Rusija i Ukrajina: Koju je poruku Bajden poslao Putinu

U obraćanju američkog predsednika ključna tema bio je rat u Ukrajini.
Džo Bajden
Pool

Američki predsednik Džo Bajden prvih 15 minuta govora o stanju nacije posvetio je ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Taj događaj je potresao ceo svet i bacio u drugi plan brojne probleme i pitanja na domaćem terenu.

Iako je predsednikov govor tradicionalno upućen članovima Kongresa, ono što je pričao o Ukrajini sadržalo je četiri poruke različitoj publici.

Poruka narodu Ukrajine

Bajden je na početku govora pozvao Oksanu Markarovu, ukrajinsku ambasadorku u SAD koja je sedela na balkonu odmah do Džil Bajden i drugim važnim gostima.

„Hvala vam, hvala vam, hvala vam", rekao je on, dok su članovi Kongresa aplaudirali.

SAD je već poslao Ukrajini vojnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć.

U utorak uveče Bajden je želeo da pošalje poruku da Amerika brine o sudbini Ukrajine i stoji uz narod koji je u ratu.

„Predsednik Zelenski i svi Ukrajinci - njihova neustrašivost, hrabrost i odlučnost inspirišu svet", dodao je.

Iako su ruski tenkovi opkolili Kijev, Bajden je poručio da Amerika šalje još pomoći.

Poruka Vladimiru Putinu

Bajdenova poruka ruskom predsedniku bila je jednostavna - Putin je „gadno preračunao".

Sankcije koje su SAD i Evropa nametnule Rusiji tek su početak.

Vrednost rublja je bila na istorijskom minumumua, pala je i ruska berza je bila u padu, ruskim oligarsima je konfiskovana „nelegalno stečena dobit", a Rusija izgubila pristup ključnim tehnologijama.

Međutim, postojala je još jedna poruka Rusiji osim one o ekonomskim sankcijama.

Bajden je naglasio da će se SAD i njeni saveznici boriti da brane „svaki pedalj teritorije zemalja NATO-a".

Putin je stavio nuklearne snage u stanje povišene pripravnosti i upozorio na razorne posledice ako bilo ko pokuša da se umeša u rusku invaziju u Ukrajini.

Bajden je želeo da jasno poruči gde i kada će Amerika ući u konflikt.

Poruka Evropi

Amerika i Evropa su saveznici koji su zajednički uveli sankcije Rusiji i ponudili vojnu pomoć Ukrajini.

Bajden je to ponovio u nekoliko navrata.

„On je mislio da Zapad i NATO neće odgovoriti",

„Putin je pogrešio. Mi smo spremni", rekao je Bajden.

Putin je možda stekao takav utisak zbog haotičnog povlačenja iz Avganistana, zbog kojeg je Bajden kritikovan jer nije konsultovao saveznike.

Ali to je tema o kojoj je američki predsednik sada izbegavao da govori.

Bajden je naglasio ključnu ulogu Evrope i odgovoru na rusku invaziju i možda je to bio deo napora njegove administracije da popravi narušene odnose sa saveznicima.

Otkako je došao na predsedniču funkciju, Bajden je više puta govorio o tome kako on vidi sukob demokrata i autokrata na globalnom nivou.

Istakao je da je potrebna saradanja među demokratskim liderima u celom svetu kako bi pobedili.

To je bila tema koje se ponovo dotakao u utorak.

„Demokratije se uzdižu u ovom trenutku", rekao je on, dodavši da „svet jasno bira mira i bezbednost".

Američkom narodu

Istraživanje javnog mnjenja objavljeno u utorak pokazalo je da većinu Amerikanaca zanima šta će Bajden reći o sukobu u Ukrajini.

Bajdenova poruka glasila je da jedinstveni odgovor - od Azije i Latinske Amerike, do Evrope, čak i Švajcarske - potvrđuje napore koje njegova administracija ulaže tokom krize.

„Američka diplomatija je važna. Amerika rešava probleme", kazao je Bajden.

Jedno od njegovih obećanja u predizbornoj kampanji bilo je da će vratiti Americi ugled u svetu i ponovo izgraditi odnose sa tradicionalnim saveznicima koje je porušio Tramp.

Ovo su, kako je istakao Bajden, jasni rezultati tih napora i dolaze u najvažnijim trenucima.

Bajden je takođe imao poruku za Amerikance koji su zabrinuti zbog mogućnosti da bi vojska SAD mogla da učestvuje u ratu u Ukrajini.

Iako je istakao da Amerika ima obaveze prema saveznicima iz NATO-a, poručio je da „vojska SAD ne učestvuje i neće učestvovati u sukobu sa ruskim snagama u Ukrajini."

Konačno, Bajden se dotaka i posledica rata u Ukrajini po američku ekonomiju koja je već pretrpela udarce zbog pandemije, kao i o političkoj ceni koju bi mogao da plati u trenucima kada mu je rejting u javnost već slab.za predsednika čiji je ugled u američkoj javnosti već slab.

Rekao je da će SAD pokušati da osmisle sankcije kako bi ciljale rusku privredu, ali je dodao da će to neizbežno uticati na ostatak sveta.

On je najavio da će SAD osloboditi 30 miliona barela nafte iz strateških rezervi, ali je taj potez više simboličan nego što će verovatno ublažiti rast cena gasa za američke potrošače.

„Znam da vesti o tome šta se dešava mogu izgledati alarmantno", rekao je, „ali važno je da znate da će sve biti u redu".

To je možda najvažnija poruka za politički rejting Bajdena.

Ako američka javnost ne bude zadovoljna, predsednik i njegova stranka bi mogli da snose posledice na novembarskim izborima.


Pogledajte i video šta je pozadina sukoba ove dve zemlje


Pratite nas na Fejsbuku, Tviterui Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Sima

    02.03.2022 15:16
    Senilan i dementan starac,kakvu on poruku moze poslati bilo kome.Pola ljidi koji su oko njega paze da ne zaspe.
  • S

    02.03.2022 13:47
    C
    Putin jeste napao Ukrajinu..ok to je agresija ..vjerovatno nije ocekivao otpor i tolike zrtve.. Nisu svi Ukrainci pripadnici Nac AZOV odreda..mada imaju isti model kao Tuđmanova Hr 90tih koja glasi Srbe tjst Ruse van iz Ukrajine...Ok da predem na sustinu Putin je napravio gresku. Ali upravo Kompletnoj Rusiji i ruskom narodu Amerika i EU NATO objavljuju RAT. Sad se ceka reakcija Putina...ima dve opcije ili kapitulacija ili dugme Vi ocjenite sta ce odluciti
  • Voja

    02.03.2022 12:30
    Amerika i Evropa su saveznici pa su 99-te 19 zemalja napalo Srbiju 19:1 lepo i vi sebe nazivate demokratama,stara dama Evropa boluje od Alchajmera nije ni čudo kada Nemačka vodi glavnu reč u Evropi, a ni saveznik od preko bare nije daleko ,zaboravili su kakve loše stvari su radili na Balkanu(deo iste demokratske Evrope)i oće ponovo da rade,Amerika se okomila na Evropu da pravi nemire kako bi ojačala svoju ekonomiju to je uvek radila ,a kada ne uspe tako onda baci atomske bombo(Hirošima Nagasaki) ili upotrebi napalm(Vijetnam)a pre svega toga istrebili starosedeoce Indijance,da bi lakše radili takve stvari osnovali Nato i eto nam sada svima Nato-eto vam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC