Politika i G20: Kineski predsednik kritikovao kanadskog premijera zbog curenja informacija u medije

Si Đinping je u lice rekao Džastinu Trudou šta misli o tome što su se informacije sa njihovog sastanka pojavile u medijima.
Justin Trudeau and Xi Jinping have an awkward exchange at the G20 summit
BBC

Kamere su zabeležile oštar dijalog predsednika Kine Sija Đinpinga i kanadskog premijera Džastina Trudoa u vezi sa otkrivanjem detalja njihovog sastanka na Samitu G20 na Baliju, u Indoneziji.

Kineski predsednik je kanadskom premijeru preko prevodioca rekao da je to neprikladno i optužio ga da je „neiskrent".

Pretpostavlja se da je Đinping mislio na medijske izveštaje da je Trudo na sednici razgovarao o navodnoj kineskoj špijunaži i mešanju u kanadske izbore.

Kineski predsednik i kanadski premijer razgovarali su na marginama Samita G20 u Indoneziji iza zatvorenih vrata, što je bio njihov prvi direktan susret u poslednjih nekoliko godina.

Na upravo završenom samitu svetskih lidera, novinari su snimili dijalog Sija i Trudoa preko prevodioca.

„Sve o čemu smo razgovarali se pojavilo u medijima i to nije prikladno", rekao je Đinping Trudou na mandarinskom, grupi povezanih kineskih dijalekata, koji se govori u većem delu Kine.

Trudo mu je uz osmeh uzvratio: „U Kanadi verujemo u slobodan, otvoren i iskren dijalog i to je ono što ćemo i dalje imati".

„Nastavićemo da zajedno radimo u konstruktivnom smeru, ali biće stvari oko kojih se ne slažemo", dodao je kanadski premijer.

Pre nego što je Trudo uspeo da završi, kineski predsednik ga je prekinuo i rekao mu da prvo „stvori uslove" za tako nešto.

Na kraju se rukovao sa Trudoom i otišao.

Kratak dijalog izbacio je u prvi plan napetosti između Kine i Kanade, koje su pojačane od kako su vlasti u Pekingu pritvorile izvršnog direktora kompanije Huavej Menga Vandžua 2018. godine i potom dvojice Kanađana pod optužbom za špijunažu.

Sva trojica su kasnije puštena.

Dodatno ulje na vatru u odnosima Kine i Kanade dolilo je nedavno hapšenje Juešenga Vanga, 35-godišnjeg radnika u kanadskom komunalnom preduzeću Hidro-Kvebek, koji je optužen za špijunažu u korist Kine.

Vang je „sticao poslovne tajne u korist Narodne Republike Kine, a na štetu kanadskih ekonomskih interesa", navedeno je u saopštenju kanadske policije.

U tom trenutku, Trudo i Đinping već su bili na Samitu G20 na indonežanskom ostrvu Bali.


Pogledajte video: Posetioci Diznijevog parka u Kini zarobljeni zbog kovida


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.