Izrael i Palestinci: Novinarku Al Džazire ubili su Izraelci, zaključak istrage UN

To je prva istraga UN-a o smrti Širin Abu Akle, upucane tokom izraelske operacije u maju.
Shireen Abu Aqla (Al Jazeera handout)
EPA
Ubistvo Širin Abu Akle izazvalo je ogorčenje i osudu širom sveta

Izraelske snage ubile su uglednu novinarku Al Džazire Širin Abu Akle u maju, zaključila je Kancelarija UN za ljudska prava.

Portparolka UN je rekla da su nalazi rezultat „nezavisne istrage" incidenta 11. maja.

Ubistvo 51-godišnje palestinsko-američki novinarke Širin Abu Akle, koja je izveštavala o izraelskoj operaciji na okupiranoj Zapadnoj obali, izazvalo je veliki gnev i osudu širom sveta.

Palestinci su okrivili Izrael, a izraelske vlasti su potom odgovorile da krivica još ne može da bude utvrđena.

Abu Akla, koja je imala zaštitni prsluk sa jasno vidljivom oznakom Press kao i šlem, ubijena je na putu blizu mesta gde je došlo do okršaja između izraelskih snaga i palestinskih ekstremista.

Izraelska vojska je saopštila da su njene snage ušle u Dženin da uhapse „osumnjičene za teroriste" posle talasa smrtonosnih napada Palestinaca na Izraelce, od kojih su dva došla iz okruga Dženin.

Očevici su rekli da su smrtonosni hitac ispalile izraelske snage, iako Izrael to osporava.

U preliminarnom izraelskom izvešptaju, navodi se da još nije moguće utvrditi izvor pucnjave jer su Palestinci odbili njihov zahtev da se ispita metak koji je ubio Abu Akla ili da se sprovede zajednička istraga.

Portparolka Kancelarije visokog komesara za ljudska prava (OHCHR) Ravina Šamdasani rekla je da je odeljenje otkrilo da su „pucnji koji su ubili Abu Akla i ranili njenog kolegu Alija Samudija došli od izraelskih bezbednosnih snaga, a ne od neselektivne vatre naoružanih Palestinaca, kako su prvobitno tvrdile izraelske vlasti".

„Duboko je uznemirujuće što izraelske vlasti nisu sprovele krivičnu istragu", dodala je ona na konferenciji za medije.

Šamdasani je rekla da su te informacije stigle od izraelske vojske i palestinskog državnog tužioca.

Ona je rekla da je grupa od četvoro novinara koji su izveštavali o incidentu u Dženinu, skrenuli u jednu ulicu, posle čega je „na njih ispaljeno nekoliko pojedinačnih, naizgled ciljanih metaka iz pravca izraelskih snaga bezbednosti".

„Jedan metak je pogodio Alija Samudija u rame, a drugi je pogodio Abu Aklu u glavu i ona je bila na mestu mrtva".

Izrael je ranije žestoko odbacivao takve zaključke kao nedokazive.

Izraelska strana tvrdi se ne može utvrditi da li su njegove snage ili palestinski ekstremisti ispalili smrtonosni hitac pošto su Palestinci odbili da sarađuju.

Izraelska vojska sprovodi sopstvenu istragu.

Izrael je saopštio da je identifikovao oružje vojnika iz kojeg je možda ispaljen hitac, ali da to ne može biti sigurno utvrđeno bez analize metka.

Palestinci kažu da ga neće predati jer nemaju poverenja u Izraelce.

Šamdasani je rekla da istražni tim UN „nije pronašao nikakve informacije koje sugerišu da je bilo aktivnosti naoružanih Palestinaca u neposrednoj blizini novinara".

Prošlog meseca, palestinska istraga je zaključila da je Abu Aklu namerno ubio izraelski vojnik.

Izraelski ministar odbrane odbacio je taj izveštaj, nazvavši ga „velikom laži".


Pogledajte video: Šta je Zapadna obala


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?