Velika Britanija, Boris Džonson i politika: Ko bi mogao da bude novi premijer

Izabrani lideri će morati da obezbede i podršku poslanika partije, a potom će članovi Konzervativne partije glasati za dvoje kandidata koji prođu sve procese odlučivanja.
10 Downing Street front door
Reuters

Posle ostavke premijera Borisa Džonsona, uslediće izbori za vođstvo Konzervativne partije na kojima će se odlučiti o njegovom nasledniku na čelu stranke i vlade.

Izabrani lideri će morati da obezbede i podršku poslanika partije, a potom će članovi Konzervativne partije glasati za dvoje kandidata koji prođu sve procese odlučivanja.

Riši Sunak

Rishi Sunak
Reuters

Bilo je mnogo onih koji su videli Rišija Sunaka kao sjajan izbor za budućeg lidera konzervativaca.

Ali poslednjih meseci, ugled koji je uživao je opao, baš kao i popularnost, posle kontroverzi oko poreskih dugovanja njegove supruge.

Nešto kasnije, kažnjen je novčano zbog kršenja karantina tokom pandemije korona virusa.

Sunak je izabran za poslanika 2015. godine, kao predstavnik glasača iz Ričmonda, u oblasti severnog Jorkšira.

Samo su retki van Vestminstera, sedišta parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva, tada znali za njega, ali je već u februaru 2020, postao ministar finansija, ili kako njegovu titulu Britanci zovu, kancelar blagajne.

Samo par nedelja kasnije, morao je da se uhvati u koštac sa pandemijom korona virusa.

Počeo je da troši ogromne sume novca da bi uspeo da održi privredu funkcionalnom tokom perioda potpunog zatvaranja zbog epidemije kovida-19.

Trošenje novca svakako nije lako palo čoveku koji sebe smatra štedljivim i zastupa niske poreze, ali i potrošnju.

Sunak je, sa kolegom ministrom i bliskim prijateljem Sahidom Džavidom bio među prvima koji su napustili Džonsonov kabinet.

Taj potez je, najverovatnije, pokrenuo lavinu ministarskih ostavki koje su na kraju prisilile Borisa Džonsona da se povuče sa mesta premijera i lidera konzervativaca.

Liz Tras

Liz Truss
Reuters

Ministarka spoljnih poslova bila je među prvima koji su otvoreno podržali Džonsona posle ostavki ministara finansija i zdravlja, jačajući tako sopstvenu poziciju među lojalnima premijeru.

Tras je tek druga žena na čelu Forin ofisa, i biće zapamćena po uloženom trudu i naporima koji su doveli do oslobađanja Nazanin Zagari-Retklif posle šest godina provedenih u zatvoru u Iranu, ali i po brzom uvođenju sankcija Moskvi i ruskim oligarsima.

Postala je poslanica konzervativaca iz jugozapadnog Norfoka 2010. i vrlo brzo stekla snažnu popularnost među članovima partije zbog libertarijanskih stavova u vezi sa privredom i trgovinom.

Ali njen stil nije uvek dobro prolazio u široj javnosti i često je izvrgavana ruglu, posebno posle govora na konferenciji konzervativaca 2015. godine u kojem je ostrašćeno pominjala uvoz sira u Britaniju.

Međutim, ruganja nisu usporila njen napredak - Tras je promenila nekoliko pozicija u kabinetu i, između ostalog, pregovarala trgovinske sporazume za period posle Bregzita pre nego što je imenovana za ministarku spoljnih poslova.

Sadžid Džavid

Sajid Javid
Reuters

Poslanik koji predstavlja gradić Bromsgrouv je prvi zadao udarac premijeru, naglasivši neophodnost integriteta i obaveštavanja članova parlamenta.

U govoru posle podnošenja ostavke zaključio je da „problem počinje na vrhu."

Džavid je 2019. učestvovao u trci za lidera Konzervativne partije i stigao na cilj kao jedan od četiri kandidata u poslednjem krugu stranačkih izbora, da bi se povukao sa izbora i pružio podršku Džonsonu.

Njegova podrška je nagrađena položajem kancelara - ministra, ali je posle šest meseci podneo ostavku zbog sukoba oko njegovih savetnika.

Ipak, 2021. je usledio dramatični povratak u Vladu i prve klupe u parlamentu na položaju ministra zdravlja.

Fiskalni konzervativac koji je više puta upozoravao na opasnosti od rastuće inflacije i državnog duga, Džavid potiče iz skromnog okruženja.

Rođen je u Rošdejlu 1969, u prvoj generaciji porodice emigranata iz Pakistana.

Otac mu je bio kondukter u autobusu,

Džavid je ostvario uspešnu karijeru u londonskom poslovnom Sitiju pre nego što je izabran za poslanika Konzervativne partije 2010. godine.

Džeremi Hant

Jeremy Hunt
Uk Parliament

Bivši ministar spoljnih poslova ostao je uticajna ličnost u Vestsminsteru i iz poslednjih poslaničkih kluba posle poraza od Borisa Džonsona na partijskim izborima 2019.

Nadgledao je politike Vlade tokom pandemije kao predsedavajući Zdravstvenog doma donjeg veća parlamenta.

Ali ako ponovo bude ušao u partijsku izbornu trku, gajiće nadu da će članovi stranke imati drugačiji stav nego pre tri godine, kada je rekao da je njegov glas za ostanak Britanije u Evropskoj uniji na referendumu oko Bregzita bio prepreka koja nije mogla da bude prevaziđena.

Sin admirala, Hant je zaradio veliko bogatstvo pokrenuvši Popularne kurseve (Hotcourses), internet stranicu koja povezuje buduće đake i studente sa obrazovnim institucijama.

Poslanik iz Jugozapadnog Sarija još od 2005, Hant je 2010. bio ministar kulture, a kasnije je i predvodio ministarstvo zdravlja.

Majkl Gov

Michael Gove
PA Media

Ministar stanovanja i zajednica se već dva puta kandidovao za vođu Torijevaca i premijera, Bio je treći na izborima posle Borisa Džonsona i Džeremija Hanta.

Ali njegova najčuvenija intervencija na izborima za lidere partije bila je 2016, uoči referenduma oko ostanka Britanije u Evropskoj uniji, kada je bio jedna od najznačajnijih ličnosti na strani koja je zastupala napuštanje bloka,

Pošto je u početku bio uz Džonsona, istomišljenika u vezi sa izlaskom Velike Britanije iz EU, izazvao je senzaciju kada je povukao podršku, rekavši „nerado" da premijer ne može da „ponudi vođstvo niti da oformi tim za cilj pred nama".

Bez obzira na sve, ovaj bivši BBC novinar i kolumnista dnevnika Tajms, jedan je od ministara sa najdužim stažom u kabinetu.

Imenovan je za ministra obrazovanja 2010, a od tada se nalazio na položajima šefa poslaničke grupe, ministra pravde, a potom za životnu sredinu, i na poslednjem, za stanovanje i zajednicu.

Nadim Zahavi

Nadhim Zahawi
Reuters

Trenutno na položaju kancelara, ili glavnog ministra finansija, zacementirao je sopstvenu reputaciju vrednog saradnika kada je preuzeo ulogu ministra za vakcinaciju tokom pandemije i zaslužan je za uspešnu organizaciju i odvijanje čitavog procesa u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Bio je to „najvažniji posao koji ću u životu raditi", rekao je tada, iako mu je ta funkcija bila prvi korak ka mestu ministra obrazovanja.

Novo unapređenje na mesto kancelara posle ostavke Sunaka nije ga sprečilo da se 24 sata kasnije pridruži grupi ministara koja će Džonsonu poručiti da je vreme da ode.

Rođen u Iraku 1967, Zahavi i njegova porodica su morali da napuste zemlju po dolasku Sadama Huseina na vlast.

Diplomirani inženjer hemije, Zahavi je osnovao kompaniju koja je prodavala igračke i majice sa likovima Teletabisa, a potom je zaradio bogatstvo osnivanjem online agencije za istraživanje javnog mnjenja, JuGov (YouGov).

Izabran je za poslanika na sigurnom mestu za konzervativce - u Strafordu na Ejvonu 2010.

Peni Mordant

Penny Mordaunt
Reuters

Nekada pomoćnica mađioničara, Peni Mordant za sobom ima rekordan broj izuzetnih podviga.

Na političkoj sceni, već je izvukla zeca iz šešira 2019, kada je postala prva žena na čelu ministarstva odbrane u istoriji Ujedinjenog Kraljevstva.

To je bilo prirodno mesto za mornaričku rezervistkinju koja je već bila zamenica ministra za oružane snage u kabinetu Dejvida Kamerona.

Ipak, Mordant je van Vestminstera verovatno najpoznatija po učešću u rijaliti programu televizije ITV posvećenom ronjenju, Spleš!, da bi podstakla prikupljanje novačnih priloga u dobrotvorne svrhe.

Poslanica za Severni Portsmut od 2010, Mordant je bivša predsednica omladine Konzervativne partije, a dok je stranku predvodio Vilijam Hejg, bila je njegova predstavnica za štampu.

Pre nego što je ušla u vestminstersku politiku, bila je predstavnica za štampu opština Čelsi i Kensington, bogatih londonskih četvrti, a potom i Asocijacije teretnih prevoznika, kada je podržala britanske kamiondžije tokom blokada u Francuskoj.

Tom Tagenhat

Tom Tugendhat
Getty Images

Stil Toma Tagenhata je potpuno suprotan onome Borisa Džonsona - umerenjak koji zastupa pragmatizam a ne populizam, čovek detalja i pristalica ostanka Velike Britanije u Evropskoj uniji na 2016.

Zbog takvih osobina, Tagenhat, izabran za poslanika iz oblasti Tonbridž 2015, već je godinama često pominjan kao mogući budući lider Konzervativne stranke.

Njegov mandat na čelu uticajnog Komiteta za spoljne poslove od januara 2020. samo je dodao težinu njegovom kredibilitetu kada bi, na primer, iz vlastitog vojnog iskustva analizirao pitanja poput rastućeg uticaja Kine na svetskom nivou.

U emotivnom obraćanju poslanicima, Tagenhat je opisao bes, patnju i ljutnju koju veterani osećaju u odnosu na „ostavljanje Avganistana na cedilu" 2017, kada su se zapadne snage užurbano povlačile iz ove zemlje u avgustu prošle godine.

Kada su ga 2017. godine pitali da li bi želeo da bude predsednik vlade, odgovorio je: „Naravno. Kupio sam tiket, zašto ne bih poželeo da osvojim lutriju?"

Ben Volas

Ben Wallace
PA Media

Ministar odbrane i nekadašnji vojnik je povučena figura koja je pod sve jača svetla reflektora došla od početka ruske invazije na Ukrajinu, kada je Ujedinjeno Kraljevstvo među prvim svetskim silama odlučilo da pokaže podršku Kijevu oružjem i obukom.

I pored protivljenja Bregzitu, Volas je prethodno vodio neuspešnu kampanju Borisa Džonsona za vođstvo partije 2017, pre nego što je 2019. nagrađen mestom u vladi.

Dok je služio u jedinicama škotske Garde, navodno je oborio rekord napravivši najveći račun u baru oficirske menze u istoriji.

Služio je u Nemačkoj, na Kipru, u Belizeu i Severnoj Irskoj, gde je sprečio pokušaj bombaškog napada na britanske vojnike koji su pokušali pripadnici ekstremističke organizacije IRA.

Takođe je bio među najvišim vojnim zvaničnicima zaduženim za prebacivanje ostataka princeze Dajane posle atentata u Parizu 1997.


Pogledajte video: Skandali koji su doveli do ostavke Borisa Džonsona


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li je Gruzija sledeća Ukrajina?

U Gruziji se nastavljaju masovni protesti protiv novog zakona o „stranom uticaju“ nazvanog „ruskim zakonom“, a raste zabrinutost da će pokušaji udaljavanja od Rusije prema Evropi odvesti zemlju na put dodatne okupacije i rata.