Izbori u Hrvatskoj: HDZ u prednosti, pokazuju izlazne ankete

Dve tradicionalne velike stranke u Hrvatskoj prikupile su najviše glasova, ali je Andreju Plenkoviću potreban koalicioni partner, pokazuju preliminarne izlazne ankete.
Zagreb, 5. jul 2020.
BBC
U Zagrebu se glasalo sa svim merama predostrožnosti

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) osvojila je više mandata od glavnih rivala na parlamentarnim izborima, ali će joj za formiranje vlade biti neophodan koalicioni partner, pokazuju izlazne ankete koje su sprovele lokalne televizije.

Prema ovim podacima, HDZ osvaja 61 mandat, dok je opozicioni SDP na 44 mandata, dok je trećeplasirani Domovinski pokret Miroslava Škore sa 16 mandata.

Na prethodnim izborima, ove ankete bile su veoma precizne, mada ne uključuju glasove iz hrvatske dijaspore, gde HDZ takođe tradicionalno osvaja više glasova,

Državna izborna komisija prve preliminarne rezultate objavljivaće tokom večeri.

Za izbor Vlade Hrvatske neophodno je 76 poslaničkih glasova.

Hrvatski sabor ima 151 poslanika čiji mandat traje četiri godine - po četrnaest poslanika bira se u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri se bira u dijaspori, dok osam predstavljaju nacionalne manjine, od čega su tri predstavnika srpske zajednice.

Izbori su se odvijali tokom epidemije virusa korona, a Hrvatska je u finišu predizborne kampanje beležila rekordne brojeve registrovanih zaraženih.

Iako je Državna izborna komisija najpre odlučila da građani sa potvrđenom dijagnozom virusa korona neće moći da glasaju, posle odluke Ustavnog suda stav je promenjen, pa su i zaraženi mogli da glasaju - ali preko „osobe od poverenja".

Za ostale su važile preporuke za nošenja maski na glasačkim mestima, poštovanja fizičke distance i dezinfekcije ruku, kao i savet za nošenje svoje hemijske olovke.

Izborna komisija savetovala je građane i da na dan izbora izmere temperaturu i da se obrate lekaru ukoliko je ona viša od 37,2 stepena.

korona virus
BBC
Banner
BBC


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC