Parada ponosa u Sarajevu: "Ove ulice su ulice nade”

Organizatori poručili da su izašli na ulice, jer žele da pošalju poruku da je dosta nasilja i zahtevaju da se hitno donese zakon o istopolnim zajednicama.

Nekoliko stotina učesnika treće Parade ponosa održane u Sarajevu uz slogan „Otpor sa margine" prošetalo je centralnim gradskim ulicama, poručivši da žele ljubav, slobodu i ravnopravnost.

„Mi danas izlazimo, jer želimo da pošaljemo poruku da je dosta nasilja, da su ove ulice ulice nade", rekla je Lejla Humerović, jedna od organizatorki.

Tokom skupa nije bilo incidenata iako je u blizini održan protest protiv parade koji su organizovali stranka Vjera, narod, država i inicijativa Iskorak.

Prva povorka ponosa održana je u Sarajevu 2019, dok je 2020. godine obeležena simbolično zbog pandemije korona virusa.

'Život bez straha'

Humerović je poručila da istopolni parovi nisu zakonski prepoznati i traže da se hitno donese zakon.

Branko Ćulibrk, jedan od organizatora, rekao je da je glavni cilj borba protiv nasilja i diskriminacije LGBT zajednice.

Uz to, napomenuo je on, to je i borba za sve oni koji žive na margini.

„Radnici, radnice, Romi, migranti i svi drugi, ovo je važno pitanje za sve nas i želimo da menjamo naše društvo na bolje", rekao je Ćulibrk.

„Nikad više četiri zida", „Smrt fašizmu, sloboda ljubavi" neke su od parola koje nose učesnici povorke.

https://www.facebook.com/oslobodjenjeba/posts/3914513741986472

Edvin R. student iz Sarajeva kaže za BBC na srpskom da je atmosfera bila odlična, kao i muzički program po završetku šetnje.

„Ove godine bilo je manje učesnika u odnosu na Paradu ponosa 2019., ali je zato policije bilo čini mi se isto kao tada", dodaje Edvin.

Prva Povorka ponosa održana pre dve godine

Prvoj Paradi ponosa održanoj 2019. godine prisustvovalo je više hiljada ljudi.

Uz slogan „Ima izać" ispisan na transparentima, učesnici su nosili zastave duginih boja i šetali centralnim ulicama Sarajeva.

Tada je kolonu učesnika obezbeđivalo više od 1.100 policajaca.

Zabrana diskriminacije LGBT osoba u Bosni regulisana je Zakonom o ravnopravnosti spolova u BiH iz 2003. godine i Zakonom o zabrani diskriminacije iz 2009. godine.

 

 

 

Parada ponosa u Sarajevu
Zerina Ćosić Vrabac

 

 

 

I pored zakona, ocena Sarajevskog otvorenog centra u Roze izveštaju za 2019. je da je „institucionalni okvir za zaštitu od diskriminacije i dalje izrazito slab".

 

 

 

Parada ponosa u Sarajevu
Zerina Ćosić Vrabac

 

 

 

Ministarstvo za ljudska prava i izbeglice je 2017. godine izradilo i entitetskim vladama uputilo Nacrt akcionog plana za ravnopravnost LGBT osoba u Bosni i Hercegovini 2018-2020.

U izveštaju se zaključuje da blagi napredak na ovom polju jeste postignut, ali da nije izvesno kada će doći do usvajanja.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Teme

lgbt

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC