Letnje oluje u Crnoj Gori: Šta ubija podgoričke vrapce

Stotine mrtvih ptica na ulicama glavnog grada Crne Gore zabrinule su žitelje ovog grada, ali u regionu nisu stradali samo vrapci.
Podgorica, 4. avgust 2020.
Borko Ždero
Uginule ptice skupljali su radnici komunalnih preduzeća u Podgorici

Umesto na granama i u krošnjama, stotine vrabaca nađeno je mrtvo na pločnicima i travnjacima Podgorice.

Jutro posle jedne od snažnih letnjih oluja otkrilo je ko su najveće žrtve velike promene vremena.

„Mi dva meseca nismo imali kap kiše u Podgorici, a ovo je malim vrapcima bila prva kiša sa kojom se susreću.

Ali ovo nije bila obična kiša - pratili su je snažni olujni vetrovi, kiša je padala gotovo horizontalno", kaže za BBC na srpskom ornitolog Darko Saveljić.

On kaže da je nagla promena bila pogubna za vrapce koji se u Podgorici gnezde u aprilu i maju, pa im prvo iskustvo sa padavinama bude u letnjim olujama.

„Temperatura je te noći pala za 20 stepeni, to je ogromno zahlađenje.

U kombinaciji sa jakim vetrom i horizontalnom kišom, stres je ubio vrapce."

Otkud grom iz vedra neba usred paklene vrućine

Čemu služi 5G mreža i da li ima razloga za brigu

Ne, 5G mreža ne prenosi korona virus

Nevreme koje je tokom prethodne nedelje zahvatilo pretežno zapadne delove Balkanskog poluostrva pričinilo je materijalnu štetu, ali i izazvalo stradanja životinja.

Od oluje do teorije zavere

Masovno stradanje vrabaca posledica je i njihovog načina života, kaže ornitolog Saveljić.

„Vrapci su socijalne ptice, udružuju se u velika jata da bi se spasili od grabljivica - tako je manja verovatnoća da će stradati.

U jatima piju vodu, hrane se i spavaju, a to Podgoričani najbolje znaju po automobilima, teško ih je oprati ako ih parkirate ispod drveća gde su vrapci."

Podgorica, 4. avgust 2020.
Borko Ždero
Umesto u krošnjama, ptice su završile na podgoričkim pločnicima

Slike uginulih ptica na društvenim mrežama ponovo su pokrenule debate o navodnoj izgradnji 5G mreže u Crnoj Gori i njenom štetnom dejstvu, pa se takva teorija našla čak i u naslovima pojedinih tabloida u Srbiji.

Ipak, ornitolog Darko Saveljić, koji vodi farmu magaraca nedaleko od Podgorice, kaže da činjenica da je i on istog jutra na svojoj farmi izbrojao sedamnaest mrtvih vrabaca - dodatno demantuje ovu tvrdnju.

„Teorije da je u pitanju 5G mreža ili elektromagnetni talasi su bukvalno kao povratak u srednji vek.

Kod mene na farmi nema ni mobilnog interneta, a kamoli nekih drugih talasa - a vrapci su stradali."

Zvanične crnogorske institucije ranije su demantovale da u Crnoj Gori postoji ili se trenutno gradi 5G mreža mobilnih komunikacija.

U izjavi za podgoričke „Vijesti", iz crnogorske Agencije za elektronske komunikacije (EKIP) pre više od tri meseca naglasili su da razloga za brigu nema.

„Relevantne međunarodne institucije koje se bave pitanjem uticaja elektromagnetnog zračenja na zdravlje ljudi nisu našle opravdane razloge za bilo kakvu restrikciju ili zabranu korišćenja ovih opsega za realizaciju 5G mobilnih mreža.

S obzirom na to da u Crnoj Gori 5G mobilne mreže neće biti u komercijalnoj upotrebi pre 2022. godine, verujemo da će do tada situacija biti jasnija, kako po pitanju štetnog uticaja elektromagnetnog zračenja na životnu sredinu i zdravlje ljudi, tako i po pitanju zaštite sigurnosti komunikacije i rizika od zloupotrebe 5G tehnologije u cilju ugrožavanja nacionalne bezbednosti", rekao je tada izvršni direktor EKIP-a Darko Grgurović.

Ne stradaju samo vrapci

Slike mrtvih životinja posle nevremena stigle su i iz Hrvatske.

Dvadesetak mrtvih ovaca posledica su udara groma u selu Turčević polje, nadomak Bjelovara.

„Grom je udario u stablo hrasta ispod kojeg su bile ovce i sve ih je usmrtio.

Hrast je isto pukao na pola", rekao je za Jutarnji list Franjo Lukenda, komšija vlasnika ovaca.

Lukenda je na društvenoj mreži Fejsbuk objavio fotografije uginulih životinja i pozvao da se pomogne njihovom vlasniku koji je ostao bez vrednog dela domaćinstva.

https://www.facebook.com/franjo.lukenda.7/posts/3670834272944649


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Zlatne vize: Šta predstavljaju i zašto su kontroverzne

Više od 60 zemalja nudi programe „zlatne vize” koji stranim ulagačima omogućavaju dobijanje prebivališta ili čak državljanstva po ubrzanom postupku. Za mnoge koji podnose zahtev to je prilika za početak novog života, ali problem ovakvih programa su korupcija i cene nekretnina.