Saudijska Arabija - u jednom danu izvršena 81 smrtna kazna za terorizam i „devijantna uverenja"

To je više nego za celu prošlu godinu. Širok je spektar optužbi za koje je zaprećena ova kazna - od terorizma do „devijantnih uverenja".
People gather in front of Saudi Consulate in New York to protest against Saudi Arabia's decision to execute three leading Saudi Arabian scholars including Salman al-Awdah after Ramadan, in New York, United States on June 1, 2019.
Getty Images
Prethodna masovna pogubljenja izazvala su proteste poput ovog u Njujorku pre tri godine

Zvaničnici Saudijske Arabije saopštili su da je u subotu pogubljen 81 čovek - što je više nego cele prošle godine.

Grupa - koju su činili sedam ljudi iz Jemena i jedan Sirijac - osuđena je za „mnoštvo gnusnih zločina", poput terorizma, saopštila je državna novinska agencija SPA.

Nekima se na teret stavljala saradnja sa islamističkim grupama Islamska država i Al Kaida i pobunjeničkom grupom Huti u Jemenu.

Organizacije za ljudska prava smatraju da mnogi od njih nisu imali pravično suđenje u Saudijskoj Arapiji, što vlada odbacuje.

Prema podacima SPA, pomenuta grupa je prošla tri nivoa sudskog odlučivanja i u procesu je učestvovalo 13 sudija.

Optuženi su za planiranje napada na važne ekonomske ciljeve, ubijanje ili targetiranje pripadnika snaga bezbednosti, kidnapovanje, mučenje, silovanje i šverc oružja u zemlju.

Saudijska Arabija ima jednu od najviših stopa pogubljenja u svetu.

Na listi organizacije Amnesti internešnal nalazi se na petom mestu, posle Kine, Irana, Egipta i Iraka.

Prošle godine Saudijci su izvršili 69 smrtnih kazni.

Možda će vas zanimati i ova priča


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • boringoldfart

    13.03.2022 14:33
    @ Lala
    Sto volim Vas pametne sto mislite da smrtna kazna sprecava kriminal... Ni u jednoj zemlji u kojoj ista postoji nista nije smanjeno! Zar stvarno mislite da neko pred samo izvrsenje posebno teskih krivicnih dela uopste razmislja o bilo kakvim posledicama, narocito o smrtnoj kazni?!?!
  • Lala

    12.03.2022 21:46
    Sloboda
    Osloboditi sudstvo kod nas i vratiti smrtnu kaznu i za dve godine ćemo se rešiti teških krivičnih dela

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.