Novosadski informativni portal 021

Vesti - Srbija

Informacioni sistem protiv šetnje od šaltera do šaltera

Za prvih godinu dana primene informacionog sistema eZUP (Zakon o upravnom postupku), koji omogućava bržu i jednostavniju razmenu podataka, umesto da se ide od šaltera do šaltera, građanima je ušteđeno 500.000 sati, a štampanje izvoda iz matične knjige rođenih je prepolovljeno, kažu u vladinoj Kancelariji za IT i elektronsku upravu.

Beogradski aerodrom dobija novi kontrolni toranj

Izgradnja novog kontrolnog tornja na Aerodromu "Nikola Tesla" počeće do kraja godine a plan je da bude završen sredinom 2020. godine, kažu u SMATSA (Kontrola letenja Srbije i Crne Gore), koja je ove godine krenula u sveobuhvatnu modernizaciju opreme i softvera.

Počeo tradicionalni "Cerski marš"

Tradicionalni "Cerski marš" počeo je jutros povodom 104. godišnjice Cerske bitke, koja predstavlja jednu od najznačajnijih pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu.

Češka preduzeća zapošljavaju radnike iz Srbije, 2.000 godišnje

Češka Privredna komora i preduzeća očekuju od 1. septembra prve radnike iz Srbije po olakšanoj proceduri zapošljavanja stranih radnika u programu vlade i Privredne komore Češke koja bi tamošnjim preduzećima koja ne mogu da nađu radnike, dovela oko 2.000 ljudi iz Srbije godišnje.

I za odžačare neophodna diploma

Početnici u komunalnim delatnostima dobili su komisiju koja će ih ocenjivati, proveravati da li su kadri da obavljaju delatnosti i na kraju - licencirati.

U Srbiji i EU više žena nego muškaraca

U svim zemljama Evropske unije žene žive duže od muškaraca, a broj pripadnica lepšeg pola premašuje broj muškaraca, pokazuje najnovije istraživanje Evrostata, piše današnja "Politika".

Višesatna čekanja na Horgošu

Pojačan saobraćaj i još jedna velika smena turista ovog vikenda uslovila je duga i višesatna zadržavanja na pojedinim graničnim prelazima kao što je Horgoš.

Demostat: Zašto kasni izgradnja koridora

Izgradnja Koridora 10 i 11 u Srbiji kasni zbog loše pripreme radova i dokumentacije, zakasnele eksproprijacije, nepostojanja domaće građevinske operative i nerealnih obećanja datih iz političkih razloga, preneo je Istraživačko-izdavački centar Demostat.

Pregovori o povećanju minimalca u septembru

Pregovori o povećanju minimalne cene rada trebalo bi da počnu u septembru, saznaje "Blic", navodeći da ti razgovori inače nekoliko godina počinju sredinom avgusta, ali da će ovog puta, zbog godišnjih odmora, dogovaranje početi narednog meseca.

Na Batrovcima se čeka sedam sati

Najopterećeniji su autoputevi u smeru ka Hrvatskoj i Mađarskoj, dok se veći broj vozila beleži na putevima ka Makedoniji, Bugarskoj, ali i Crnoj Gori.

Kamiondžije: Vlada nas je ponovo prevarila

Vlada Srbije ponovo je, po drugi put za godinu dana prevarila bivše zaposlene Zastava kamiona, tvrde radnici te firme, koji već nedeljama unazad traže isplatu zaostalih zarada i povezivanje radnog staža za period od 2010. do početka 2016, kad su i poslednji među njima napustili proizvodne pogone kragujevačke fabrike.