Potopljeni nemački brodovi iz Prvog svetskog rata prodati na aukciji, ima li nade za srpske brodove

Brodovi koji su bili deo nemačke flote na otvorenom moru namerno su potopljeni pre 100 godina. Postavlja se pitanje, da li nemačke brodove iz perioda Drugog svetskog rata, koji leže na dnu Dunava u blizini Negotina možda čeka ista sudbina.

Četiri broda iz Prvog svetskog rata koji su potonuli kod Skapa Flova u Orkniju 1919. godine prodata su na Ibeju za 85.000 funti (94.000 evra).

Markgraf, Karlsruh, Konig i Kronprinc Vilhelm su spomenici pod vodom koje su samo ronioci obilazili, iako nisu smeli. Tražena cena za tri broda bila je preko 800.000 funti.

Kompanija sa Bliskog istoka kupila je tri bojna broda, dok je Karlsruh za 8.500 funti kupio kupac u Engleskoj.

Brodovi, koji su bili deo nemačke flote na otvorenom moru, pre 100 godina su namerno potopljeni i ne mogu da se uklone sa morskog dna.

Kada se lista brodova pojavila u ponudi na sajtu iBej, mnogi su verovali da je oglas bio lažan.

Potom je prodavac objasnio da su kupljeni od kompanije koja je propala.

Dru Kravford, posrednik vlasnika potopljenih brodova i penzionisani ronilac Tomi Klark kažu da nisu sigurni na koji način će novi vlasnici koristiti brodove i da još uvek utvrđuju detalje.

'Ne dešava se tako često'

On kaže da se prodaja potopljenih brodova ne dešava često, posebno kada su pitanju brodovi "sa istorijom":

„Ovako nešto se retko događa i do sada nismo videli da se potoljeni brodovi prodaju na iBeju", kaže Kravford.

Flota je potopljena kod Skapa Flova nakon kapitulacije.

Admiral Ludvig fon Rojter naredio je da se brodovi potope tokom Prvog svetskog rata, jer se plašio da će se sukobi nastaviti, ukoliko pregovori o sporazumu Parizu ne uspeju, a neprijatelj uspe da osvoji brodove.

Tokom 1920. i 1930. godine veliki broj brodova je izvađen sa morskog dna.

Olupine na dnu Skapa Flova predstavlja pravi raj za ronioce rekreativce.

I na srpskom plovnom putu leži blago

Na dnu Dunava kod Prahova kraj Negotina nalazi se čak 200 nemačkih brodova koji su na tom mestu potopljeni u Drugom svetskom ratu.

Projekat izvlačenja trebalo bi da počne na leto 2021. godine, a da se završi do 2023. godine.

Prema istorijskim podacima, nacisti su bežeći pred Crvenom armijom 1944. godine u operaciji „Dunavski vilenjak", potopili celu Crnomorsku flotilu sa oko 200 patrolnih čamaca, sanitetskih brodova i barži nemačke crnomorske flote duž Đerdapske klisure.

U periodu kada je nizak vodostaj na Dunavu, mogu se videti kako izranjaju potopljeni razarači, krstarice, broda bolnice.

Na većini ima neeksplodiranih eksplozivnih sredstava.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?