Svetsko prvenstvo u fudbalu: Bajka se nastavlja - Maroko u polufinalu Mundijala, za istoriju i ponos Afrike

Kristijano Ronaldo je u suzama završio poslednji meč na Mundijalima u karijeri, a Maroko je posle Belgije i Španije, nokautirao još jednog velikog favorita.
Jusuf en Nesiri
Reuters
Jusuf en Nesiri

Raduje se Maroko, raduje se Afrika koja prvi put u istoriji ima polufinalistu Svetskog prvenstva u fudbalu.

Maroko je u četvrtfinalu Mundijala u Kataru pobedio selekciju Portugala sa 1:0.

Strelac jedinog pogotka na utakmici bio je Jusuf en Nesiri, tri minuta pre kraja prvog poluvremena.

Protivnik marokanskim fudbalerima u polufinalu biće pobednik poslednjeg četvrtfinalnog duela, Engleska - Francuska koji se igra večeras od 20 sati.

Kristijano Ronaldo je u suzama završio poslednji meč na Mundijalima u karijeri, a Maroko je posle Belgije i Španije, nokautirao još jednog velikog favorita.

Betmen
Reuters
Marokanci su imali i superherojsku podršku sa tribina

U leto 1994, kada su fudbaleri Bugarske predvođeni Hristom Stoičkovim, šokirali svet i stigli do polufinala Mundijala, Marokanac Jusuf en Nesiri još nije bio ni rođen.

Skoro tri decenije kasnije, En Nesiri kao da je navukao plašt superheroja, uskočio u magične kopačke Stoičkova i poveo Lavove sa Atlasa među četiri najbolje reprezentacije sveta.

Maroko je još jednom ušao hrabro u utakmicu protiv velikog favorita i sasvim zasluženo ga oborio na pleća.

Imali su Portugalci inicijativu i prividnu dominaciju, a Marokanci su vrebali priliku iz kontranapada.

Prvi je zapretio Portugal, u petom minutu je Žoao Feliks šutirao, a golman Bono je bio siguran.

Dva minuta kasnije, šansu je imao i En Nesiri posle kornera, ali je njegov udarac glavom završio iznad prečke gola Portugala.

Rafel Gereiro, levi bek Portugalaca, izblokiran je u 13. minutu, a sličan ishod bio je i u 31. minutu prilikom pokušaja Žoaa Feliksa.

A onda u 42. minutu, trenutak za pamćenje - Jahja Atijat Alah je centrirao iz slobodnog udarca sa levog krila, a En Nesiri skočio „nebu pod oblake" i glavom zatresao mrežu.

Ovo je Nesiriju bio treći gol na Mundijalima u karijeri i nijedan igrač u istoriji reprezentacije Maroka nije dao više golova na svetskim prvenstvima.

Samo dva minuta posle gola En Nesirija, Portugal je mogao do izjednačenja, ali je Bruno Fernandeš pogodio prečku.

U nadoknadi prvog poluvremena, fudbaleri Portugala su tražili penal zbog navodnog prekršaja nad Fernandešom, ali je sudija samo odmahnuo rukom.

Krenuo je Portugal na sve ili ništa u drugom poluvremenu, a u 58. minutu Gonsalo Ramos je iz izgledne situacije šutirao pored stative.

Sedam minuta pre toga portugalski selektor Santoš uveo je u igri Kristijana Ronalda.

Kako je vreme odmicalo, Portugal je sve više pritiskao Marokance, a u 64. minutu Fernandeš je šutirao malo iznad prečke.

Uspevao je odbrambeni bedem ispred marokanskog golmana Bona da zaustavi veći deo napada protivnika, a u 83. minutu ovaj čuvar mreže je panterskim skokom odbranio udarac Feliksa.

Mogao je Ronaldo u 91. minutu da donese izjednačenje Portugalu, ali je Bono još jednom izrastao u junaka Maroka.

Poslednjih pet minuta nadoknade, afrička selekcija je bila primorana da igra se desetoricom fudbalera jer je dva žuta kartona u kratkom vremenskom razmaku dobio Valid Čedira.

U borbi potpuno spuštenih gardova, mogao je Maroko sve da reši drugim golom, kada je Zakarija Abuhlal izašao sam ispred golmana Dijega Koste koji je maestralno intervenisao.


Pogledajte video


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Bane

    10.12.2022 20:57
    Bane
    Sve cestitke na pobedi Maroku! Zasluzeno! Fudbal je to sto jeste jer pobedjuje onaj ko ima zelje i snage jer u 21 veku svi znaju da igraju ovaj Sport i nema vise nikakvih favorita...samo najbolji pobedjuju! PS: Iskreno bilo mije zao K. Ronalda covek je ispisao Istoriju i podiga visoko lestvicu u Fudbalu uz sve to i veliki Humanitarac!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC