Prvi govor kralja Čarlsa Trećeg: „Kraljica Elizabeta je kvalitetno iskoristila život", njena posvećenost nikada nije prestala

Princ Vilijam i njegova supruga Ketrin će postati princ i princeza od Velsa, objavio je kralj.
Obraćanje naciji kralja Čarlsa Trećeg
BBC
Obraćanje naciji kralja Čarlsa Trećeg

„Kraljica Elizabeta je kvalitetno iskoristila život", rekao je kralj Čarls Treći, koji je ponovio obećanje njegove „drage mame" da će doživotno služiti zemlji.

U emotivnom prvom obraćanju naciji u svojstvu kralja, on je pohvalio toplinu, humor i sposobnost da vidi najbolje u ljudima, koji su krasili preminulu britansku kraljicu.

Objavio je i da će princ Vilijam i njegova supruga Ketrin postati princ i princeza od Velsa, a dodao je da voli njegovog sina, princa Harija, i prinčevu suprugu Megan.

Kraljica Elizabeta Druga mirno je umrla u četvrtak u zamku Balmoral u Škotskoj sa navršenih 96 godina.

Kraljev govor bio je prenošen pre službe u znak sećanja na preminulu kraljicu u katedrali Svetog Pavla u Londonu.

„Njena posvećenost i predanost kao suverena nikada nisu prestale tokom perioda promena i napretka, radosti i slavlja, tuge i gubitaka", rekao je kralj Čarls Treći u obraćanju naciji.

Imenovao je sina Vilijama princem od Velsa, a njegovu suprugu Ketrin princezom od Velsa.

Govorio je i o „ljubavi koju oseća prema Hariju i Megan, koji će nastaviti da grade njihove živote u inostranstvu".

Novi kralj je pričao i o Kamili, supruzi sa kojom je u braku 17 godina i koja je postala kraljica supruga.

„Znam da će ispuniti zahteve koje donosi njen novi položaj nepokolebljivom predanošću dužnosti na koju se ja toliko oslanjam".

Govorio je i o tome koliko mu se život promenio.

„Više neću biti u prilici da uložim toliko vremena i energije u humanitarni rad i stvari do kojih mi je duboko stalo.

„Ali, znam da će taj važan posao preći u ruke drugih, u koje imam poverenje."

Naslednik prestola princ Vilijam će sada preuzeti kraljeve nekadašnje škotske titule i odgovornost za Vojvodstvo od Kornvola.

„Znam da će uz Ketrin pored njega, naš novi princ od Velsa nastaviti da inspiriše i vodi naše nacionalne diskusije, kao i da će mi pomoći da stvari sa margine donesemo u središte, gde možemo pružiti ključnu pomoć", rekao je kralj.

U osvrtu na kraljičinu sahranu koja će uslediti, kralj Čarls Treći izrazio je nadu da će, bez obzira na tugu, ljudi širom nacije i Komonvelta kraljicu Elizabetu Drugu „pamtiti i izvlačiti snagu iz svetlosti njenog primera".

Kralj se prethodno nasamo sastao sa premijerkom Liz Tras u Bakingemskoj palati u petak posle podne, što je bila jedna od njegovih prvih ustavnih obaveza kao monarha.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC