Kina, Olimpijske igre i špijuniranje: Upozorenje za učesnike - u Pekingu koristite jeftine telefone koje možete da bacite

Aplikacija za praćenje kovida koju koriste svi učesnici igara nosi bezbednosne rizike, upozoravaju analitičari.
OI u Pekingu
Reuters
Domaćin zimskih Olimpijskih igar koje počinju 4. februara je Peking

Aplikacija koju će koristiti učesnici na zimskim Olimpijskim igrama u Pekingu ima određena bezbednosne rizike, a podaci sportista mogu da budu zloupotrebljeni, tvrde pojedini analitičari.

Aplikaciju My2022 koristiće sportisti, oni koji budu u publici i predstavnici medija, kako bi se na dnevnom nivou pratio porast broja kovid slučajeva.

Ova aplikacija nudi i glasovne razgovore, prenos podataka i olimpijske vesti.

Ali iz grupe za sajber bezbednost Sitizen leb kažu da aplikacija ne obezbeđuje šifrovanje svih podataka.

Kineske vlasti odbacile su ove navode.

Pitanja o aplikaciji pojavila su se usred porasta upozorenja o sajber bezbednosti posetilaca uoči Igara koje počinju 4. februara.

Ljudi koji prisustvuju OI u Pekingu treba da ponesu telefone sa pripejd karticom i naprave imejl naloge koje će koristiti tokom boravka u Kini, savetuju iz firme za sajber bezbednost Internet 2.0.

Nadležni u nekoliko zemljama savetovali su sportiste da ostave pametne telefone kod kuće.

Zabrinutost zbog cenzure

Iz Sitizen Leba kažu da su otkrili listu „cenzurisanih ključnih reči" koja je ugrađena u aplikaciju i funkciju koja omogućava ljudima da označe druge „politički osetljive" izraze.

Lista reči obuhvata imena kineskih lidera i vladinih agencija, pojmove koji se odnose na ubijanje prodemokratskih demonstranata 1989. na trgu Tjenanmen, kao i na zabranjenu versku grupu Falun Gong.

Analitičari su primetili da ove karakteristike i bezbednosni nedostaci nisu neuobičajeni za aplikacije u Kini, ali da ipak predstavljaju rizik za korisnike.

Dodaju da opcija sa „zabranjenim rečima" nije trenutno aktivna, ali i dalje postoje nejasnoće.

Svi posetioci Igara dužni su da skinu aplikaciju i koriste je tokom 14 dana boravka u Kini, kako bi se pratio dnevni status kovid slučajeva.

Strani posetioci takođe će morati da ubace osetljive informacije koje su već dostavljene kineskim vlastima, poput detalja iz pasoša i zdravstvene dokumentacije.

The splash screen of the My2022 Winter Olympics app
CITIZENLAB
The splash screen of the My2022 Winter Olympics app

Iz Sitizen Leba kažu da manjkavosti u prenosu softvera aplikacije mogu lako dovesti hakerskog napada.

U tekstu objavljenom u utorak u kineskom državnom mediju Global Tajmsu tvrdi se da nema razloga za zabrinutost, uz obrazloženje rekavši da će „svi lični podaci biti šifrovani kako bi se osigurala privatnost".

Aplikacija je upoređena sa onom koja je korišćena za vreme Olimpijskih igara u Tokiju prošlog leta.

Još problema

Iz firme koja se bavi sajber obezbeđenjem Internet 2.0 takođe upozoravaju na bezbednosne rizike tokom Olimpijskih igara.

U izveštaju u koji su BBC novinari imali uvid, piše da treba koristiti mobilne telefone sa pripejd karticom i podsetiti ljude da ne koriste ove aparate kada napuste Kinu.

Izveštaj se bavi i pojedinim sponzorima Igara i njihovim proizvodima kako bi se prikazala „sofisticirana i rasprostranjena kultura nadzora koja postoji u Kini".

Jedan proizvod, VPN koji pravi Ći-Ansin uspeo je da „uhvati" značajnu količinu korisničkih podataka, navodi se u izveštaju.

Prema kineskim zakonima o nacionalnoj bezbednosti, vlasti mogu da zahtevaju pristup ovim podacima.

„Kineski nacionalni zakoni o bezbednosti podataka nisu formirani prema zapadnim vrednostima privatnosti i slobode i ne nude isti nivo zaštite", navodi se u izveštaju.

Američki tim savetuje sportiste da koriste nove uređaje, navodi USA Tudej.

Članovim tima savetuje se korišćenje telefona sa pripejd karticom i iznajmljivanje računara za jednokratnu upotrebu.

„Poput računara, podaci i aplikacije na mobilnim telefonima su podložni zlonamernom upadu i kompromitovanju podataka", navodi se u biltenu.


Pogledajte video o tome kako mogu da vas prate preko telefona


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC