Vocap i tehnologija: Mark Zakerberg najavljuje nove funkcije za privatnost

Promene će omogućiti korisnicima da napuste grupna ćaskanja bez obaveštavanja drugih učesnika i kontrolišu ko vidi njihov status na mreži.
telefon i logo Vocapa
Getty Images

Meta je najavila nove funkcije za privatnost koje će biti stavljene na raspolaganje korisnika Vocapa.

Korisnici će moći „u tišini" da napuste grupne četove, da kontrolišu ko može da vidi njihov onlajn status i da blokiraju skrinšotove.

Mark Zakerberg, izvršni direktor Mete rekao je da će ovo pomoći da se slanje poruka preko Vocapa održi „onoliko privatnim i bezbednim kao što su razgovori licem u lice".

Date funkcije biće aktivirane ovog meseca, pošto budu istaknute u globalnoj kampanji, koja će krenuti u Velikoj Britaniji.

„Tihi" izlazak

Popularna aplikacija za poruke trenutno upozorava sve članove grupnog četa ako ga neko napusti ili je uklonjen iz njega po difoltu.

I iako postoje načini da se to isključi za individualne grupne četove, opcija da se „tiho" izađe ne nudi se korisnicima jednom kad odluče da „izađu iz grupe" - ponekad izazvavši neprijatnost, nelagodu ili dramu onima koji žele da izađu neprimećeno.

Ali sada će oni moći da izađu bez obaveštavanja svih drugih korisnika grupnog četa, izuzev isključivo administratora grupe.

Šefica za proizvode Ejmi Vora rekla je da je to deo naglaska platforme na „građenju funkcija proizvoda koje osnažuju ljude da imaju više kontrole i privatnosti nad svojim porukama".

„Mi verujemo da je Vocap najsigurnije mesto za privatni razgovor", rekla je ona.

„Nijedan drugi globalni servis za poruke ovih razmera ne pruža ovaj nivo sigurnosti korisnicima za poruke, medije, glasovne poruke, video pozive i bekapove četova."

WhatsApp infographic showing what its three new privacy features will look like in the app, displayed on a smartphone
WhatsApp

Ovo će isto tako pružiti korisnicima opciju da omoguće samo određenim kontaktima - ili nikome - da vide kad su aktivni na platformi, uskladivši opcije onlajn statusa sa podešavanjima za „poslednji put viđen".

Dženis Vong, naučna saradnica sa Institute Alan Tjuring, rekla je za BBC Njuz:

„Uvek je lepo kad korisnici dobiju više kontrole - korisnici vole i imaju potrebu da imaju više kontrole."

Ali ukoliko korisnici nisu podstaknuti da koriste ove funkcije ili do kraja ne znaju za njihovo postojanje u aplikaciji, njihov uticaj može da bude ograničen.

„Ako one nisu difolt ili ako se korisnici ne podstiču da razmisle o opcijama, onda one nisu nužno previše korisne, jer korisnici nisu svesni da je to nešto što mogu da urade", dodala je ona.


Pogledajte video


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC