Čile: Gabrijel Borić - od vođe studentskih protesta do predsednika

Sa 35 godina postao je najmlađi predsednik u istoriji ove duboko podeljene države.
Chile's President-elect Gabriel Boric celebrates with supporters after winning the presidential election in Santiago, Chile
Reuters
Gabrijel Borić je obećao opsežne reforme kojima želi da krene u rešavanje problema nejednakosti u zemlji

Bivši vođa studentskih protesta Gabrijel Borić postao je najmlađi predsednik Čilea ikada u istorijskoj pobedi na izborima.

Ovaj 35-godišnjak je obećao da će sprovesti ambiciozne promene u zemlji koju poslednjih godina potresaju masovni protesti protiv nejednakosti i korupcije.

Kada je Borić postao kandidat levičarskog bloka za izbore za predsednika, dao je hrabro obećanje.

„Ako je Čile bio kolevka neoliberalizma, biće i njegov grob.

„Ne plašite se omladine koja menja ovu zemlju", rekao je on.

Kandidovao se uz obećanje da se sprovesti korenite reforme ekonomskog sistema koji podrazumeva slobodno tržište, a koji je nametnuo bivši diktator general Augusto Pinoče.

Taj sistem je, kaže, koren duboke nejednakosti u zemlji i neravnoteže koja je isplivala na površinu tokom protesta 2019. godine, a koji su pokrenuli zvaničnu izmenu ustava.

Posle polarizovane kampanje, Borić je u drugom krugu predsedničkih izbora pobedio protivnika koji je predstavljao krajnju desnicu Hozea Antonija Kasta uz iznenađujuće veliku razliku, otvarajući novo poglavlje u političkoj istoriji zemlje.

„Mi smo generacija koja se pojavila u javnom životu i zahteva da se naša prava poštuju kao prava, a ne da se tretiraju kao roba široke potrošnje ili biznis", rekao je Borić u pobedničkom govoru pred hiljadama pristalica, većinom mladih.

„Znamo da i dalje postoji pravda za bogate i pravda za siromašne, i više nećemo dozvoliti da siromašni nastavljaju da plaćaju cenu nejednakosti u Čileu", dodao je.

Borić se ne suočava samo sa podeljenom zemljom i parlamentom, već i sa zabrinutim investitorima i usporenom ekonomijom koja je rezultat nedavnog političkog preokreta i pandemije.

Supporters of Gabriel Boric celebrate after his win in Chile's presidential election
Reuters
Borića podržava mnogo žena, a neke su i proslavile njegovu pobedu na ulicama Santjaga

Rođen 11. februara 1986. godine u Punta Arenasu, na krajnjem jugu Čilea.

Pre deset godina je postao poznat kada je predvodio masovne demonstracije zahtevajući bolje i jeftinije obrazovanje.

Tada je bio student prava na Univerzitetu u Čileu, ali nikada nije završio studije, već je odlučio da pažnju usmeri na politiku.

Kao nezavisni predstavnik regije Magaljanes izabran je u Kongres 2013. godine, a kasnije je ponovo izabran da služi drugi mandat uz ubedljivu pobedu.

Bradat, istetoviran i retko sa kravatom oko vrata, Borić je imao drugačiji imidž nego što predsednički kandidati obično imaju.

Tokom kampanje je govorio o svojoj dijagnozi opsesivno-kompulzivnog poremećaja, rekavši da je „dobro što Čile govori o mentalnom zdravlju".

Kritičari, međutim, kažu da je neiskusan, a i sam je priznao da ima „mnogo toga da nauči".

Borić kaže da je strastveni čitalac poezije i istorijskih dela, a sebe opisuje kao umerenog socijalistu.

Ošišao je dugu kosu koju je imao tokom aktivističkih dana, a jakne sada često pokrivaju njegove tetovaže na obe ruke.

On je takođe ublažio neke od stavova, ali je zadržao obećanja da će revidirati penzioni sistem, proširiti socijalne usluge među kojima i univerzalno zdravstveno osiguranje, povećati poreze za velike kompanije i bogate pojedince, kao i pokrenuti zeleniju ekonomiju.

Njegova ubedljiva pobeda u drugom krugu predsedničkih izbora, nakon što je u prvom krugu zaostajao za Kastom, usledila je nakon što je obezbedio podršku izvan baze glasača u glavnom gradu Santijagu i privukao birače iz ruralnih oblasti.

Pošto je pristalica istopolnih brakova i prava na abortus, podržao ga je i veliki broj žena.

U pobedničkom govoru, kada mu se pridružila i njegova devojka, obećao je da će biti „predsednik svih Čileanaca", rekavši da je „danas nada pobedila strah".


Pogledajte trenutak dok je Borić držao govor posle pobede a neko ga ometao laserom:


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • parking servis

    20.12.2021 23:37
    овај...
    Начи, Гаврило Борић
  • V

    20.12.2021 22:38
    Ovakav i nama treba a ne ovi nasi lopovi koji vole drzavu do zadnjeg dinara!
  • NS49

    20.12.2021 22:31
    Ne verujem da je gledao Montevideo Bog te video naročito drugi deo. Ako nije mogao bi da pogleda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.