Kraljica Elizabeta Druga: Kler Foj, zvezda serije Kruna, počastvovana što je igrala britanskog monarha

Preminula kraljice je bila „veliki simbol kontinuiteta, dostojanstva i gracioznosti", kaže glumica koja tumači glavnu žensku ulogu u seriji Kruna.
Kler Foj u ulozi kraljice Elizabete Druge tokom scene krunisanja
Netflix
Kler Foj u ulozi kraljice Elizabete Druge tokom scene krunisanja

Kler Foj, glumica koja igra kraljicu Elizabetu Drugu u prve dve sezone Netfliksove serije Kruna, kaže da je „počastvovana" zato što je učestvovala u predstavljanju „malog dela njene (kraljičine) priče".

Ona je tumačila ulogu britanskog monarha u toj drami pre nego što je ova uloga pripala Oliviji Kolman i Imeldi Staunton.

„Mislim da je bila neverovatan monarh", rekla je Foj BBC-ju na filmskom festivalu u Torontu.

„Ujedinila je ljude i bila je veliki simbol kontinuiteta, dostojanstva i gracioznosti", dodala je.

„Prvo što sam osetila je razmišljanje o njoj kao majci, baki i prabaki, zaista, i mnogo sam ponosna što sam bila mali, mali deo njene priče."

Kler Foj
Getty Images
Foj je jedna od zvezda filma Žene pričaju, koji je premijerno prikazan u Torontu u utorak

Prva sezona serije Kruna, koji prikazuje kraljičin život od njenog venčanja 1947. godine do 1955, posle vesti o smrti britanskog monarha ponovo je među 10 najgledanijih u celom svetu na Netfliksovoj platformi.

Striming kompanija otkrila je da se serija gledala ukupno 17,6 miliona sati globalno, po čemu je Kruna bila na sedmom mestu najgledanijih serija na engleskom jeziku između petog i 11. septembra.

„Njeno kraljevsko visočanstvo Elizabeta Druga bila je u srcima i mislima gledalaca", poručili su iz Netfliksa.

Foj je osvojila Zlatni globus i Emi nagradu za ulogu kraljice.

Olivija Kolman u seriji Kruna
Netflix
Olivija Kolman preuzela je ulogu od Foj u seriji Kruna, a kasnije je Imelda Staunton igrala kraljicu Elizabetu Drugu

Kolman, koja je preuzela glavnu ulogu u trećoj i četvrtoj sezoni serije, bila je takođe u Kanadi, gde je predstavljala film Imperija svetlosti.

Kada je u petak gledala prvi govor kralja Čarlsa Trećeg posle smrti njegove majke, osećala se ponosno što je Britanka, rekla je za magazin Varajeti.

„Iz ugla Britanaca, uradio je to divno. Govorio je o ljubavi, toleranciji i nežnosti i mislim da je to ono što je ona uvek želela i radila.

„Kao mlada žena obećala je da će apsolutno zadržati to dostojanstvo, mislim da smo svi neverovatno impresionirani onim što je postigla, a ja sam oduševljena lepotom kraljevog govora", rekla je Kolman.

Peta sezona serije Kruna biće premijerno prikazana u novembru, a Imelda Staunton će igrati kraljicu u periodu 1990-ih godina.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Darkoni

    15.09.2022 19:07
    Porodica carstva zla koja je ubijala milione ljudi bukvalno na svim kontinentima.
  • Dragan

    15.09.2022 18:41
    Ag
    Ništa naročito i ne tačno.Nema pokolja oko 150.000 kongoanaca kad je sa ocem bila u Kongu po krunisanju.Bio je bolji film Kraljica o dešavanjima u kraljevskoj kući pp pogibiji Dijane(bilo pre nekoliko dana na HTV) i velika netrpeljivost porodice i nje.Kraljica majka je sumnjala da će je Elizabeta sahraniti po lrotokolu(rekla je "a ko mene šta pita"). Glumica britabska izvrsna malo poznata kao i glumac koji je igrao Tonija Bleta yada premijera.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC