Amerika i ubistvo: „Dečak iz kutije" identifikovan posle 65 godina, ali se ne zna ko ga je ubio

DNK testiranje je pomoglo policiji Filadelfije da identifikuje dečaka pronađenog mrtvog u kartonskoj kutiji pre više od 60 godina.
A reconstructed image of the 'Boy in the box'
National Center for Missing & Exploited Children
Lice deteta je rekonstruisao forenzičar

Policija je identifikovala dečaka pronađenog mrtvog u kutiji u američkoj državi Filadelfija pre više od 60 godina.

Dete, generacijama poznato kao „Dečak u kutiji", identifikovano je kao Džozef Avgust Zareli.

Policija kaže da su DNK tehnologija i detektivski rad pomogli da konačno utvrde identitet deteta u slučaju koji ostaje najstarije nerešeno ubistvo u državi.

Misterija je „proganjala ovu zajednicu", rekla je komesarka policije Filadelfije Danijel Autlou.

Na konferenciji za novinare, policija je saopštila da neće objaviti ime dečakovih roditelja i odbila je da kaže ko je odgovoran za njegovu smrt.

Slučaj je i dalje aktivna istraga, saopštila je policija, pozivajući ljude da pomognu u popunjavanju detalja iz života dečaka.

Detektivi su ranije pokušavali da koriste DNK testiranje da identifikuju dečaka od njegovih ostataka, ali uzorak nije bio dovoljan.

Forenzičar je kasnije uspeo da upotrebi isti uzorak DNK da identifikuje rođake dečaka.

Vlasti su pretražile evidenciju o rođenju i usvajanju kako bi povezale dečaka sa njegovim rođacima.

Rođen je 13. januara 1953. godine.

U februaru 1957. godine, ostaci dečaka između četiri i šest godina pronađeni su umotani u ćebe, u kartonskoj kutije u šumovitoj oblasti u naselju Foks Čejs u ​​Filadelfiji.

Dečak, koji je bio nag i sav u modricama, težio je tek nešto više od 13 kilograma i imao je nekoliko malih ožiljaka na telu, saopštio je Nacionalni centar za nestalu i eksploatisanu decu.

Prema navodima policije, pretučen je na smrt.

Lokalna policija, detektivi i DNK analitičari decenijama su pokušavali da reše slučaj.

Posteri sa dečakovom fotografijom bili su podeljeni po celom gradu.

Slučaj je privukao i mnoge profesionalce van policije, među kojima je i grupa Društvo Vidok (Vidocq Society), kojoj se policija zahvalila na pomoći.

Detektivi su bezuspešno pratili hiljade tragova, među kojima i da su dečaka oteli u supermarketu na Long Ajlendu u Njujorku i da je bio izbeglica iz Mađarske.

Posmrtni ostaci dečaka sahranjeni su na lokalnom groblju sa nadgrobnom pločom na kojoj piše „Nepoznato dete Amerike".


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Deks

    09.12.2022 15:15
    Lepa vest je da je dečak identifikovan. Nadam se da će biti pronađen i počinilac iako je za pravdu možda već kasno s obzirom da su mu, koliko znam, oba roditelja mrtva (oboje su krili od vlasti njegov nestanak). Ovo je još jedan od starih forenzičkih slučajeva koji je rešen zahvaljujući metodi genetičkog rodoslovlja (geneologije) u okviru koje stručnjaci rekonstruišu genetičko stablo koristeći genetiku i podatke iz matičnih knjiga. Na taj način praktično svaki DNK trag može biti identifikovan. Tako na primer dugo nerešeni slučaj serijskog ubice Golden State Killer koji je od 1974. do 1986. na području Kalifornije počinio najmanje 13 ubistava identifikovan je pomoću ove metode 2018.g. Pravo je pitanje zašto u Srbiji ali i na području bivše Jugoslavije, niti jedan stari slučaj nije rešen uz pomoć ove metode? S obzirom da se političari ovde hvale da zemlja ne zaostaje u nauci za svetom, čini se da je manjak osećaja za pravdu na Balkanu glavni uzrok tome.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?