Fudbal, Zvezda i Partizan: Dva proleća u Evropi i plasman na Mundijal - šta to znači za srpski fudbal

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana obezbedili su proleće u Evropi samo mesec dana posle plasmana reprezentacije na Svetsko prvenstvo u Kataru - šta dobra jesen donosi srpskom fudbalu?
123
Getty Images

Mesec dana posle plasmana reprezentacije Srbije na Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine, velike uspehe postigli su i najveći srpski fudbalski klubovi, obezbedivši proleće u Evropi.

Taj plasman bi Zvezdi i Partizanu mogao mnogo toga donese, možda i direktno učešće šampiona Srbije u Ligi šampiona, lakše kvalifikacije, kao i ukupno pet klubova u evropskim takmičenjima.

„Srpski fudbal je ove godine doživeo svetle trenutke kakve dugo nismo videli, zaista lep kraj godine", kaže Vladimir Vermezović, bivši igrač i trener Partizana, za BBC na srpskom.

Zadovoljni su i u crveno-belom taboru - prvo mesto u Ligi Evrope i plasman u osminu finala nazivaju najvećim uspehom u Evropi još od titule prvaka sveta iz 1992. godine.

„Da, to je zaista najveći uspeh još od te moje generacije", navodi Slobodan Marović, koji se sa Zvezdom 1991. popeo na krov Evrope.

„A poklopili su se i uspesi reprezentacije i Partizana... Fudbal nam ide uzlaznom putanjom, to je velika stvar", kaže on za BBC na srpskom.

Međutim, pitanje je koliko će uspesi reprezentacije i večitih zaista doneti ostalim klubovima, smatra Mirko Poledica iz Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost".

„Drago mi je što su večiti napravili dobre rezultate, ali suštinski problem je što niko osim njih na tržištu ne može ništa da napravi", Poledica.

„Ako pričamo o globalu, fudbal u unutrašnjosti ne postoji - samo Zvezda i Partizan", dodaje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?