Dinosaurusi i nauka: Pronalazak koji nagoveštava zašto je Ti-reks imao male ruke

Naučnici veruju da su sićušni udovi davali džinovskom predatoru - po imenu Meraxes gigas - prednosti prilikom preživljavanja.
An artist's reconstruction of Meraxes gigas
Carlos Papolio/Handout via Reuters
Meraxes gigas - umetnička rekonstrukcija

Tim naučnika u Argentini navodi da je otkrio novog divovskog dinosaurusa predatora koji je imao ogromnu glavu, ali male ruke za svoju veličinu.

U tekstu u časopisu Current Biology, naučnici navode da su ekstenzivni ostaci skeleta ranije nepoznate vrste iskopani u severnoj Patagoniji.

Meraxes gigas je bio visok oko 11 metara, sa lobanjom od 1,2 metra, ali su mu ruke bile dugačke nešto više od pola metra.

Naučnici veruju da su mali udovi davali mesožderima prednost prilikom preživljavanja.

„Uveren sam da su te proporcionalno male ruke imale neku funkciju.

„Skelet pokazuje velike mišićne umetke i potpuno razvijene prsne pojaseve, tako da je ruka imala jake mišiće", rekao je Huan Kanale, vodeći autor studije.

„Možda su koristili ruke zbog reproduktivnih radnji, kao što je držanje ženke tokom parenja ili da se oslone kada ustaju posle odmora ili pada", dodao je on.

Njegov kolega i koautor Piter Makovicki rekao je da su ruke dinosaurusa bile „doslovno polovina dužine lobanje i da rukama ne bi mogla da dopre do usta".

Makovicki je dodao da veruje da su masivne glave ove vrste glavno oruđe predatora, koje preuzima funkcije koje bi ruke imale kod manjih vrsta.

Palaeontologist Peter Makovicky studies dinosaur fossils at an excavation site in northern Patagonia, Argentina
Akiko Shinya/Handout via REUTERS
Piter Makovicki kaže da su ruke dinosaurusa bile „doslovno polovina dužine lobanje"

Meraxes gigas - nazvan po zmaju iz serijala knjiga Igre prestola - pripadao je karharodontosauridima, odnosno gušterima oštrih zuba.

Veruje se da su ovi gmizavci od četiri tone lutali Zemljom pre nekih 90-100 miliona godina.

Naučnici kažu da su dve druge vrste - tiranosauridi i abelisauridi - takođe razvile male ruke iz sličnih razloga.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li je Gruzija sledeća Ukrajina?

U Gruziji se nastavljaju masovni protesti protiv novog zakona o „stranom uticaju“ nazvanog „ruskim zakonom“, a raste zabrinutost da će pokušaji udaljavanja od Rusije prema Evropi odvesti zemlju na put dodatne okupacije i rata.