Ukrajina i Rusija: Vimbldon zabranio ruskim i beloruskim teniserima da igraju na turniru

Ruski i beloruski teniseri neće moći da se takmiče na ovogodišnjem teniskom turniru u Vimbldonu zbog ruske invazije na Ukrajinu.
Danil Medvedev
Getty Images
Danil Medvedev zamenio je tri nedelje Novaka Đokovića na vrhu ATP liste

Ruski i beloruski teniseri neće moći da se takmiče na ovogodišnjem grend slemu na Vimbldonu zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Ova odluka će najviše uticati na Danila Medvedeva, trenutno drugog tenisera sveta, i Beloruskinju Arinu Sabalenku, trenutno četvrte teniserke sveta.

Od 24. februara, kada je Rusija napala Ukrajinu, igračima iz Rusije i Belorusije bilo je dozvoljeno da igraju na turnirima, ali ne pod zastavama svojih zemalja.

Teniski turnir na londonskom Vimbldonu biće održan od 27. juna do 10. jula.

Sabalenka je na prošlogodišnjem Vimbldonu došla do polufinala, a Medvedev je izgubio u četvrtfinalu.

Anastasija Pavljučenkova, ruska teniserka trenutno 15. na listi Ženske teniske asocijacije (VTA) koja je nedavno pozvala na okončanje rata, i Beloruskinja Viktorija Azarenka, trenutno na 18. mestu, takođe neće biti u prilici da učestvuju.

Rus Andrej Rubljov je trenutno osmoplasirani na listi Asocijaciji teniskih profesionalaca (ATP), a njegov sunarodnik Karen Hačanov 26.

Međutim, ovi teniseri će moći da se takmiče na Otvorenom prvenstvu Francuske - Rolan Garosu - koje počinje u maju.

Sveengleski klub, koji organizuje grend slem na travi, zatražio je mišljenje od britanske vlade u aprilu da li da dozvoli teniserima iz Rusije i Belorusije da se takmiče.

Najdžel Hadlston, britanski ministar sporta, izjavio je da „niko ko igra pod ruskom zastavom" neće moći da se takmiči na Vimbldonu.

Međutim, Stiv Sajmon, šef Ženske teniske asocijacije, izjavio je za BBC Sport u martu 2022. da misli kako igračima iz ove dve zemlje ne treba zabraniti učešće na turnirima.

Rusiji je prethodno zabranjeno da brani titule na Dejvis i Fed kupu pošto je njihova zemlja napala Ukrajinu 24. februara, a Belorusija je tu operaciju podržala.

Olga Savčuk, kapitenka ukrajinske teniske reprezentacije na prošlonedeljnom Fed kupu na kojem su igrale sa Amerikankama, rekla je da ruskim teniserima treba zabraniti takmičenje.

„Ne možete da uvedete sankcije za 90 odsto Rusa, a preostalim 10 odsto ne", rekla je Savčuk za list Njujork Tajms.

Aleksandar Dolgopolov, nekadašnji 13. igrač sveta iz Ukrajine, zahvalio je Vimbldonu što je „iskoračio i pokazao primer svetu".

„Verujem da Rusija treba da bude izolovana na sve moguće načine, a narod Rusije mora da reši ovaj problem", rekao je on za BBC Sport.

VTA i ATP otkazali su turnir koji je trebalo da bude održan u Moskvi u oktobru.

Međunarodna teniska federacija (ITF) takođe je otkazala planirane događaje u Rusiji.


Pogledajte video: U politici saveznici, na ledu rivali - Putin i Lukašenko u hokejaškom okršaju


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • YYY

    20.04.2022 17:21
    Fašisti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC