Nemačka, politika i vojska: Ministarka odbrane podnela ostavku

Ostavka Kristin Lambreht data je usred pritiska da se dozvoli isporuka tenkova nemačke proizvodnje Ukrajini.
Christine Lambrecht
Reuters
Kristin Lambreht je bila naširoko kritikovana zbog neuspeha da unapredi notorno loše opremljene nemačke oružane snage.

Nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht podnela je ostavku posle niza grešaka i katastrofalnih nastupa u javnosti.

Ostavka je podneta u trenutku kada je Berlin pod sve većim pritiskom da dozvoli isporuku borbenih tenkova nemačke proizvodnje Ukrajini.

Lambreht je bila ismevana zbog saopštenja da Nemačka podržava Ukrajinu slanjem 5.000 vojnih šlemova.

Kritikovana je i zbog toga što nije uspela da unapredi notorno loše opremljene nemačke oružane snage, uprkos tome što je obezbeđeno 100 milijardi evra za te potrebe posle početka ruske invazije na Ukrajinu.

Članica Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) kancelara Olafa Šolca, Lambreht se našla na udaru kritičara i kada se ispostavilo da je povela sina na let vojnim helikopterom.

Neprijatan video koji je objavila u novogodišnjoj noći izazvao je veliki prezir i potkopao njenu podršku u političkim krugovima.

U tom video snimku Lambreht govori o pozitivnim susretima koje je imala i u kojima je uživala tokom rata u Ukrajini, dok je vatromet pucao oko nje po Berlinu.

U saopštenju o ostavci u koji je nemačka nacionalna novinska agencija (DPA) imala uvid, odlazeća ministarka odbrane je navela:

„Meseci medijske pažnje usmerene na mene ne dozvoljavaju izveštavanje zasnovano na činjenicama i raspravu o vojsci, vojnicima i bezbednosnoj politici u interesu nemačkih građana.

„Vredan rad vojnika i mnogih motivisanih ljudi u oblasti odbrane treba da bude u prvom planu."

Lambreht je trebalo da se u petak sastane sa drugim ministrima odbrane zapadnih saveznika Ukrajine u američkoj vojnoj bazi u Ramštajnu kako bi razgovarali o daljoj podršci toj zemlji.

Nemačka vlada se suočava sa ponovnim apelima da pošalje tenkove Leopard 2 - koje Ukrajina smatra vitalnim ukoliko želi da porazi Rusiju - ili da barem odobri njihovu isporuku iz dugih zemalja, poput Poljske.

Varšava je jasna u nameri da isporuči borbene tenkove, ali zahteva dozvolu zemlje proizvođača.

Kancelar Olaf Šolc, koji je kritikovan zbog njegovog opreznog pristupa slanju teškog naoružanja u Ukrajinu, pristao je prošle nedelje da isporuči pešadijska borbena vozila Marder.

Ta odluka je doneta u dogovoru sa Amerikom, a dve zemlje su zajednički najavile da će poslati oklopna vozila Bredli.

Ubrzo posle toga, Velika Britanija je objavila da će dostaviti borbene tenkove Čelendžer, pojačavaću pritisak na Nemačku.

Visoki vladin izvor je BBC novinarki rekao da će Berlin poslati tenkove Leopard samo ako se SAD slože, a direktor nemačkog proizvođača oružja Rajnmetal upozorio da će, čak i ako se ta odluka donese, doći 2024. pre nego što će oni moći da isporuči tenkove.

Ali, nemački vicekancelar Robert Habek je nedavno poručio da njegova zemlja neće stajati na putu drugim nacijama koje žele da pošalju tu vrstu tenkova.

Još nije jasno ko će naslediti odlazeću ministarku Lambreht u poslu koji se smatra toliko zatrovanim da ga mnogi nazivaju „izbacivim sedište".


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Драган

    17.01.2023 10:58
    наследница
    Она је наследница политике Вилија Бранта, Анал-енини "зелени" су је изгурали јер лупају у ратне бубњеве.
  • Trpimir

    16.01.2023 21:26
    Pogrešila što je provozala sina vojnim helikopterom, ha, ha ha!
  • Realista

    16.01.2023 18:47
    pa potrošilo se...
    Znate li vi koliko koštaju specijalne čizme za blato u blizini budućih rudnika uglja?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC