Od NATO samita do dodele Tarner nagrada: Šta nas čeka u zemlji i svetu ove nedelje

Saznaćemo i najnovije podatke o klimatskim promenama, ali i ko piše najgore opise seksa u modernoj literaturi
Demonstranti
Getty Images
Aktivisti su organizovali mirne proteste ležeći na nekim od glavnih puteva u Londonu

Prvu nedelju decembra obeležiće samit svetskih lidera u Londonu na skupu posvećenom 70. godišnjici NATO saveza, kojem će prisustvovati i američki predsednik Donald Tramp.

Uz već najavljene proteste protiv Trampa, očekuje se i početak demonstracija u organizaciji ekoaktivista okupljenih u pokretu „Pobune protiv izumiranja" koji će se okupljati u različitim akcijama sve do vanrednih izbora u Velikoj Britaniji 12. decembra.

1. NATO - sedamdeset godina kasnije

Skoplje, 18. januar 2018.
ROBERT ATANASOVSKI/AFP/Getty Images
Prilikom prošlogodišnje posete Skoplju, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom izvršio je smotru budućih gardista Alijanse

Lideri zemalja članica Severnoatlantske alijanse okupiće se u Londonu na dvodnevnom skupu kojim se obeležava 70. godina postojanja NATO. Od prvobitnih 12, NATO danas ima 29 zemalja članica. Crna Gora je poslednja zemlja koja se pridružila Alijansi 5. juna 2017. godine.

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, u junu je izjavio da se nada da će proces pristupnog protokola za Severnu Makedoniju biti dovršena do decembra i da će zemlja postati punopravna članica na ovom samitu.

Kada se proces prijema Makedonije okonča, na Balkanu će jedino Srbija i Bosna i Hercegovina ostati izvan Alijanse.

Na Malti će istovremeno biti obeležena 30-godišnjica zvaničnog okončanja Hladnog rata. Lideri dve svetske sile, tadašnji američki i ruski predsednici Džordž Buš stariji i Mihail Gorbačov objavili su sporazum o smanjenju trupa i oružja u Evropi.

2. Lukašenko u Srbiji, Vučić u Rusiji

Vučić i Putin, Beograd, 17. januar 2019.
FONET
Svečani doček za Vladimira Putina tokom posete Srbiji u januaru 2019.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko boraviće u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji 2. i 3. decembra. Tokom posete, Lukašenko i srpski predsednik Aleksandar Vučić razgovaraće o bilateralnim odnosima dve zemlje. Druge teme posete nisu objavljene, a Lukašenko će se obratiti poslanicima srpskog parlamenta u utorak.

Dan kasnije, Vučić putuje za Rusiju, gde će se u Sočiju, kako je ranije najavljeno, sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Detalji susreta, trećeg ove godine, nisu objavljeni. Ipak, očekuje se da će biti razgovora o nedavnoj „špijunskoj aferi" koja je uzdrmala Srbiju.

3. Klimatske promene

Extinction Rebellion protesters
Getty Images

Ekološki pokret Pobuna protiv izumiranja (Extinction Rebellion) planira 12 dana akcija u Velikoj Britaniji u želji da izazovu više akcije u borbi protiv klimatskih promena.

Istovremeno će u Madridu biti održana konferencija Ujedinjenih nacija o promeni klime. Konferencija je posvećena preduzimanju ključnih koraka u borbi protiv klimatskih promena.

Očekuje se da tokom konferencije bude predstavljen i prvi izveštaj Svetske zdravstvene organizacije o globalnom napretku po pitanjima zdravlja ali i klimatskih promena.

Izveštaj obuhvata podatke iz više od sto zemalja, i ukazaće na neophodne korake koji se moraju preduzeti da bi se svetsko stanovništvo zaštitilo od razornog uticaja klimatskih promena na zdravlje ljudi.

4. Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju sa ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.

Više od milijardu ljudi, ili približno 15 odsto svetske populacije, živi sa nekim oblikom invaliditeta, a mnogi se i danas suočavaju sa siromaštvom, visokom stopom nezaposlenosti i iključenosti iz društva.

5. Najbolji i najgori

Ove nedelje ćemo saznati i ko su dobitnici jedne od najpoznatijih nagrada za vizuelne umetnosti, Tarnerove nagrade.

Među nominovanima je Jordanac Lorens Abu Hamdan koji sarađuje sa organizacijama za zaštitu ljudskih prava i međunarodnim tužiocima na prikupljanju zvučnih svedočenja za pravna i istorijska istraživanja.

Umetnica iz Londona Helen Kamok bavi se glasovima marginalnih grupa kroz istoriju, a kolumbijski umetnik Oskar Moreijo za teme bira migracije, zajednice i trgovinu u globalizovanom okruženju.

Najpoznatija tinejdžerka 2019. godine svakako je Greta Tunberg koja će primiti „alternativnu Nobelovu nagradu" na ceremoniji koja će, prvi put, biti otvorena za javnost, zbog proslave 40 godina otkako je ustanovljena.

Ostali dobitnici su vođa brazilskih starosedelaca Davi Kopenava iz zajednice Janomami, kineska advokatica koja se bori za prava žena Guo Đinmei i aktivista za ljudska prava iz Zapadne Sahare Aminatu Hajdar.

Početkom nedelje, biće dodeljena i godišnja nagrada „Loš seks", kojom se ukazuje na „najgori pasus seksualnog opisa u fikciji u poslednjih 12 meseci."

Nagrada je osmišljena da privuče pažnju na loše napisane, besmislene ili petparačke pasuse kojima se opisuje seksualni odnos, ali samo u modernoj literaturi - nikako u pornografskoj ili izrazito erotskoj književnosti.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC