Rusija, Ukrajina, NATO: Nove tenzije usled navodnog okupljanja ruske vojske na granici

Navodno je hiljade ruskih trupa raspoređeno blizu Ukrajina, ali Rusija to ne potvrđuje.
Russian self-propelled guns, Opuk range in Crimea, 19 Mar 21
Getty Images
Rusija sprovodi manevre na Krimu

Rusija upozorava NATO da ne šalje trupe u pomoć Ukrajini, dok je sve više i navoda o velikom okupljanju ruskih snaga na granici sa tom zemljom.

Portparol Kremlja Dimitri Peskov rekao je da će Rusija preduzeti „dodatne mere" ako se NATO odluči na takav potez.

Za to vreme, nastavljaju se sporadični, manji sukobi na istoku Ukrajine, između ukrajinskih snaga i separatista koje podržava Moskva.

Američke snage u okruženju su sada u stepenu visoke pripravnosti, zbog, kako kažu, „eskalacija ruske agresije" u toj oblasti.

NATO zvaničnik rekao je za agenciju Rojters da Rusija potkopava napore za smirivanje tenzija u istočnoj Ukrajini, a NATO ambasadori su se u četvrtak sastali da razgovraju o novonastaloj situaciji.

„Saveznici su zabrinuti zbog nedavnih aktivnosti ruske vojske u i oko Ukrajine", rekao je zvaničnik

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pridružio se kritikama, rekavši da su „vojne vežbe i moguće provokacije na granici tradicionalna ruska igra".

Američki predsednik Džo Bajden je u telefonskom razgovoru sa Zelenskim „potvrdio snažnu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine povodom ruske agresije u oblasti Donbasa i Krima koja je u toku", navedeno je u saopštenju Bele kuće.

U isto vreme, Peskov optužuje ukrajinske snage da sceniraju „provokacije" u istočnoj Ukrajini, gde se prekid vatre krši na dnevnom nivou.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je za BBC da se ruska vojska okuplja na severnoj i istočnoj granici između dve zemlje, kao i u „nelegalno okupiranom Krimu".

„Posmatrali smo kretanje ruske vojske iz ova tri pravca", rekao je i dodao: „Ukrajina ne želi eskalaciju - ne treba nam rat."

Tokom jednog od poslednjih sukoba, 26. marta u Šumi - selu u Donjecku - od granata separatista stradalo je četvoro ukrajinskih vojnika. Posle toga je bilo još dva manja incidenta.

Koliki je nivo umešanosti Rusije?

Ruske snage su prošlog meseca održale vojnu vežbe na Krimu, poluostrvu na Crnom moru koje je Rusija aneksirala u martu 2014. godine.

Pobunjenici u regionu Donbas, na istoku Ukrajine, takođe se oslanjaju na pomoć Rusije.

Zapadne vlade tvrde da je Rusija u te oblasti poslala vojsku i teško naoružanje. Kremlj to negira i navodi da pobunjenicima pomažu ruski „volonteri", koji su zauzeli deo oblasti Donjeck i Lugansk u aprilu 2014. godine.

Snimak koji se poslednjih dana širi na Tviteru, a čija verodostojnost nije potvrđena, prikazuje ruske tenkove, artiljeriju i oklopna vozila na putu za granicu sa Ukrajinom.

General ukrajinske vojske Ruslan Komčak kaže da je Rusija rasporedila 28 taktičkih bataljona u blizini istočne granice i na Krimu, što znači između 20 i 25 hiljada trupa. Ruski zvaničnici ovo nisu potvrdili, niti saopštili precizne brojeve.

Prema generalu Komčaku, Rusija ima i oko 3.000 oficira i vojnih instruktora među pobunjeničkim jedinicama u istočnoj Ukrajini.

„Ruska Federacija pomera oružane snage unutar svoje teritorije po sopstvenom nahođenju", rekao je portparol Kremlja Peskov.

Dodao je da „to nikome ne predstavlja pretnju i da niko zbog toga ne treba biti zabrinut".

Ruska vojska je potvrdila da se ove godine brigada za vazdušni napada - oko 4.000 trupa - iz Volgograda raspoređuje na Krim.

Od 2014. Rusija je značajno pojačala prisustvo vojske na Krimu, posebno u ključnoj pomorskoj bazi Sevastopolj.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • K

    03.04.2021 13:01
    Y
    Koga Amerikanci "oslobode" u krvi i kreditima do grla.Irak Libija Sirija Jugislavija Afganistan
    Ako krenu na Rusiju direktno preko Ukrajine...biti ce vatrometa u Vasingtonu Londonu Berlinu...100%
  • Иги

    03.04.2021 11:19
    Руска агресија, а Американци на граници са Русијом. Не знам стварно ко ту кога провоцира.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC