Muzika i Evrovizija 2023: Britanija domaćin umesto Ukrajine

Još nije poznato u kom bi gradu naredna Evrovizija mogla da bude organizovana, a interesovanje su izrazili Glazgov i Mančester.
Sam Ryder arrives at Heathrow Airport in London after finishing second in the final of the Eurovision Song Contest in Italy
PA Media
Britanac Sem Rajder nosio je ružičasti šeširić, poput članova Kaluš orkestra, u znak solidarnosti sa ukrajinskim predstavnicima

Naredno takmičenje Pesma Evrovizija, umesto u Ukrajini, koja je ovogodišnji pobednik, biće održano u Velikoj Britaniji.

Organizatori su odlučili da naredna Evrovizija ne bude u zemlji koja je pobedila, kao što je inače praksa, a sve zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Britanija je na ovogodišnjoj Evroviziji bila druga - predstavnica Srbije Konstrakta završila je peta - tako da je Evropska radiodifuzna unija (EBU) počela pregovore sa BBC-jem.

Još nije poznato koji će grad biti domaćin, ali interesovanje su izrazili Glazgov u Škotskoj i Mančester u Engleskoj.

Velika Britanija ima veliki broj mesta sa odgovarajućim halama, smeštajem i međunarodnim saobraćajnim vezama.

U konkurenciji za domaćinstvo mogli bi da budu još i Lids, Liverpul, Njukasl, Birmingem, London, Brajton (Engleska), Aberdin (Škotska), Belfast (Severna Irska) i Kardif (Vels).

Gradovi će morati da dokažu da imaju odgovarajuće objekte za organizovanje takmičenja, kao i da prođu kroz proces nadmetanja, koji će početi već ove nedelje.

EBU je saopštio da je za organizaciju takmičenja potrebna hala od oko 10.000 gledalaca, koja je relativno blizu međunarodnog aerodroma i da ima dovoljno hotelskog smeštaja za najmanje 2.000 delegata, novinara i gledalaca.

Ukrajinski Kaluš orkestar pobedio je na ovogodišnjem takmičenju u maju, dok je Britanija, za koju je nastupao Sem Rajder, bila druga, što je njen najbolji rezultat od 1998. godine.

Članovi Kaluš orkestra su potom prodali evrovizijski trofej za 900.000 evra da bi, kako su tvrdili, kupili dronove za ukrajinsku vojsku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC