Kina, Tajvan i Amerika: Visoka američka zvaničnica Nensi Pelosi doputovala na Tajvan, napetosti rastu

Avion sa predsedavajućom Predstavničkog doma američkog Kongresa doleteo na Tajvan. Kina upozorila Ameriku da će ova poseta imati ozbiljne posledice.
Nancy Pelosi in Washington in July 2022
Getty Images
Nensi Pelosi

Nensi Pelosi, predsedavajuća donjeg doma američkog Kongres, doputovala je na Tajvan u jeku velikih napetosti Pekinga i Vašingtona.

Pelosi, koja je na Tajvan doletela posle posete Maleziji, najviši je američki zvaničnik koji je došao na Tajvan u poslednjih 25 godina.

Doputovala je uprkos protivljenjima Bele kuće, odnosno administracije predsednika Džozefa Bajdena.

Peking je ranije upozorio Vašington da bi njena poseta mogla da izazove ozbiljne posledice.

Kina je već pojačala vojno prisustvo u Južnom kineskom moru.

Tajvan sebe smatra suverenom državom, dok Peking na Tajvan gleda kao na otcepljenu provinciju - Tajvan se od kopnene Kine odvojio 1949. godine, kada su komunisti preuzeli vlast.

Kina je ranije upozorila Tajvan da bi njegova nastojanja da postane nezavisna država „značila rat" i ne isključuje upotrebu sile da bi Tajvan došao pod njenu upravu.

Pelosi: Svet se suočava sa izborom između autokratije i demokratije

Nensi Pelosi
BBC
Nensi Pelosi po sletanju na Tajvan

Odmah po sletanju na Tajvan, oko 22.45 po lokalnom vremenu, Pelosi je na Tviteru napisala da njena poseta pokazuje „nepokolebljivu posvećenost i podršku Amerike demokratiji Tajvana".

„Solidarnost Amerike sa 23 miliona stanovnika Tajvana danas je važnija nego ikada" i da njena poseta „ni na koji način nije u suprotnosti sa dugogodišnjom politikom Sjedinjenih Država", napisala je.

Ispred hotela gde bi Pelosi treba da odsedne, u toku je manji protest prokineske grupe koja se protivi njenoj poseti.

Neki drže transparente na kojima piše: „Ratni huškaču, idi kući!".

Kako reaguje Kina?

Kina je označila posetu Nensi Pelosi Tajvanu kao „izuzetno opasnu".

Optužila je Pelosi da se „igra vatrom".

„Oni koji se vatrom igraju, od nje će i stradati", upozorio je Peking u saopštenju objavljenom prilikom sletanja.

Istu frazu upotrebio je i kineski predsednik Si Đinping u nedavnom telefonskom razgovoru sa Bajdenom.

Kineski mediji izveštavaju da borbeni avioni prelaze Tajvanski moreuz.

Navodno je reč o borbenim avionima Su-35.

Kina je u utorak poslala ratne avione do srednje linije, neformalne linije razdvajanja u Tajvanskom moreuzu između kineskog kopna i Tajvana.

Njene snage održavaju vežbe, a istočna komanda kineske vojske je na internetu objavila video u kojem se poručuje da je „potpuno spremna".

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je odlučno da se odbrani od bilo kakvih kineskih pretnji.

Dok SAD održavaju ono što nazivaju „robusnim, nezvaničnim odnosom" sa Tajvanom, one imaju formalne diplomatske veze sa Kinom, a ne sa Tajvanom.

Sama najava poseta Pelosi Tajvanu, izazvala je glavobolje u Beloj kući.

Prošle nedelje, Bajden je novinarima rekao da „vojska misli da poseta Pelosi nije dobra ideja".

Džon Kirbi, portparol američlkog Saveta za nacionalnu bezbednost, u ponedeljak je rekao da Pelosi „ima pravo da poseti Tajvan" i da „sama donosi odluke", dodajući da Bela kuća poštuje nezavisnost američkog Kongresa.

Pelosi je jedna od najglasnijih kritičara kineskog rukovodstva, posebno osuđujući stanje u vezi sa ljudskim pravima.

Susretala se sa i kineskim disidentima.

Prvobitno je planirala da poseti Tajvan u aprilu, ali je odložila putovanje jer je bila pozitivna na kovid-19.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • artemida

    04.08.2022 10:24
    hehe
    gospođa 82 godine , ona promoviše dobre odnose među zemljama ! hvala lepo mislim da baku treba držati negde na oku , može da napravi svašta !
  • Лиманац

    03.08.2022 10:27
    Међународно право
    Тајван је НР Кина.
    Косово и Метохија је Србија.
  • Bili Piton

    02.08.2022 22:05
    Laki je malo nervozan nocas
    ko nastave da se razvijaju ovim tempom, za 20 godina ce Kinezi moci da pobede Amere. Za 10 godina ce imati neke sanse. Danas su samo malo manje nemocni nego sto su bili 1996, kad je tadasnji spiker Kongresa SAD posetio Tajvan. Kina nece zrtvovati mir i unutrasnju stabilnost samo da bi odgovorila na americku provokaciju. Uzgred, da li ste znali da je Pelosi privedena u policiju u Kini 1991 jer je podigla transparent na Tijenanmen trgu?
    Imajuci u vidu gore navedeno, nisu mi jasne dve stvari: citava larma koja se digla oko posete Nensi Pelosi i zasto je Si Djinping uopste pristao da razgovara s Bajdenom. OK, ne mozete da navezbate pilote za jedan od dva nosaca koje imate (ili je mozda zapelo oko proizvodnje aviona?), razvoj atomskih podmornica sa tihim pogonskim sistemom je zastao, bombarder velikog dometa za sada postoji samo u propagandnim spotovima, kineski mlazni motori nisu ni prineti ruskim, a o zapadnim da ne govorimo... ali niko ne moze da te natera da se javljas ujka Semu! Mozda je Si trazio da Pelosi ne dolazi na sam dan kineske armije, 01.08, pa mu je Bajden izasao u susret?
    Ove noci mnogi visoki funkcioneri u Kini nece spavati. Saopstenja sustizu jedno drugo. Interesantan detalj je da je kinesko ministarstvo odbrane naredilo podizanje ruskih Su-35, a ne nekih od aviona iz domace proizvodnje, ukljucujuci J-20 "mocnog zmaja".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC