Novosadski informativni portal 021

Info - Svet

Pedro Sančes izabran za premijera Španije

Parlament Španije danas je tesnom većinom izabrao lidera socijalista Pedra Sančesa za premijera nove vlade, čime je okončana gotovo jednogodišnja politička kriza u četvrtoj po veličini ekonomiji evrozone.

Obeležava se pet godina od napada na Šarli ebdo

U Francuskoj se obeležava pet godina od terorističkih napada na redakciju pariskog satiričnog nedeljnika Šarli ebdo u kojem je stradalo 12 novinara i karikaturista, a novinari smatraju da je u svetu u porastu verska netolerancija.

EU: Iran mora da se pridržava nuklearnog sporazuma

Iran mora da se pridržava nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, izjavila je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, dodavši svoj glas međunarodnim pozivima da Iran pomogne u spasavanju pakta iz kojeg se američki predsednik Donald Tramp povukao 2018. godine.

Austrija dobila novu vladu

Nova austrijska vlada kancelara Sebastijana Kurca, koju čine Narodna partija Austrije (OVP) i stranka Zelenih, položila je danas zakletvu i stupila na dužnost.

Iran sve američke snage proglasio terorističkim

Parlament Irana usvojio je hitan zakon prema kojem su sve američke oružane snage označene kao terorističke posle ubistva iranskog generala Kasema Sulejmanija u američkom vazdušnom napadu u Iraku.