Rusija i Ukrajina: Angela Merkel kaže da nema za šta da se izvinjava i da Ukrajina nije bila spremna za NATO 2008.

Deo domaće javnosti optužio je Merkel da je ostavila Nemačku u veoma ranjivoj poziciji jer je gradila snažne poslovne odnose sa Rusijom.
Former German Chancellor Angela Merkel during "So what is my country?" conversation with Alexander Osang at the Berliner Ensemble in Berlin, Germany, 07 June 2022
EPA

Angela Merkel, bivša kancelarka Nemačke, tvrdi da je ona na pravi način postupala sa Vladimirom Putinom, prvim čovekom Rusije, dok je bila na funkciji.

U prvom intervju posle odlaska sa mesta kancelarke, Merkel je kazala da ona „nema zbog čega da se izvinjava" kada su u pitanju odluke nemačkih vlasti posle ruske aneksije Krima 2014.

Merkel je podsetila da je tada podržala uvođenje sankcija.

Ona je dodala i da je 2008. smatrala da Ukrajina ne treba da uđe u Nato.

Deo domaće javnosti optužio je Merkel da je ostavila Nemačku u veoma ranjivoj poziciji jer je gradila snažne poslovne odnose sa Rusijom.

Gasovod Severni tok 2 koji je trebalo da dovodi ruski gas direktno u Nemačku izgrađen je dok je Merkel bila na vlasti.

Projekat je suspendovao njen naslednik na kancelarskoj funkciji, Olaf Šolc nedugo pre početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Pod pritiskom da uvede nove stroge sankcije zbog invazije, Nemačka se bori da smanji zavisnost od ruske energije bez štete po sopstvenu privredu.

Merkel je, međutim, rekla da su Evropa i Rusija susedi koji ne mogu da ignorišu jedni druge.

„Moramo da pronađemo način da koegzistiramo uprkos svim našim razlikama", rekla je ona.

Invazija je bila „ne samo neprihvatljiva već i velika greška Rusije", rekla je ona nemačkom novinaru i piscu Aleksandru Osangu u intervjuu koji je emitovala televizija ARD.

„Ako počnemo da se vraćamo kroz vekove i da se raspravljamo o tome koji deo teritorije kome treba da pripada, onda ćemo imati samo rat", rekla je ona.

„To uopšte nije opcija."

Ona je branila sankcije uvedene Rusiji kao odgovor na aneksiju Krima i ulogu Nemačke u održavanju mirovnog procesa iz Minska, koji je trebalo da okonča borbe u istočnoj Ukrajini 2014. i 2015.

Mirovni proces je, tvrdi, dao Ukrajini vremena da se razvije kao nacija i ojača vojsku.

„Ne moram da krivim sebe što se nisam dovoljno trudila", rekla je ona.

„Ne vidim da moram da kažem 'to je bilo pogrešno' i zato nemam za šta da se izvinjavam."

Ona se protivila članstvu Ukrajine u NATO 2008. godine, jer je želela da spreči eskalaciju sukoba sa Rusijom i zato što sama Ukrajina nije bila spremna.

„To nije bila Ukrajina kakvu danas poznajemo", rekla je ona.

„Zemlja nije bila stabilna, bila je prožeta korupcijom.

Vladimir Zelenski, čija zemlja ostaje van NATO alijanse uprkos velikoj pomoći Zapada u odbrani od invazije, opisao je odluku Nemačke iz 2008. kao „pogrešnu procenu".

U utorak je Merkel, koja je napustila funkciju pre šest meseci, rekla da „veoma poštuje" Zelenskog i da je impresionirana „hrabrošću i strašću" sa kojima se Ukrajinci bore za vlastitu zemlju.


Pogledajte video: Po čemu će Nemci pamtiti Angelu Merkel


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Nikola

    08.06.2022 13:11
    Nemacka je jednostavno prevelika, nagradjena je prosirenjem za sve pocinjene zlocine, cim bude bilo novog zida, 99% problema nestaje.
  • Dooobrooo

    08.06.2022 10:27
    a da se izvineš nama u Srbiji zbog tvog balkanskog stabilizatora?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC