EURO 20202, fudbal, skandali i kontroverze: Čiji je Krim, STOP duginim bojama, zašto se zviždi onima koji kleče

Utakmice na Evropskim prvenstvima imaju i treća poluvremena.
Stadion v Mюnhene
EPA
UEFA odbila ideju da Alijanc arena u Minhenu bude osvetljena duginim bojama

Evropsko fudbalsko prvenstvo zaglibilo je u političkim i kulturološkim razmiricama i pre nego što su selektori izabrali koga će da pošalju na terene širom Starog kontinenta.

Već u grupnoj fazi se ispostavilo da je Evropsko prvenstvo arena za razne skandale koji nemaju previše veze sa sportom: korona virus, nacionalizam, rasizam, LGBT zajednica, klima, pa čak i zdrav život i ishrana.

Za vas smo prikupili do sada najveće kontroverze skandale na i oko Eura 2020.

Oni još jednom dokazuju da je fudbal živopisni odraz stvarnog života na zelenom travnjaku, a nikako nije način da se sakrijete od stvarnosti.

Gde će se igrati finale?

Londonski Vembli bi trebalo da bude domaćin polufinalnih mečeva 6. i 7. jula, i što je najvažnije finala 11. jula.

Ali to je u teoriji.

U praksi je u toku politička prepirka u nastavku obračuna Velike Britanije i Evropske unije oko Bregzita, pandemije, vakcinacije i zabrane međusobnih putovanja.

Italijanski premijer Mario Dragi predložio je da se finale preseli na kontinent, a nemačka kancelarka Angela Merkel zamolila je Evropsku fudbalsku uniju (UEFA) da ne rizikuje živote navijača.

Evropljani se pozivaju na činjenicu da se vrlo zarazna varijanta korona virusa - Delta - brzo širi u Britaniji, dok je u Evropi taj virus još nije uzeo maha.

"Požaluйsta, nadenьte masku". Očeredь v Londone
EPA
Zbog Delta soja korona virusa, Engleska je odložila ukidanje epidemioloških ograničenja

Još je nejasno da li će Britanci, gde je odloženo ukidanje mera zbog pandemije, pristati da ukinu karantin za navijače i (što je najvažnije) za 2.500 važnih ličnosti (VIP-ovaca) koji će pohrliti na finale.

Za Istanbul se ovo već loše završilo.

Ove godine finale najvažnijeg evropskog klupskog takmičenja - Liga šampiona - premešteno je u Portugal, jer bi fudbaleri dva britanska kluba, a igrali su Čelsi i Mančester Siti, morali da budu u obaveznom karantini po povratku iz Turske.

Zahvaljujući premeštanju finalne utakmice, izbegnut je opasan eksperiment: šta bi se dogodilo kad bi gomila engleskih fudbalskih navijača bila zatvorena na dve nedelje u hotelu na aerodromu.

Što se tiče finala Eura 2020, za sada je UEFA sklona da sve ostavi kako jeste, odnosno kako je planirano.

Ali ima još vremena da se predomisli.

„Ne može stadion u duginim bojama? OK, oboj ceo grad!"

U Evropi postoje različita gledišta o zaštiti LGBT prava.

Kapiten nemačke reprezentacije, golman Manuel Nojer je bez prevelike pompe izrazio stav: na meč protiv Portugala izašao je sa trakom duginih boja na rukavu.

Ali tu se priča nije završila.

Dva kapitana. Ronaldu i Noйer (s radužnoй kapitanskoй povяzkoй)
Reuters
Kapiteni Portugala i Nemačke -. Ronasldo i Nojer (sa trakom u bojama duge, simbola LGBT ljudi)

UEFA je otvorila istragu, ali nije kaznila Nojera.

Političari i poznati međusobno su se nadmetali da podrže najboljeg golmana na svetu i podsete UEFA na sopstvene vrednosti - poštovanje i jednakost u igri.

Tema je odmah nastavljena.

Vlasti Minhena odlučile su da na dan meča Nemačke protiv Mađarske u sredu osvetle stadion Alijanc arena, koji je dom fudbalera Bajerna i pomenutog Nojera, u dugine boje.

Ali ideja nije prošla.

Mađarska je izrazila ogorčenje, a UEFA je zabranila LGBT simbole, pozivajući se na politički kontekst: mađarski parlament je nedavno doneo zakon sličan ruskom - zabranjujući „propagandu homoseksualnosti" među maloletnicima.

A pre toga, vlasti te zemlje lišile su istopolne parove prava da usvoje decu.

UEFA je pozvala Minhen da neki drugi dan osvetli stadion bojama solidarnosti sa LGBT osobama.

Gradonačelnik Minhena je u odgovoru naredio da se čitav grad oboji duginim bojama.

A Berlin, Keln, Frankfurt na Majni i Volfsburg će u sredu na ovaj način osvetliti fudbalske stadione, iako tamo niko ne igra.

U znak solidarnosti sa Minhenom.

U sredu uveče, provala oblaka u Minhenu pre i tokom utakmice Nemačka - Mađarska i umalo šok za Nemce.

Neposredno uoči početka utakmice, pojedini gledaoci su organizovali performans protest u duginim bojama, podržavajući prava LGBT ljudi.

Gledalac u nemačkom dresu istrčao je na teren sa zastavom duginih boja baš u trenutku kada je intonirana mađarska himna.

A person waving the rainbow flag runs on the pitch as the Hungary players line up for the national anthems the UEFA EURO 2020 Group F football match between Germany and Hungary at the Allianz Arena in Munich on June 23, 2021
Getty Images
Trenutak pre početka utakmice Nemačka - Mađarska

Drugi navijači su često tokom meča na tribinama mahali ovakvim zastavama.

(Ne)jednakost na kolenima

Fudbal godinama pokušava da iskoreni rasizam.

Sudeći po ovom prvenstvu, ne ide baš najbolje.

Gledaoci u Sankt Petersburgu glasno su izviždali belgijsku reprezentaciju i španskog sudiju dok su klečali u znak solidarnosti sa pristalicama američkog pokreta Životi crnaca su važni (Black Lives Matter), nastalog posle ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu u intervenciji američke policije.

Belьgiйcы pered matčem s Rossieй
EPA

Ruski tim je ostao da stoji, kao i Hrvati pred meč protiv Engleske na Vembliju.

Tamo je sve bilo otprilike isto, a završilo se isto - na kraju su pobedili igrači koji su prethodno bili na kolenima (ali ove dve stvari verovatno neće biti povezane).

Pre meča, Engleska fudbalska federacija zamolila je navijače da ne zvižde, a dan pre utakmice to je tražila i kraljica Elizabeta Druga.

Ona je uzdigla Rahima Sterlinga za komandanta Britanskog carstva (MBE) zbog činjenice da je on bio i ostao zaštitno lice antirasističke kampanje u engleskom fudbalu.

Na kraju je sve izgledalo prilično pristojno, za razliku od poslednjih utakmica u kvalifikacijama, kada je engleski tim izviždan zbog klečanja.

Na Evropskom prvenstvu su aplauzi nadjačali zvižduke.

Problem, ako nije rešen, onda je bar malo prigušen aplauzom podrške borcima za ravnopravnost rasa i naroda.

U međuvremenu, UEFA istražuje rasističke i homofobne ludorije mađarskih navijača na utakmicama Euro 2020 na prepunom stadionu u Budimpešti.

Korona virus i kakva pravila važe?

Najbolji igrač Škotske u meču 2. kola grupne faze protiv Engleske Bili Gilmur nije mogao da pomogne saigračima u odlučujućoj utakmici protiv Hrvatske (završeno 3:1 za Hrvate).

Škotska je eliminisana sa Evropskog prvenstva, ali je slučaj Bilija Gilmura privukao pažnju.

Posle utakmice sa Engleskom, Gilmur je testiran na korona virus.

Test je bio pozitivan i morao je u samoizolaciju.

Ali u samoizolaciju nisu morali i njegovi saigrači iz škotske reprezentacije, već dvojica engleskih fudbalera Ben Čilvel i Mejson Maunt, koji sa Gilmurom igraju u londonskom Čelsiju.

Posle utakmice Engleska - Škotska, Gilmur se izgrlio sa Čilvelom i Mauntom i potom sa njima ćaskao u tunelu do svlačionice.

Iako je Gilmur sa ostalim igračima i članovima stručnog štaba stalno u kontaktu, ostali iz škotske reprezentacije nisu morali u samoizolaciju.

To je dovelo do pitanja da li je poštovana fizička distanca u škotskom timu i u njihovom trening kampu u Midlsborou.

Društvenim mrežama kružile su fotografije na kojima se vidi selektor Stiv Klark udaljen manje od metra od Gilmura.

Billy Gilmour with Scotland Manager Steve Clarke at the England v Scotland match
Getty Images
Bili Gilmur i selektor škotske reprezentacije Stiv Klark na meču protiv Engleske

Pošto je odlučeno da dvojica engleskih reprezentativaca moraju u samoizolaciju, selektor Geret Sautgejt je izrazio čuđenje.

„Bizarna situacija. Proveli su zajedno 120 sekundi na otvorenom.

„Odluka je kontradiktorna, ali prilagodićemo se.

„Zaista ne razumem. Timovi putuju avionima i autobusima, igrači su satima u zatvorenim prostorima, a naša dva momka su žigosani. Ne shvatam...", rekao je selektor engelske fudbalske reprezentacije.

Dodao je i ovo: „Ne želim da pravim dodatnu dramu Škotima, ali ako ste svi zajedno u svlačionici, gde svi stojite?".

Engleska je igrala bez njih dvojice u utorak uveče protiv Češke i pobedila 1:0, potvrdivši prvo mesto u grupi i plasman u nokatu fazu Evropskog prvenstva.

Teritorijalni spor

Ratovi i teritorijalni sporovi između država nisu zaobišli fudbal ni ovog puta.

Ukrajina je i pre šampionata vratila Krim koji je Rusija anektirala, međutim, samo na dresu reprezentacije.

UEFA je podržala teritorijalni integritet, ali ne i poklič: „Slava herojima!".

Posle protesta Moskve, UEFA je naredila Ukrajincima da promene dres, odnosno da taj slogan uklone.

Krыm na grudi u Яrmolenko
EPA
Krim kao deo Ukrajine na dresovima fudbalera

I Azerbejdžan se setio rata i lišio ruske novinare akreditacija za utakmice u Bakuu jer su jednom davno putovali u Nagorno-Karabah, sporne teritorije oko koje se Azerbejdžan decenijama glođe sa Jermenijom, a krajem prošple godine izbili su novi ratzni sukobi koji su trajali šest nedelja.

Mir je uspostavljen uz pomoć Rusije koja je poslala mirotvorce, odnosno vojne snage da kontrolišu zaražćene strane.

Grčka, koja nije prošla kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, žalila se Uefi zbog reprezentacije Severne Makedonije, debitanta.

Zamerka Grka je bila da Makedonci i dalje igraju pod grbom MKD, iako je političko pitanje promene imena države na njihov zahtev rešeno još u danima Svetskog prvenstva 2018. godine.

Grčka je tvrdila da je grb u suprotnosti sa Prespanskim dogovorom, kojim je okončan skoro tri decenije dug spor Atine i Skoplja oko imena Makedonije.

Od tog trenutka, država se zove Severna Makedonija.

UEFA je odbacila zamerke Grčke, odgovorivši da grb jeste u skladu sa Prespanskim dogovorom.

Nekoliko dana kasnije, makedonski premijer Zoran Zaev pokušao da smiri strasti oko grba reprezentacije, navevši da je pokrenut postupak koji će taj problem rešiti.

„Cela Evropa zna da naša fudbalska reprezentacija predstavlja Severnu Makedoniju. Bez obzira na inicijale federacije koji se nalaze na dresovima", naveo je Zaev.

Problemi sa makedonskim dresovima su nastali još i pre Evropskog prvenstva, kada je tamošnja javnost negodovala jer je novi dizajn isključio „makedonsko sunce", a sporna je bila i boja dresova.

Zbog toga je Fudbalski savez Severne Makedonije odlučio da u upotrebu vrati dresove koji su korišćeni tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Klima i voda

Parašюtist
Reuters

Borci protiv klimatskih promena nisu poštedeli ni Euro.

Tačnije, leteli su - organizacija Grinpis poslala je padobranca na utakmicu Francuske i Nemačke.

Trebalo je da ispusti loptu na teren sa porukom o nafti i ugrožavalju životne sredine, ali se akcija umalo završila tragedijom.

Čovek iz Grinpisa je zakačio je kabl na koji je bila postavljena kamera i obrušio se na teren.

Nekoliko ljudi je povređeno; UEFA je obećala da će kazniti odgovorne, Grinpis se izvinio.

A jedna od glavnih nesportskih priča oko turnira nema nikakve veze sa politikom.

Reč je o zdravom životu, uticajima i sponzorima.

Najpre je Portugalac Kristijano Ronaldo, a potom i francuski reprezentativac Pol Pogba sklonili flašice Koka-kole, odnosno bezalkoholnog piva Hajneken.

Ronaldo je uzeo dve flašice Koka-kole koje su bile stavljene ispred njega i sklonio ih, da bi potom uhvatio flašu vode i poručio: „Samo voda".

Ronaldov potez imao je direktne negativne posledice po američkog proizvođača osvežavajućeg pića - izveštava se da je tržnišna vrednost pala za oko četiri milijarde dolara.

„Svako ima pravo na to koje piće voli", saopštila je Koka-kola, dodajući da svako ima različite „ukuse i potrebe".

Potom je Pogba, posle pobede Francuske nad Nemačkom 1:0, sklonio sa stola pivo Hajneken.

A poslednji u nizu fudbalera koji je tako nešto uradio bio je Italijan Manuel Lokateli, dvostruki strelac u pobedi Italije nad Švajcarskom 3:0.

I on je sklonio flašice Koka-kole.

Iako je u prva dva navrata UEFA ćutala, sada je reagovala i najavila kazne ako se trend nastavi.

„Podsećamo timove učesnike da su partnerstva sastavni deo turnira i da obezbeđuju razvoja fudbala širom Evrope", saopštila je UEFA.

Igrači, dodaju iz vodećeg tela evropskog fudbala, imaju obavezu da se pridržavaju propisa i obaveza, mada shvataju da pojedini to čine iz verskih razloga, poput Pogbe.

Direktnih kazni za fudbalere neće biti, ali bi mogli da budu kažnjeni nacionalni savezi.

„Imamo propise koje su potpisale federacije koje učestvuju i u obavezi su da ih poštuju", rekao je direktor EURO 2020 Martin Kalen.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC