Mere, korona virus, Srbija: Koje mere su trenutno na snazi u Srbiji

Do koliko rade tržni centri, ko (ne)ide u školu, da li rade teretane - mere za suzbijanje virusa korona se menjaju iz dana u dan.
devojke na ulici
Fonet
Da li vas je obradovalo još jedno popuštanje mera? Lekari i dalje upozoravaju da moramo biti oprezni i odgovorni.

Život u Srbiji već duže od godinu dana odvija se „pod merama" protiv virusa korona koje se menjaju u skladu sa aktuelnim brojem zaraženih i popunjenošću kapaciteta u bolnicama.

Restriktivne mere su do sada menjane više puta, a posle čestih sednica Kriznog štaba najčešće postavljano pitanje je: „Šta se menja, a šta ostaje zaključano?".

Najnovije mere u Srbiji stupile su na snagu 12. aprila - otvoreni su tržni centri, a u planu je delimični povratak đaka u škole.

Ali šta je sa restoranima, teretanama i ko ide, a ko ne ide u školu?

Prema poslednjim zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji je preminulo 38 ljudi, a zaraženo još 2.965 ljudi.

Od početka pandemije zaraženo je 645.173 ljudi, a preminulo je ukupno 5.773.

Koje mere su trenutno na snazi u Srbiji

Od početka pandemije pravila ponašanja na javnim mestima se menjaju, ali ona koja čvrsto stoje su nošenje zaštitne maske i držanje fizičke distance.


Uz njih, od 12. aprila važe ove mere:

Zabranjeno je organizovano okupljanje više od pet ljudi na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Osnovci od petog do osmog razreda i srednjoškolci imaju onlajn časove.

Državljani Srbije koji se vraćaju u zemlju moraju da imaju negativan nalaz na PCR test ili potvrdu da su vakcinisani u Srbiji, a ukoliko ga nemaju moraju da budu u kućnoj samoizolaciji.

Od ovog pravila izuzeti su državljani Srbije koji dolaze iz Crne Gore, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Albanije i Bugarske, kao i državljani pomenutih zemalja.

Kafići, restorani i kafane mogu da primaju goste ali samo u baštama.

Gosti koji sede u baštama moraju da nose maske osim dok piju piće i konzumiraju hranu.

Sve prodavnice, kladionice, igraonice, teretane mogu da rade svakog dana do 22 sata.

*Izvor: Službeni glasnik


Kako proveriti koje su mere trenutno na snazi

Najtačnije zvanične informacije dobićete na sajtu Službenog glasnika u sekciji Uredba o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19 i na sajtu Vlade Srbije u sekciji Novosti gde biti izlistane najnovije naredbe i uredbe po datumima.

Najnovija naredba tiče se radnog vremena i prostornog ograničenja ugostiteljskih objekata, prodavnica i tržnih centara.

Obaveštenje na ulazu jedno od tržnih centara u Beogradu
BBC
Obaveštenje na ulazu jedno od tržnih centara u Beogradu

Zašto neki lekari kritikuju popuštanje mera?

Iako deo javnosti svako popuštanje mera dočekuje sa nadom da bi kraj epidemije mogao biti blizu, pojedini lekari koji se bore protiv epidemije, kao i neki članovi Kriznog štaba, upozoravaju na oprez.

Radmilo Janković, zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra i koordinator kovid bolnica u Nišu, kaže da „popuštanje mera deluje kontradiktorno".

„Ne bih komentarisao neke odluke na koje, da kažem, ne utiče samo struka, već imaju neku političku i društvenu konotaciju", rekao je Janković za N1.

Od popuštanja mera strahuju i zaposleni na Infektivnoj klinici u kojoj se i dalje nalazi mnogo pacijenata sa teškom kliničkom slikom.

„Strahujemo od svakog popuštanja mera jer ih mi najviše osetimo", rekla je za RTS Ivana Milošević, zamenica direktora ove bolnice.

Milošević smatra da toplo vreme neće doneti olakšanje i da je jedna dobra stvar vakcina, ali da se o „normalnom načinu života" ne može govoriti dok se ne bude vakcinisala polovina stanovnika Srbije.

Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba kaže da se odluke donosi isključivo u odnosu na broj zaraženih i obolelih.

Mere zabrane okupljanja jedino bi mogle da se ukinu kada bi broj zaraženih drastično opao, ističe.

„Potrebno je da na dnevnom nivou imamo dvocifren broj, odnosno da broj zaraženih bude manji od 100", rekao je Tiodorović za Blic.


Pogledajte video o tome kako krvna plazma može da pomogne u lečenju korona virusa


Ko donosi i menja restriktivne mere u Srbiji

Epidemiološke mere u Srbiji predlaže Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19, a usvaja i sprovodi Vlada Republike Srbije.

Štab broji 30 članova, među kojima su ministri i visoki funkcioneri u Vladi, kao i trinaestoro zdravstvenih stručnjaka - između ostalog iz oblasti epidemiologije, virusologije, infektologije, i javnog zdravlja.

Predsednica je premijerka Ana Brnabić, a njen zamenik je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Na predlog Kriznog štaba, Ministar zdravlja može ograničiti radno vreme i izdati prostorna ograničenja prodavnica i ugostiteljskih objekata u skladu sa aktuelnom epidemiološko situacijom, piše na sajtu Službenog glasnika.


Pogledajte i video o tome šta radi virus kad se nađe u telu


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC