projekti

Ograničenje broja igrača?

Evropska fudbalska unija (UEFA) razmatra mogućnost da zatraži od nacionalnih liga da ograniče broj igrača u klubovima na 25, kako bi se smanjili ogromni troškovi, objavio je zvaničnik te organizacije. Savetnik predsednika UEFA, Viljem Galjar, je rekao da taj predlog ima sve više pobornika i da je njegova primena verovatnija od usvajanja ranijeg plana da se klubovima ograniči suma novca koju mogu da izdvajaju na plate i obeštećenja.

Prvo "zeleno" grčko ostrvo

Među više od 9.000 grčkih ostrva, čuvenih po turizmu i istorijskom i kulturnom nasleđu, maleni Ajos Efstratios je ovih dana dobio posebnu počast - izabran je da bude prvo "zeleno ostrvo" Grčke, zemlje koja poslednjih godina sve više podiže svoje ekološke standarde, koristeći obnovljive izvore energije.

Bojkot Renoa i Meklarena?

Prvi čovek Renoa Flavio Brijatore i njegov kolega iz Meklarena Ron Denis saopštili su vlasniku Formule 1 Berniju Eklstonu da će bojkotovati trku za VN Australije zbog neisplaćenih prihoda timovima. Denis i Brijatore zapretili su da neće poslati bolide u Autraliju ukoliko Eklston ne isplati novac od TV prava i bonusa do vikenda.

Usvojena ostavka Butorovića

Predsednik Fudbalskog kluba Vojvodina Vojislav Gajić saopštio je da usvaja ostavku Ratka Butorovića na mesto potpredsednika kluba zaduženog za sport. Gajić je istakao da odustaje od namere da sazove sednicu Skupštine kluba, koja je trebalo da se izjasni o daljim potezima, navodeći da ''tako bitne odluke neće da prebacuje na druge''.

Đoković preskače prvo kolo

Treći teniser sveta Novak Đoković igraće protiv Nemca Filipa Kolšrajbera ili kvalifikanta, u drugom kolu ATP turnira u Majamiju koji počinje u sredu.

Beogradski grubi šarm za avanturiste

Grad na ušću Save u Dunav sačuvao je grubi šarm zahvaljujući kome je stekao reputaciju grada za zabavu par ekselans, uprkos tome što je bio svedok 115 međunarodnih sukoba i 44 puta je sravnjen sa zemljom, piše londonski Indipendent u reportaži o Beogradu.

Sat za našu planetu

Novi Sad je jedan od gradova koji se ove godine, prvi put, priključuje akciji “Sat za našu planetu”. Cilj akcije, koju organizuje jedna od najvećih svetskih organizacija za zaštitu prirode WWF, je da ljudi širom sveta, a i Srbije, u subotu 28. marta isključe svetla na jedan sat. Akcija kojom se doprinosi očuvanju planete u borbi protiv klimatskih promena trajaće od 20sati i 30 minuta do 21 i 30.Grad Novi Sad će ovoj akciji doprineti isključenjem dekorativnog osvetljenja na Gradskoj kući,  Srpskom narodnom pozorištu, na Katedrali, Sabornoj crkvi, i delimično na Petrovaradinskoj tvrđavi, a  biće isključena i javna rasveta na Trgu slobode i  Pozorišnom trgu. “Ova akcija znači uštedu energije i podizanje svesti o energetskoj efikasnosti” kaže direktorka WWF-a Dunavsko-karpatskog programa Duška Dimović. Ona dodaje da Srbija godišnje potroši tri planete, odnosno veoma veliku količinu obnovljivih izvora energije. “U poređenju sa zemljama Evropske unije, Srbija je nisko kotirana na lestvici efikasnosti utroška energije i troši 30 odsto više nego zemlje Unije”, navodi pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine Slobodan Puzović. Pored Novog Sada u akciji će učestvovati još pet gradova u Srbiji. Očekuje se učešće i 45 vojvođanskih opština kao i velikog broja kompanija, među kojima su  Kola Kola  i Mekdonalds restorani. Akcija “Sat za našu planetu” prvi put je organizovana 2007. godine u Sidneju. Prošle godine se priključilo preko 500 gradova, a ove godine učestvovuje više od  1800 gradova u 80 zemalja.

Teniseri zadržali pozicije

Najbolji srpski teniseri zadržali su pređašnje pozicije na svetskim listama nakon turnira u Indijan Velsu. Novak Đoković je i dalje treći, ali je Škot Endi Marej smanjio zaostatak na svega 570 bodova nakon plasmana u finale gde je poražen od Rafaela Nadala. Ana Ivanović je zadržala sedmu poziciju iako nije uspela da odbrani titulu, dok je Jelena Janković i dalje treća.

Nevidljive žrtve nasilja

Svaka druga žena sa invaliditetom koja se javila na SOS telefon nevladine organizacije "Iz kruga.." višegodišnja je žrtva nasilja. Prema podacima ove organizacije, u skoro 90 odsto slučajeva nasilnici su muškarci, najčešće članovi najuže porodice od kojih žrtve emotivno, fizički i ekonomski zavise.

Napolitanci napali Galijanija

Potpredsednika Milana Adrijana Galijanija napalo je oko 50 navijača Napolija nakon sinoćnje prvenstvene utakmice dva kluba u Napulju, zbog čega je morala da interveniše i policija. Galijani je napadnut u svom automobilu, na odlasku sa stadiona "San Paolo", kada ga je okružilo više desetina domaćih navijača, udarajući u vozilo i pljujući ga, zarobivši operativca "roso-nera" na više od pola sata. Nakon što su navijači izbušili dve gume i oštetili Galijanijev automobil, stigla je policija i omogućila drugom čoveku Milana da bezbedno stigne na aerodrom.

Uhapšen razbojnik

Novosadska policija uhapsila je 35-godišnjeg Novosađanina Vladimira L. zbog sumnje da je počinio razbojništvo. On je u subotu uveče upao u prodavnicu "Iva" naoružan nožem i uz pretnju smrću od zaposlene oteo oko 5.000 dinara pazara. Prethodno su u prodavnici "Maksi -IN" na Temerinskom putu, dvojicu maloletnih razbojnika radnici naterali u beg pošto su ih istukli pendrekom.

Šest decenija Baletske škole

Svečanim koncertom u Srpskom narodnom pozorištu večeras će biti obeleženo 60 godina od osnivanja Baletske škole. Učenice svih razreda osnovne i srednje škole odseka za narodnu igru otvoriće koncert sa Polonezom i Valcerom, a potom će biti izveden balet "Silvija". Koncert je na sceni Jovan Đorđević, a počinje u 19 časova.

Ivanovićeva poražena u finalu

Ana Ivanović nije uspela da odbrani titulu na turniru u Indijan Veslu, pošto je u finalu izgubila od Ruskinje Vere Zvonarjeve sa 7:6, 6:2. Uslovi za igru bili su skoro nemogući, pošto je tokom celog meča duvao veoma jak vetar. Posle poraza u finalu Ivanovićeva je rekla da se njena protivnica bolje prilagodila teškim vremenskim uslovima i da zbog jakog vetra nije imala osećaj kontrole nad udarcima.

Srbija pobedila BiH

Rukometna reprezentacija Srbije pobedila je selekciju Bosne i Hercegovine rezultatom 28:23 (12:12) u šestom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2010. godine. U slučaju istog broja bodova na kraju takmičenja po grupama, Srbija će biti bolje plasirana od reprezentacija BiH, pošto je pre tri dana u Sarajevu poražena sa tri gola razlike (31:28).

Nadal pobedio u Indijan Velsu

Španski teniser Rafael Nadal osvojio je turnir Masters serije u Indijan Velsu, pošto je u finalu savladao Škota Endija Marija rezultatom 6:1, 6:2.Prvi teniser sveta se bolje prilagodio teškim vremenskim uslovima i vetru koji je sve vreme duvao i bez većih problema je po šesti put u karijeri savladao Mareja.Trofej u Indijan Velsu je Nadalov 33. u karijeri. Prošle godine, turnir je osvojio Novak Đoković, koji je godine nije stigao dalje od četvrtfinala.

Cveće u vašem domu

U trenutku kada malo ko u svetu zna kako da prebrodi ekonomsku krizu i kada do na stižu uglavnom loše vesti i prognoze, dobra terapija za rasterećivanje može biti i uređenje bašte ili balkona. Cveće, u svim kuturama i narodima ima svoje značenje i po boji i po mirisu, a kako da i vi svoj dom obogatite biljkama pogledajte u emisiji "Vojvodina kao drugi svet".

Večiti u polufinalu

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su u Podgorici od ekipe Budućnosti sa 64:62 u 26. kolu Jadranske lige i u polufinalu završnog turnira igraće protiv Partizana. Zvezda je takmičenje u Jadranskoj ligi završila sa učinkom od 19 pobeda i sedam poraza, koliko imaju i Hemofarm i Cibona.

Zvezda izborila majstoricu

Odbojkaši Crvene zvezde savladali su Vojvodinu u četvrtom meču polufinala plej-ofa sa 3:2 (27:29, 25:19, 25:16, 16:25, 15:10). Ova dva tima će u majstorici, koja će se igrati 25. marta u dvorani "Šumice" odlučiti o tome ko će igrati u finalu.Vojvodina je u subotnjem meču bila veoma blizu plasmana u finale, ali u odlučujućem petom setu njeni igrači nisu bili dovoljno koncentrisani i dozvolili su Zvezdi da izbori još jedan duel.

Prva pobeda Vojvodine

Fudbaleri Vojvodine zabeležili su prvu prolećnu pobedu, savladavši u Zrenjaninu ekipu Banata sa 1:0. Strelac jedinog gola bio je makedonski reprezentativac Vlatko Grozdanoski.U ostalim mečevima 22. kola Superlige, Vodeći Partizan je pobedio Hajduk sa 3:0, Napredak i Jagodina igrali su 1:1, a isti rezultat zabeležen je i u Čačku, gde je Borac protiv Javora izjednačio u 94. minutu. OFK Beograd je bio bolji od Čukaričkog rezultatom 2:0, dok se u nedelju sastaju Rad i Crvena zvezda.Mečevima 22. kola završava se drugi krug Jelen Superlige, a plasman na kraju ove runde odrediće raspored takmičenja u preostalih 11 kola. 

Kolarov umeso Lukovića

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Radomir Antić pozvao je u državni tim prvotimca rimskog Lacija Aleksandra Kolarova koji će zameniti povređenog Aleksandra Lukovića. Kako je navedeno na sajtu Fudbalskog saveza Srbije, odbrambeni igrač italijanskog Udinezea povredio je zadnju ložu tokom revanš utakmice osmine finala Kupa UEFA protiv ruskog Zenita, u četvrtak u Sankt Petersburgu.