Italija, politika i Silvio Berluskoni: Ima 85 godina, dugu listu optužbi i skandala, ali mu nije dosta - hoće da bude predsednik

Uprkos skandalima i osudi za poresku prevaru, najživopisniji bivši premijer Italije mogao bi da bude novi šef države.
Italy"s former Prime Minister Silvio Berlusconi waves after he voted in Italian elections for mayors and councillors, in Milan, Italy, October 3, 2021
Reuters
Silvio Berluskoni - simpatizeri ga zovu Vitez ili Il Cavaliere

Da li bi zaista, uprkos svemu, mogao da postane predsednik? Kontroverzne seks-zabave, osuda za poresku prevaru, dugačak spisak skandala i gafova?

U italijanskim TV emisijama se o tome raspravlja, političari o tome razmišljaju.

Da li bi 85-godišnji Silvio Berluskoni, poslovni tajkun sa najdužim stažom premijera u posleratnoj Italiji, mogao da kruniše izuzetno živopisnu karijeru tako što će postati šef države kada poslanici budu birali u januaru?

„To je moj san", kaže Antonio Tajani, koji je 1993. godine zajedno sa Berluskonijem osnovao partiju desnog centra Napred Italija (Forza Italia).

Biznis, fudbal i politika

U sedištu stranke, ispod slike nasmejanog Berluskonija iz mlađih dana pored reči „poštenje, iskustvo, mudrost", Tajani govori o usponu čoveka čije ga odane odane pristalice zovu Il Cavaliere - Vitez.

Antonio Tajani beneath a youthful picture of Silvio Berlusconi
BBC
Antonio Tajani kaže da je bivši premijer lider u svim sferama života

„Berluskoni je lider kao preduzetnik, lider u fudbals kao dugogodišnji vlasnik Milana, jedan od najvažnijih političara u istoriji Italije, koji je vredno radio u korist transatlantskih odnosa", kaže Tajani.

Politička dostignuća bivšeg premijera zasenjena su bezbrojnim krivičnim prijavama protiv njega - iako je jedina presuda koja nije poništena u žalbenom postupku bila za poresku prevaru - i njegovim zloglasnim seks-zabavama, nazivane „bunga bunga" na kojima je često bilo mlađanih lepotica koje su mu služile za imidž i uspon u karijeri, neretko im pomažući da se i one probiju.

Poništena je presuda da je platio seks sa maloletnom Marokankom, zvanom „Rubi kradljivica srca", iako se i dalje suočava sa dve optužbe za podmićivanje svedoka da ćute.

Dakle, da li on, pitam gospodina Tajanija, ima morala da preuzme najvišu funkciju u zemlji?

Teenage nightclub dancer Karima El Mahroug
Reuters
Bivša plesačica u noćnom klubu Karima El Marug zvana „Rubi kradljivica srca"

„U svemu tome ima mnogo bla, bla, bla", odgovara Berluskonijev odani satradnik.

„Takvim ga predstavljaju levičarske stranke, štampa i sudije, a to nije prava slika".

Najprogonjeniji čovek"

To što se taj Vitez (Il Cavalier) smatra za ozbiljnog kandidata desnice u velikoj meri se svodi na raširenu percepciju među Italijanima da je pravosuđe dugo bilo vrlo politizovano i da je, među njegovim pristalicama, Berluskoni bio žrtva.

„U istoriji sveta, nema progonjenijeg čoveka od mene", rekao je jednom prilikom.

Ali pored beskrajnih pravnih nevolja i bezbroj njegovih gafova doprinosilo je osećaju užasne nelagode među onima koji ga kritikuju.

Od nazivanja bivšeg američkog predsednika Baraka Obame „mladim, zgodnim i preplanulim" do izjave „bolje je voleti lepe žene nego biti gej", njegova populistička retorika tokom decenija podjednako je zabavljala i užasavala.

„Naravno da su neke rečenice bile sramotne", kaže Lia Kvartapele, poslanica iz Demokratske partije levog centra, pažljivo birajući reči.

„Ali mi smo mu se suprotstavili nevezano za skandale.

„Oni su samo raspaljivali maštu, posebno u inostranstvu, ali smo mu se suprotstavili zbog toga što nije radio prave stvari za zemlju, već za vlastite interese".

Kvartapele posebno ukazuje na neke od njegovih ideja o ženama i ženskim pitanjima, kao što je predlaganje da ostanu kod kuće i dobijaju platu kao domaćice.

„Njegovo eventualno imenovanje za predsednika može da bude autogol za desnicu... Italiji je potrebno nešto drugačije od povratka u prošlost".


Pogledajte video kada se Berluskoni rukovao sa novinarkom BBC-ja

Posle rukovanja, rekao joj je da ne steže toliko šaku jer će neki muškarac pomisliti: „Ova je toliko jaka, može da me prebije".

Nikada nećete naći muža ako se tako čvrsto rukujete. Imate li muža?", upitao je Berluskoni.


Godine i politička dugovečnost jedva da su prepreka u zemlji u kojoj lideri od politike do biznisa retko odišu mladalačkom dinamikom.

Čak i pošto je tako, zar Silvio Berluskoni ne bi imao 92 godine na kraju mandata i ednostavno bio prestar, pitam Antonija Tajanija.

„Pogledajte kraljicu Elizabetu", odgovara on.

„Problem nisu godine, već um.

„Silvio Berluskoni nije samo prošlost, on je i sadašnjost.

„Od 1994. do danas - 2021. godine, on je i dalje u centru političke debate posle mnogo, mnogo napada na njega. To je njegova pobeda", kaže Tajani.

A handout photo made available by Quirinale Palace shows Italian President Sergio Mattarella and French President Emmanuel Macron during their meeting at Quirinale Palace in Rome, Italy, 25 November 2021
EPA/QUIRINALE
Sadašnji predsednik Italije Serđo Matarela sa francuskim predsednikom Emanuele Makronom - Matarela je sasvim drugačija ličnost od Berluskonija

Bili za ili protiv, postoji široko rasprostranjen konsenzus da je Silvio Berluskoni bio važan u savremenoj italijanskoj politici: populistički, poslovni mogul koji je bio preteča Donalda Trampa.

„Berluskoni je bio izuzetna ličnost, veoma kontroverzna, ali važna, i sada traži, ne baš osvetu, već da bude rehabilitovan", kaže profesor Đovani Orsina sa rimskog univerziteta Luiss.

„Želi da zemlja prihvati da je on bio državnik, a ne kriminalac".

Pitanje je da li on gaji predsedničke ambicije za vlastito dobro ili dobro Italije.

U očima Berluskonija, između toga je znak jednakosti, smatra profesor Orsina.

Život Silvija Berluskonija često je odražavao sapunice koje su njegovi TV kanali prvi put doneli iz SAD u Italiju.

Bio je u raznim ulogama - heroja, preživelog, a možda će njegova poslednja scena biti poput nekog klinca koji se sada vraća kao odrastao čovek.

Đovani Orsina smatra da ga nikada ne treba potcenjivati.

Berluskonijevi savetnici su mu navodno rekli da je bio potpuno lud kada je prvi put postao TV tajkun, i ponovo kada je želeo da postane premijer, kaže profesor Orsina.

„On je čovek od koga možete očekivati nemoguće."


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC