Francuska i predsednički izbori: Desničarski kandidat Zemur nije čuo „Makron je ubica", Makron mu poručio da kupi slušni aparat

Bura u Francuskoj zbog skandiranja pristalica krajnje desnice protiv Makrona. Njegov protivkandudat kaže da nije čuo povike.
French far-right presidential candidate Eric Zemmour at a campaign rally in Paris on 27 March 2022
Getty Images
Kandidat krajnje desnice Erik Zemur na predizbornom skupu u Parizu u nedelju

Francuski predsednik Emanuel Makron kritikovao je rivalskog predsedničkog kandidata Erika Zemura nakon što su neke od njegovih pristalica skandirale „Ubica Makron" na predizbornom skupu u Parizu tokom vikenda.

U trenutku kada su se čuli ti povici, Zemur je kritički govorio o vlasti, nazivajući je nesposobnom.

Činjenica da Zemur nije prekinuo skandiranje protiv Makrona izazvala je široku osudu političara.

Ali bivši novinar krajnje desničarske orijentacije rekao je da nije čuo povike zbog velike buke na mitingu.

Kasnije je rekao da ne podržava takvo skandiranje.

„Nisam čuo ove povike o kojima mediji govore i koje ja ne podržavam", napisao je on na Tviteru u ponedeljak.

Povici su počeli kada je Zemur zatražio „ostavku vlade" uoči nekoliko visokoprofilnih slučajeva ubistava poslednjih godina.

U nedelju je Valeri Pekres - predsednička kandidatkinja Republikanaca, stranke desnog centra - osudila skandiranje, rekavši da je „dopuštanje da se protivnik tretira kao ubica opasno za Republiku", dodajući: „To nije moja Francuska".

U ponedeljak ujutru u Dižonu, tokom zvaničnog početka kampanje, Makron je reagovao na incident, opisujući Zemurov postupak kao „nedostojanstven".

Poručio mu je i da kupi slušni apart.


„Postoje dve teorije: prva je da je to nedostojanstven čin, koji se čini najverovatnijim, ali nije iznenađenje", rekao je on novinarima.

„Drugi je nedostatak znanja o veoma važnoj reformi tokom mog mandata", dodao je on, objašnjavajući kako je trošak slušnih aparata sada u potpunosti pokriven sistemom socijalnog osiguranja.

„Pozivam kandidata sa oštećenim sluhom da kupi aparat po nižoj ceni", dodao je on, aludirajući na to što Zemur kaže da nije čuo povike „Makron je ubica".

Prvi krug predsedničkih izbora biće održan 10. aprila, a mogući drugi krug 24. aprila.

Prema istraživanju javnog mnjenja objavljenim u utorak, Makron može da računa na 28 odsto glasova u prvom krugu, dok bi rivalka krajnje desnice Marin le Pen osvojila 20 odsto, kandidat levice Žan-Lik Melanšon 15 odsto, Valeri Pekres 11 odsto i Zemur 10 odsto glasova.

I dalje se predviđa da će u drugi krug ići Makron i Len Pen, a da će sadašnji francuski predsednik odneti pobedu.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC