Saudijska Arabija i zavera: Princ Mohamed bin Salman hteo da ubije kralja otrovnim prstenom - tvrdi bivši obaveštajac

Sad al Džabri u razgovoru za američku televiziju CBS posvedočio je da je Bin Salman rekao jednom rođaku da na taj način želi da oslobodi tron ocu.
Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman gives a speech from his office in Riyadh, Saudi Arabia (23 October 2021)
Reuters

Saudijski princ Muhamed bin Salman svojevremeno je predlagao ubistvo kralja Abdulaha i to otrovnim prstenom, rekao je nekadašnji glavni obaveštajac u toj zemlji,

Sad al Džabri u razgovoru za američku televiziju CBS posvedočio je da je Bin Salman rekao jednom rođaku da na taj način želi da oslobodi tron ocu.

U kraljevskoj porodici su u tom periodu vladale napetosti.

Saudijska vlada je saopštila je da je Džabri diskreditovani bivši zvaničnik koji je i u prošlosti izmišljao stvari.

U intervjuu za emisiju „60 minuta", Džabri je rekao da je princ, sin kralja Salmana, pravi vladar Saudijske Arabije i rekao da se radi o „psihopati i ubici, koji na Bliskom istoku ima neograničene resurse i predstavlja opasnost za Ameriku i ceo svet."

On je rekao da je 2014. princ predložio njegovom rođaku Muhamedu bin Najefu, tada ministru policije, da organizuje ubistvo kralja Abdulaha.

Saudi Arabia's Prince Mohammed bin Salman (L) and Prince Muhammad bin Nayef (R) attend a ceremony in Riyadh (14 December 2016)
Anadolu Agency

„Rekao mu je: 'Hoću da ubijem kralja Abdulaha, a mogu da nabavim otrovni prsten iz Rusije. Dovoljno je samo da se rukujemo i on će biti gotov", kazao je Džabri.

„Ne znam da li je to samo bilo hvalisanje… Ali kada je to rekao, mi smo ozbiljno shvatili", dodao je.

Džabri je kazao da je stvar rešena privatno, unutar kraljevskog dvora.

Dodao je da je sastanak tajno sniman i da je znao da postoje dve kopije video zapisa.

Kralj Abdulah preminuo je 2015. u 90. godini, a na prestolu ga je nasledio njegov polubrat Salman.

On je najpre imenovao Muhameda bin Najefa za princa prestolonaslednika.

Ipak, 2017. je na toj poziciji Bin Najefa nasledio Muhamed bin Salman.

Bin Najef je sklonjen i sa funkcije ministra policije, a navodno je potom stavljen u kućni pritvor, pre nego što je prošle godine završio u zatvoru pod još uvek nerazjašnjenim optužbama.

Džabri je pobegao u Kanadu kada je Bin Najef smenjen.

Rekao je da ga je 2018. upozorio prijatelj iz obaveštajnih krugova da je Muhamed bin Salman poslao tim plaćenika da ga ubije.

To se navodno desilo samo nekoliko dana pošto je u Turskoj ubijen disident i novinar Džamal Kašogi.

Bin Salmanov tim plaćenika navodno je sleteo na aerodrom u Otavi ali su deporotovani kada su carinski službenici otkrili da nose „sumnjivu opremu za DNK analizu".

Prošle godine, Džabri je protiv princa prestolonaslednika podneo tužbu pred američkim sudom zbog navodnog pokušaja ubistva.

Pricn je odbacio ove tvrdnje, kao i navode da je umešan u Kašogijevo ubistvo, iako su američke obaveštajne agencije imale informaciju da je on odobrio operaciju.

King Abdullah bin Abdulaziz (front left) and then-Prince Salman bin Abdul Aziz (R) attend a festival on the outskirts of Riyadh, Saudi Arabia (18 March 2008)
AFP

BBC je kontaktirao predstavnike saudijske vlade za komentar o ovim optužbama.

U saopštenju saudijske ambasade u Vašingtonu dostavljenom televiziji CBS, navodi se da je Džabri diskreditovani bivši zvaničnik vlade koji je i ranije izmišljao podatke kako bi sakrio sopstvene finansijske malverzacije vredne više milijardi dolara koje su „njemu i porodici omogućile raskošan život".

Džabrija je nekoliko saudijskih kompanija i institucija tužilo zbog navodne korupcije, a kanadski su mu je zamrzao sredstva uz obrazloženje da postoje „ubedljivi dokazi o prevari".

On je negirao da je ukrao državni novac, rekavši da su ga nekadašnji poslodavci bogato nagradi.

U martu 2020, saudijske vlasti su pritvorile Džabrijevog sina Omara i ćerku Saru u, kako su organizacije za ljudska prava saopštile, očiglednom pokušaju da ga primoraju da se vrati u zemlju.

Prošlog novembra, dva meseca pošto je njihov otac tužio prestolonaslednika, braću i sestre je saudijski sud osudio na devet i šest i po godina zatvora zbog pranja novca i pokušaj bekstva iz zemlje.

Oni su negirali optužbe.

Apelacioni sud je potvrdio njihove kazne na tajnoj raspravi na kojoj optuženi nisu bili prisutni.



Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Zlatne vize: Šta predstavljaju i zašto su kontroverzne

Više od 60 zemalja nudi programe „zlatne vize” koji stranim ulagačima omogućavaju dobijanje prebivališta ili čak državljanstva po ubrzanom postupku. Za mnoge koji podnose zahtev to je prilika za početak novog života, ali problem ovakvih programa su korupcija i cene nekretnina.