Vakcine, korona, otvaranje granica, Crna Gora, hakeri: Pregled lažnih vesti i dezinformacija u Srbiji i regionu

Lažne vesti, dezinformacije i hakerski napadi iz Srbije i regiona po BBC izboru u prethodnoj nedelji.
vakcine korona lažne vesti srbija crna gora
BBC

Lažne objave o vakcinaciji, korona virusu i srodnim temama preplavljuju portale i društvene mreže u Srbiji i regionu, a pojedine dolaze i do milion ljudi.

Neretki su i pokušaji hakerskih napada.

Proveravali smo neke od objava koje su se posebno istakle ove nedelje.

Lažni mejl od Batuta

U toku je aktivna fišing kampanja iz inostranstva usmerena prema javnim ustanovama i privatnim firmama iz Srbije, upozorili su iz Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala MUP-a 1. juna.

Na zvanične imejl adrese javnih ustanova i firmi u Srbiji stižu elektronske poruke sa navodne imejl adrese Instituta za javno zdravlje Republike Srbije, katarina.vojvodic@batut.org.rs.

U njemu se pošiljalac predstavlja kao ovlašćeno lice Instituta za javno zdravlje i navodi da će se besplatno deliti zaštitna oprema za Kovid-19, kao i da je potrebno da se popuni obrazac dokumenta koji se nalazi u prilogu mejla.

MUP upozorava građane i firme da ne otvaraju priloge ovakve elektronske pošte, a ukoliko primite poruku potrebno je da to prijavite na mejl vtk@mup.gov.rs.

Proverom na Guglu, ova mejl adresa koja je iskorišćena za hakerski napad se može pronaći na sajtu Zavoda za javno zdravlje grada Beograda. Prema navedenim podacima, radi se o mejlu načelnice Jedinice za unapređenje kvaliteta zdravstvene službe.

Nema oduzimanja dece ako se ne vakcinišu, a imunizacija najmlađih je i ranije bila obavezna u Srbiji

Desetine portala, sajtova i Fejsbuk stranica prenele su netačnu tvrdnju da će roditeljima u Srbiji biti oduzeta deca ukoliko odbiju da ih vakcinišu. Neki sajtovi su „vest" prenosili i prethodne nedelje.

Navedeno je i da „vakcinacija postaje obavezna".

Blog bez imena autora koji je još 23. aprila objavio tekst sa naslovom „Vakcinacija obavezna ili slede paprene kazne i oduzimanje dece" u međuvremenu je izbrisan, ali se može naći pretragom u Gugl kešu i istu vest je preneo još jedan blog 28. aprila.

oduzimanje dece i obavezna vakcinacija
BBC
Analiza bloga koji je preneo tvrdnju o navodnom oduzimanju dece 28. aprila imala je gotovo 24.000 interakcija do 1. juna, a objave sa sličnim tvrdnjama na drugim portalima donele su još nekoliko desetina hiljada deljenja i reakcija

Novi talas prenošenja ove tvrdnje krenuo je početkom maja, kada je objavljena vest o usvajanju novog pravilnika o imunizaciji i dopuni Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Pojavili su se i navodi da predsednik Srbije Aleksandar Vučić „krši Ustav Srbije i uvodi obavezno vakcinisanje".

Međutim, vakcinisanje dece je već dugi niz godina obavezno u Srbiji, a za roditelje koji to ne urade su i ranije bile predviđene opomene ili novčane kazne, koje mogu da iznose i do 150.000 dinara.

Izmenama pravilnika proširene su neke kategorije stanovništva za koje će biti obezbeđene besplatne vakcine od 2021. do 2024, rečeno je za BBC iz Instituta za javno zdravlje Batut.

Vakcina protiv gripa biće obavezna za starije od 65, a protiv varičele za dodatne kategorije stanovništva koje su u posebnom riziku i nisu prethodno stekle imunitet.

Upoređivanjem starog i novog pravilnika, može se uvideti i da nema mnogo drugih izmena - i do sada su za veliku većinu ovih grupa pod posebnim rizikom važili isti propisi.

Vakcina protiv gripa je prema pravilniku bila obavezna za starije od 65 i u periodu od 2006. do 2017.

Dopunom Zakona se povećava najniži iznos novčane kazne za kršenje propisa o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti sa 30.000 na 50.000 dinara.

antivakcinalne grupe
BBC
Neke od Fejsbuk grupa i stranica koje su podelile ovu vest

Analiza alatom Kraudtengl pokazuje da su navedene vesti samo u poslednjih sedam dana imale više desetina hiljada interakcija na društvenim mrežama, a najviše su deljene u Fejsbuk grupama i na stranicama koje se protive obaveznoj vakcinaciji, politici aktuelne vlasti u Srbiji, kao i proruskim, nacionalističkim i antimigrantskim stranicama.

Međutim, kako su i u aprilu prošle godine stručnjaci u oblasti prava ocenili za BBC, porodični zakon predviđa lišenje roditeljskog prava samo u izuzetno složenim situacijama u kojima su deca izložena različitim oblicima zlostavljanja i zanemarivanja.

Polemika o oduzimanju dece pokrenuta je početkom 2019, pošto je ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio da država neće biti blagonaklona prema roditeljima koji odbiju da decu vakcinišu i za to postoje novčane kazne.

„U krajnjem slučaju i izuzeće iz porodice, u nekim zemljama se to rigorozno radi", rekao je tada.

Ovo je izjavio uoči perioda prijavljivanja dece za upis u osnovnu školu, za šta je, među drugim dokumentima, obavezan i karton o vakcinaciji, u sklopu potvrde o lekarskom pregledu.

„Nisam sigurna da odluka roditelja da ne vakciniše decu može da se smatra zlostavljanjem ili zanemarivanjem. Ne može se tako olako i proizvoljno zaključivati o roditeljima koji iz različitih razloga odbijaju da vakcinišu decu.

„Svaki slučaj bi morao posebno da se analizira", rekla je tada za BBC Jelena Arsić, profesorka porodičnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta UNION.

I advokat Danilo Ćurčić je rekao da ministar prosvete ne bi trebalo da daje ovakve izjave, s obzirom na to da odluku o oduzimanju prava na roditeljstvo donosi sud.

On je dodao da je odluka o oduzimanju roditeljskog prava krajnja mera koja se primenjuje kada interesi deteta ne mogu da se zaštite na drugi način.

„Moralo bi da se dokaže da je odbijanje vakcinacije oblik teškog zanemarivanja deteta, a nisam siguran da je baš realno da se to utvrdi", kaže Ćurčić.

Prema svim dostupnim informacijama, do sada u Srbiji nije bilo sličnih slučajeva.

Između 2018. i 2019. godine, 119 roditelja koji nisu vakcinisali decu proglašeno je krivim pred Prekršajnim sudom u Beogradu, a od toga je 36 roditelja kažnjeno novčanom kaznom u visini od 5.000 do 50.000 dinara, objavio je Tanjug.

Crna Gora ne otvara granice sa Srbijom zbog epidemioloških, a ne političkih razloga

Velike su šanse da ste u poslednjih sedam dana naleteli bar na jedan od par desetina priloga u domaćim i regionalnim medijima koji navodi da se dešava „strašan skandal" jer su Crna Gora i „Milovi fašisti" otvorili granice od 1. juna za stotinak zemalja, ali „ne i za Srbiju!".

Neki od najčitanijih tabloida u Srbiji su pisali da je razlog za to „mržnja prema Srbima" i da je „Milo rasista i SRBOMRZAC" spreman da „upropasti čak i letnju sezonu u sopstvenoj zemlji", te da mu turisti nisu važni, već samo „netrpeljivost prema našem narodu".

https://twitter.com/VladaCG/status/1267173569362120708

Crna Gora je 24. maja postala prva zemlja u Evropi bez ijednog zvanično potvrđenog aktivnog slučaja korona virusa, 68 dana od prvog registrovanog obolelog u toj zemlji, prema podacima Instituta za javno zdravlje Crne Gore..

Sutradan, premijer Duško Marković je najavio da će ta zemlja početkom juna otvoriti granice sa svim zemljama koje ispunjavaju odgovarajući epidemiološki kriterijum Instituta, a to je - najviše 25 aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika.

Odluka o ublažavanju mera doneta je na osnovu tri grupe kriterijuma poštujući preporuke EU.

To su epidemiološki kriterijumi, kapaciteti zdravstvenog sistema i dostupnost kapaciteta za testiranje koje bi bilo neophodno radi pravovremenog otkrivanja i praćenja eventualnog ponovnog širenja virusa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Zašto se Srbija, koja je tri dana ranije omogućila ulazak u zemlju domaćim i stranim državljanima i bez negativnog PCR testa, nije našla na listi država koje ispunjavaju ove kriterijume?

Broj aktivnih slučajeva obolelih od korona virusa u Srbiji je znatno veći od epidemioloških kriterijuma koje je odredio Institut za javno zdravlje CG.

https://twitter.com/bbcnasrpskom/status/1267448617100509184

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji je prema podacima od 1. juna registrovano ukupno 11.430 obolelih, od čega se 6.726 oporavilo, a umrlo je 244 ljudi. To znači da u Srbiji na ovaj datum ima 4.460 aktivnih slučajeva.

Kada se taj broj podeli sa ukupnim brojem stanovnika, koji iznosi 6.982.604 prema procenama Republičkog Zavoda za statistiku, a zatim pomnoži sa 100.000, rezultat ukazuje da Srbija ima 63,9 obolelih na 100.000 stanovnika.

To je oko 2,5 puta više od procene Instituta za javno zdravlje, dok, poređenja radi, u SAD ima oko 342,7 obolelih na 100.000 stanovnika. Ni Amerika, kao ni mnoge druge zemlje se nisu našle na listi zemalja čijim državljanima je omogućen ulazak u Crnu Goru.

Neki zvaničnici Srbije su, ipak, ovu odluku ocenili kao političku, što je pokrenulo i veliki talas manipulisanja činjenicama u medijima i na društvenim mrežama.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je istog dana u izjavi za Blic ovu odluku Crne Gore povezao sa, kako navodi, negativnim odnosom koji vlasti u Podgorici ima prema srpskoj zajednici i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Premijerka Ana Brnabić je izjavila da Srbija neće uvoditi recipročne mere, ali i dodala da naši građani „ne bi trebalo da idu tamo gde su nepoželjni", te da će srpska granica biti zatvorena za „crnogorske mafijaše i kriminalne klanove".

Ove izjave preneli su brojni domaći sajtovi i drugi mediji.

Crna Gora je povukla dozvolu za ulazak stanovnike Irske i Severne Makedonije, jer se epidemiološka situacija u tim zemljama u međuvremenu pogoršala.

Od zemalja regiona u Crnu Goru trenutno mogu ući državljani Bosne i Hercegovine, Albanije, Hrvatske, Slovenije.

Iz zemalja u kojima je potvrđena stopa aktivnih slučajeva obolelih od korona virusa veća od 25 na 100.000 stanovnika u Crnu Goru mogu da uđu samo njeni državljani i stranci sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori kojima se određuje mera samoizolacije ili karantina od 14 dana, prenosi list Danas.

„Plaćen da izigrava obolelog od korone"

„Koliko li ih plaćaju da izigravaju razbolele od korone?", glasio je opis trominutnog videa objavljenog na Fejsbuk stranici Pravo na slobodu sredinom maja koji prikazuje kako medicinski radnici u zaštitnoj opremi jednog muškarca smeštaju u sanitetsko vozilo, bez navoda o kontekstu ili o kojoj lokaciji je reč.

Ovaj video je do 1. juna samo na ovoj stranici imao 848.000 pregleda, uz više od 111.000 na stranici Srpska Čast, a objavile su ga i druge stranice.

lažna vest korona virus meksiko
BBC/ Snimak FB stranica Pravo na slobodu
Ova objava imala je oko milion pregleda u Srbiji i regionu

Prateći tekst sugeriše da čovek u crnoj odeći, koji ulazi u vozilo, navodno „glumi" da je zaražen korona virusom, odnosno da ljude „plaćaju" da „izigravaju obolele od korone".

Ovakav navrativ, posebno bez navedenog mesta gde je snimak napravljen, može da dovede u zabludu da se situacija dešava u Srbiji ili regionu, kao i da opasnost od korona virusa nije stvarna.

Video, koji traje više od tri minuta, prikazuje kako medicinski radnici u punoj zaštitnoj opremi izvlače nosilo i na njoj pripremaju zaštitnu „kapsulu" u koju ulazi muškarac u crnoj odeći, koji je prethodno mirno stajao pored vozila.

Na samom kraju klipa, vidi se još jedno sanitetsko vozilo ispred prvog vozila.

Međutim, video je snimljen u Meksiku, u gradu Tukspan u državi Verakruz, a društvenim mrežama se širi od 10. maja, prenosi i sajt za proveru činjenica Raskrinkavanje.ba.

Članak portala Versiones objavljen 10. maja, preneo je da je čovek na snimku imao simptome Kovida-19, zbog čega je, iz hotela gde je bio smešten, uz propisane mere, prebačen u bolnicu.

Ovaj video je za korisnike pomenutih Fejsbuk stranica u regionu obeležen kao lažna informacija, zahvaljujući proveri partnerskog sajta za proveru činjenica Faktograf.hr.

Tvrdnje da se na snimku nalazi plaćeni glumac opovrgnuo je i grčki portal za proveru činjenica, pozivajući se na izveštaje meksičkih lokalnih medija, prenosi Faktograf, a na na isti način izveštavali su i drugi meksički portali (Meganotisias, Imagen del Golfo).

Pomenuta Fejsbuk stranica je i prethodno objavljivanja netačne ili manipulativne tvrdnje, poput one o sastavu nepostojeće vakcine protiv Kovida-19 o kojoj je i BBC izveštavao prošle nedelje.

korona virus
BBC
Banner
BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC