Korona virus ponovo zatvorio bioskope u Americi i Velikoj Britaniji, a šta se dešava na Balkanu

Zbog pandemije korona virusa premijera novog filma o Džejmsu Bondu je prvo pomerena za novembar, ali je ponovo odložena - za april 2021. godine i zbog toga je najavljeno zatvaranje stotina bioskopskih sala u svetu.
repertoar
BBC

Obrenovčanin Stevan Ljuboja iskoristio je ponovno otvaranje bioskopa da sa društvom pogleda Mulan - prvi put je gledao film sa 4D projekcijom i oduševljen je.

Dugoiščekivani film na velikom platnu, udobne fotelje, velika kesa vrućih kokica i puna čaša omiljenog soka - sve to mu je ulepšalo veče.

„Bilo je vrlo zanimljivo. Kožne fotelje koje se pomeraju, zvukovi i cvrkut ptica kao da ste tamo. Ipak, bilo je malo ljudi", kaže Stevan za BBC.

Usled nedostatka publike, ali i manjka velikih filmova jedan veliki svetski bioskopski lanac najavio je ponovno zatvaranje sala u Americi, Velikoj Britaniji i Irskoj, što bi moglo da se odrazi i na bioskope u Srbiji iako je tek mesec dana kako ponovo rade.

Ključni događaj za filmadžije bilo je pomeranje premijere filma o Džejmsu Bondu „Nije vreme za umiranje" sa novembra na april sledeće godine.

„Ova promena će itekako uticati na stanje stvari i u našim bioskopima u Srbiji i regionu, jer se izbor novih filmova u narednim mesecima dosta umanjio, a bez novih filmova nema ni publike u našim salama", kaže za BBC na srpskom Ivan Hinić, regionalni programski direktor bioskopa Sinepleks za Jugoistočnu Evropu.

„Za sada u Srbiji i u drugim zemljama gde Sinepleks posluje, nemamo u planu da zatvaramo bioskope, ali ukoliko se situacija sa nedostatkom filmova nastavi, bićemo primorani da razmotrimo i tu opciju", napominje Hinić, koji je i predsednik Sekcije prikazivača pri Privrednoj komori Srbije.

„Šest posetilaca u sali"

Nedostatak publike dobro je došao influenserki Mini Smiljanić, kada je pre desetak dana sa verenikom odlučila da ode u bioskop u novootvorenom šoping centru.

Ciljano su otišli na poslednju projekciju filma u 22 sata, kad nije gužva.

„U pitanju je argentinski film, za koji smo prosto procenili da neće napuniti salu. I zaista tako je bilo", kaže Smiljanić za BBC.

Bili su, dodaje, među šestoro posetilaca u sali, i razdvojili su se dovoljno jedni od drugih, jer je Mina u drugom stanju.

„Sasvim razumem da ljudima nedostaje stari život, pa eto i nama. Ali moram da priznam da sam strepela da li će se sala napuniti, i da li će biti mnogo ljudi oko nas", navodi Smiljanić.

Poseta zavisi od filma koji je na repertoaru, a prosek je između 30 i 50 posetilaca po predstavi, kaže za BBC Dragan Marinković iz Jugoslovenske kinoteke.

„Mi prodajemo 30 odsto ulaznica i svi posetioci poštuju mere, uključujući i nošenje maski. O tome vode računa naši razvodnici", dodaje Marinković.

U planu su im razni programi i ciklusi filmova, a da li će biti moguće to sve i održati, „zavisi od odluka Kriznog štaba".

Kako kaže Marinković, i dalje nemaju informaciju da li se ponovo planira zabrana rada bioskopa.

Domaći filmovi - slamka spasa

„Slamka spasa za bioskope u Srbiji mogu da budu domaći filmovi, kojih ima u najavi u nedeljama koje predstoje, ali neizostavan je strah da to možda neće biti dovoljno", napominje Hinić iz Sinepleksa.

Sinepleks bioskopi u Srbiji su otvorili vrata publici prvog septembra, uz pridržavanja mera.

„Publika poštuje održavanje rastojanja u foajeu bioskopa, kao i nošenje maski, a sistemski je obezbeđeno da se održava obavezno jedno mesta razmaka između posetioca u salama", kaže Hinić.

Rezultati posle prvog meseca rada bioskopa su „dosta ohrabrujući i iznad očekivanog", dodaje on, pogotovo u Srbiji, u kojoj bioskopi posluju najbolje od svih zemalja u regionu.

„Međutim, sa najnovijim odlaganjem filmova, povratak publike u normalnom broju i regularno poslovanje bioskopa se značajno odložilo", kaže Hinić.

Do sada je Sinepleks otvorio bioskope u svim zemljama gde posluje, počev od Austrije, zatim u Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji i Hrvatskoj, kao i Rumuniji dok je tokom leta njihov bioskop u Solunu radio sa manjim prekidima.

Jedino se u Albaniji još nisu stvorili uslovi da se publika vrati u bioskope, ali se nadaju da će se taj trenutak ubrzo desiti.

Daniel Craig as James Bond
PA Media
Premijera filma Nije vreme za umiranje pomerena je za april 2021. godine

U svetu ugroženo 45.000 radnih mesta

Britanski Sinevrld (Cineworld), druga najveća bioskopska kompanija na svetu, saopštila je da planira da zatvori bioskope u Velikoj Britaniji i u SAD čime je ugroženo oko 45.000 radnih mesta.

Odluka je doneta posle ponovnog odlaganja premijere novog filma o Džejmsu Bondu.

„Uradili smo sve što je u našoj moći da otvorimo bioskope na svim tržištima i da to bude održivo", izjavio je izvršni direktor kompanije Muki Gradindžer.

Dodao je da „ne može dovoljno da istakne koliko je ova odluka bila teška".

Britanski premijer Boris Džonson pozvao je zbog toga ljude da se vrate u bioskope.

Ova kompanija ima bioskope u blizu 800 gradova na svetu u 11 država.

Novi film o Džejmsu Bondu „Nije vreme za umiranje", što bi navodno trebalo da bude poslednji film Danijela Krejga u ulozi britanskog tajnog agenta 007, trebalo je da bude pred gladaocima još aprila ove godine.

Tenet film poster in South Korea
Getty Images
U bioskopima u Velikoj Britaniji poslednja velika premijera bio je film „Tenet" Kristofera Nolana u avgustu. Od tada nije bilo premijera.

Zbog pandemije korona virusa premijera je pomerena za novembar, ali je ponovo odložena - za april 2021. godine.

Britanski premijer Boris Džonson pozvao je zbog toga ljude da se vrate u bioskope.

U bioskopima u Velikoj Britaniji poslednja velika premijera bio je film „Tenet" Kristofera Nolana u avgustu. Od tada nije bilo premijera.

Šta kažu na društvenim mrežama?

Malobrojni komentari o bioskopima, pokazuju da je i na Balkanu najviše pažnje privukao novi naučnofantastični film Kristofera Nolana - Tenet.

Reč je o jednom od najskupljih filmova u istoriji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC