Kraljevska porodica: Koliko je novca izdvajao princ Čarls za Harija i Megan i dokle

Princ Čarls je pomagao par nakon što su se povukli sa kraljevskih dužnosti, tvrde iz Klarens hausa.
Prince Harry and Meghan being interviewed by Oprah
Reuters
Hari i Megan u intervjuu kod Opre Vinfri

Princ od Velsa nastavio je da podržava vojvodu i vojvotkinju od Saseksa sa „značajnom sumom" novca u mesecima pošto su se povukli sa kraljevskih dužnosti, saopšteno je iz kraljevske rezidencije Klarens haus.

Princ Hari je u intervjuu američkoj TV voditeljki Opri Vinfri rekao da ga je njegova porodica „odsekla finansijski" u prvom kvartalu 2020.

Portparol Klarens hausa rekao je da je princ Čarls nastavio da finansira Harija i Megan do tog leta - ali da su sada finansijski nezavisni.

Hari i Megan još nisu komentarisali ovu izjavu.

Izjava iz Klarens hausa - kancelarije princa Čarlsa i njegove supruge vojvotkinje od Kornvola - stigla je uz godišnje kraljevske izveštaje.

Računi granta, koji Velika Britanija daje za finansiranje kraljevske porodice, pokazuju da je monarhija poreske obveznike koštala oko 100 miliona evra tokom 2020/21.

To je povećanje od 21 miliona evra u odnosu na prethodnu finansijsku godinu.

U međuvremenu, iz Bakingemske palate su prvi put otkrili koliko imaju zaposlenih koji su pripadnici etničkih manjina - 8,5 odsto.

Finansiranje oba sina princa Čarlsa - vojvoda od Kembridža i Saseksa i njihovih porodica - koštalo je Čarlsa 5,2 miliona evra, pokazali su njegovi računi.

Hari i Megan i dalje su bili na spisku za finansiranje iz Čarlsovih prihoda, uprkos tome što su napustili kraljevske dužnosti krajem marta prošle godine.

Troškovi princa Čarlsa - plus ostali izdaci, kao što su kapitalni izdaci i prebacivanje u rezerve - opali su za oko 1,4 miliona evra u finansijskoj godini pošto su se Hari i Megan povukli iz kraljevskih dužnosti.

Viši portparol Klarens hausa rekao je: „Kao što se svi sećamo, u januaru 2020. su vojvoda i vojvotkinja najavili da će napustiti dužnosti kraljevske porodice, a vojvoda je rekao da će raditi na tome da se finansijski osamostale.

„Princ od Velsa odvojio je značajnu sumu da ih podrži u ovoj tranziciji.

„To finansiranje je prestalo u leto prošle godine.

„Par je sada finansijski nezavisan."

Tokom intervjua para sa Oprom Vinfri u martu, Hari je rekao da ga je „porodica bukvalno finansijski isekla" u „prvom kvartalu 2020".

Na pitanje o vremenskim okvirima, portparol Klarens hausa rekao je:

„Ne bih potvrdio da su dramatično različiti. Sve što vam mogu reći su činjenice."

Hari i Megan potpisali su višemilionske ugovore sa Netfliksom i Spotifajem, s tim da je vojvoda rekao Vinfri da ih je potpisao da bi platio sopstveno obezbeđenje.

Rekao je da je imao ono što mu je majka, princeza Dajana ostavila - osam miliona evra u to vreme - i „bez toga ne bismo mogli ovo da uradimo".

„Moramo učiniti više"

U međuvremenu, iz Bakingemske palate su rekli da „moraju da učine više" i da u pogledu raznolikosti „nisu tamo gde bi želeli da budu".

Kraljevsko domaćinstvo je u godišnjim finansijskim računima za 2020/21 otkrilo da procenat njihovih zaposlenih koji su predstavnici etničkih manjina iznosi 8,5 odsto.

Cilj za 2022. godinu je da to bude deset odsto.

U Velikoj Britaniji 13 odsto stanovništva pripada manjinama, pokazuju najnoviji podaci popisa stanovništva iz 2011. godine.


Analiza

Džoni Dajmond, dopisnik za kraljevsku porodicu

Ukupno 8,5 odsto osoblja Bakingemske palate čine predstavnici etničkih manjina.

To treba uporediti sa 13 odsto manjina u Velikoj Britaniji za vreme popisa stanovništva 2011. godine i nešto manje od 40 odsto stanovništva Londona, gde većina osoblja živi.

„Moglo bi biti bolje", rekli su iz palate.

„Shvatamo da nismo tamo gde želimo da budemo".

Ali promenu je možda teško postići.

Iako je javno finansiranje ostalo stabilno, prepolovili su se neki prihodi, poput plaćenih poseta palatama.

Nedostatak od deset miliona funti (oko 11 miliona evra) pokriven je smanjenjem nekih događaja poput zabava u vrtu i zabrane zapošljavanja.

Bez novih ljudi teško je promeniti profil kućnog osoblja, a iz palate računaju da će ograničenja zbog korona virusa još neko vreme uticati na dodatni prihod.


Grant za kraljevsku porodicu se izdvaja od profita Kraun estejta, a to je imovina vredna više milijardi funti, od londonske ulice Ridžentdo trkališta Askot.

Imovinom upravlja nezavisna organizacija, a sav profit se isplaćuje Ministarstvu finansija u korist svih poreskih obveznika iz Velike Britanije.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Zlatne vize: Šta predstavljaju i zašto su kontroverzne

Više od 60 zemalja nudi programe „zlatne vize” koji stranim ulagačima omogućavaju dobijanje prebivališta ili čak državljanstva po ubrzanom postupku. Za mnoge koji podnose zahtev to je prilika za početak novog života, ali problem ovakvih programa su korupcija i cene nekretnina.