Rusija i Putin: Aleksej Navaljni proglašen krivim za finansijsku prevaru - proces je prevara, tvrde kritičari Kremlja

Poznati ruski opozicionar, koji se već nalazi u zatvoru u Rusiji, sada bi mogao da bude prebačen u zatvor visoke bezbednosti.
Navalny stood in the makeshift court in Pokrov jail as the verdict was read out
Reuters
Navaljni pred sudom u gradu Pokrovu

Aleksej Navaljni, najistaknutiji ruski opozicionar, proglašen je krivim na suđenju za finansijsku prevaru, po optužbama koje njegove pristalice nazivaju izmišljenim.

Navaljni je u zatvoru od povratka u zemlju prošle godine, a posle trovanja koje je preživeo 2020, za koje sumnjiči Kremlj, što ruska vlast negira.

Prvobitno je zbog kršenja uslova kaucije, dok je bio u bolnici u Nemačkoj, zbog lečenja od trovanja, osuđen na tri i po godine zatvora.

Tužioci sada traže da on dobije još 13 godina zatvora zbog optužbi za prevaru i nepoštovanje suda.

Navaljni je optužen da je ukrao 4,7 miliona dolara donacija njegovim - sada zabranjenim - političkim organizacijama.

Tokom izricanja presude, sutkinja Margarita Kotova navela je došlo do „krađe imovine koju je izvršila organizovana grupa", proglasivši ga krivim i za nepoštovanje suda.

Vidno mršaviji Navaljni, tokom čitanja presude imao je prekrštene ruke, a razmenio je i nekoliko komentara sa advokatom.

Suđenje je održano u zatvorskom kompleksu-kaznenoj koloniji u Pokrovu, gradu 200 kilometara od Moskve, gde je Navaljni prošle godine poslat zbog nepoštovanja uslova kaucije.

Kaznena kolonija je najčešći tip zatvora u Rusiji i pojedinim državama bivšeg SSSR - one kombinuju kazneni pritvor sa obaveznim radom.

Sud navodi da je Navaljni kauciju prekršio dok je bio u Berlinu, na lečenju zbog napada nervnim agensom iz avgusta 2020. godine.

Kremlj negira bilo kakvu umešanost u trovanje Navaljnog, koji je postao najžešći ruski kritičar predsednika Vladimira Putina.

Kira Jarmiš, portparolka Navaljnog, izjavila je da se „u Rusiji, dok je pažnja sveta usmerena na Ukrajinu, dešava još jedan monstruozni zločin".

Kako navodi, nije u pitanju samo sloboda Navaljnog, već i njegov život.

Oni koji ga optužuju za zločine već su pokušali da ga ubiju u Sibiru, istakla je.

Jarmiš dodaje da bi Navaljni mogao da bude prebačen u zatvor visoke bezbednosti, u kojem su uslovi daleko stroži nego što trenutno ima.

Amnesti internešenel, organizacija koja se bavi zaštitom ljudskih prava, suđenje Navaljnom odbacuje kao montiran proces.

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da suđenje Navaljnom nema veze sa vladavinom prava.


Pogledajte video o Rusima koji se protive ratu u Ukrajini


Pratite nas na Fejsbuku,Tviter i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Moda: Da li se visoke potpetice 'kače o klin'

Kako nezgrapne patike dobijaju sve značajnije mesto u svetu mode, vrtoglavo visoke tanke potpetice postaju sporne. Za neke su opterećujuće, a za druge su simbol seksa, osnaživanja i gracioznosti.