Australijan open: Zašto nova generacija ne može da pobedi Novaka Đokovića

Tridesetpetogodišnji Novak Đoković pobedio još jednog mladog kandidata za osvajanje 22. grend slem titule - kako?
Novak Djokovic
Getty Images

Ubrzo pošto je 35-godišnji Novak Đoković dobio još jednog znatno mlađeg igrača i osvojio 22 grend slem trofej, njegov trener Goran Ivanišević upitan je koliko dugo bi novi šampion Australijan opena mogao da igra na vrhunskom nivou.

Njegov odgovor verovatno je izazvao jezu širom ATP tura.

„Definitivno još dve ili tri godine", rekao je Ivanišević, koji je pomogao Đokoviću da osvoji sedam najvažnijih trofeja u tenisu.

„Nivo njegove igre je neverovatan. On nije sa ovog sveta. Njegov mozak radi drugačije."

Đoković u maju puni 36. godina i u nedeljnom finalu Melburna, protiv 24-godišnjeg Stefanosa Cicipasa, pokazao je svu moć koju poseduje.

Srbin je osvojio pet od prošlih sedam grend slem finala koja je igrao.

Ipak, poslednja titula usledila je nakon što je španski tenejdžer Karlos Alkaraz - dosadašnji teniser broj jedan i vođa nove generacije - otkazao učešće zbog povrede.

BBC sport analizira zašto je mladim teniserima tako teško da pobede Đokovića.

Aura

Gotovo svi mladi igrači pred meč govore da Đokovića tretiraju kao i svakog drugog protivnika - igraju protiv čoveka, ne imena, kažu.

Ali koliko njih zaista veruje u to?

Cicipas je jedan od četiri igrača koji su čitavu deceniju mlađi od Đokovića, a koje je pobedio na ovogodišnjem Australijan openu.

U poslednje četiri godine, Đoković je izgubio samo pet od 45 mečeva koja je igrao protiv tenisera mlađih od 23 godine.

U tom periodu osvojio je šest od sedam grend slem finala protiv tenisera rođenih tokom devedesetih.

Pobedio ga je samo Rus Danil Medvedev u finalu US Opena 2021.

Stefanos Tsitsipas and Novak Djokovic
Getty Images
Cicipas i Đoković

Međutim, Cicipas tvrdi da nije reč ni o kakvom „prokletstvu".

„To je veoma dobro za sport, da ima takmičare i šampione poput njega", izjavio je Grk, koji je izgubio poslednjih 10 susreta protiv Đokovića.

Da li Cicipas to zaista misli potpuno je drugo pitanje - ako misli, onda je on u manjini.

Rus Andrej Rubljov i Amerikanac Tomi Pol, igrači koje je Đoković pobedio na putu do 10. titule u Melburnu, pričali su o užasu koji igrači osete kada vide da idu na Đokovića.

Rubljov (25) je posle jedne pobede, uz osmeh, izjavio da bi voleo da je Đoković na suprotnoj strani žreba, kao da je naslutio šta će se desiti.

Poražen je od Đokovića bez mnogo problema, u tri seta.

„Mnogo igrača ima veliko poštovanje za njegovu igru", izjavio je i 25-godišnji Pol, koji je takođe poražen u tri seta.

„Niko zaista ne želi da ga vidi u njihovom delu žreba".

Mentalitet

Kada na terenu postane teško, Đoković se probudi.

Ovo je posebno važno u najvažnijim trenucima najvažnijih mečeva i jedan je od ključnih razloga zašto je osvojio 22 od 33 grend slem finala u kojima je igrao.

Novak Djokovic and Carlos Alcaraz embrace after their Madrid Open semi-final in 2022
Getty Images
Devetnaestogodišnji Alkaraz (desno), ima najbolje izglede da zaustavi Đokovića 2023. godine - prošle godine pobedio je Srbina u polufinalu Otvorenog prvenstva u Madridu, što je bio njihov jedini susret do sada

Đoković je, na primer, tokom Australijan opena spasao 23 od 29 brejk lopti, uključujući i dve od tri u finalu protiv Cicipasa.

„Veoma je važan za nas koji jednog dana želimo da budemo kao on - to što nas tako razbije je svaki put veoma dobra lekcija", izjavio je Cicipas posle finala.

Kako je naveo, Đoković je igrač koji „gura ostale do krajnjih granica".

„Učinio me je mnogo boljim igračem - nivo moje koncentracije je svaki put kad igram protiv njega sve veći i veći", kaže Cicipas.

„Morate zaista da budete u meču i posvećeni igri kada igrate protiv njega."

Na društvenim mrežama se oglasio i 19-godišnji Holger Rune iz Danske, deveti teniser sveta, koji je okačio snimak sa treninga.

„Kada naš idol iz detinjstva nastavlja da osvaja slemova, moramo da radimo još jače nego ranije", napisao je Rune.

  • Branka

    30.01.2023 13:40
    Nole pobednik
    Mladí teniseri moraju dá se odvoje od svojih porodica.Trener mora dá bude profi a ne máma ili tata.
  • Ljubitelj tenisa

    30.01.2023 13:38
    Zato sto su on, Nadal i Federer trojica nedodirljivih velikana (Novak nesto iznad njih dvojice i to nije zato sto je nas vec jednostavno je bolji u medjusobnim duelima od obojice, ima daleko najvise nedelja na prvom mestu, ima grend slem (dva puta), zlatni masters (takodje dva puta), ima jednako grend slem turnira sada kao i Nadal itd.). Borg je to bio pre njih, dok se nije povukao sa 25-26 (i to neigrajuci Australian Open), a sada taj potencijal ima Alkaraz. Da nije Alkaraza, kad ova trojica prestanu bila bi situacija kao u zenskom tenisu sada. Zverev, Cicipas, Medvedev, Tim i ostali dodju do zavrsnice pa na sledecem ispadnu na startu i tako u krug. Pa Novak se vratio na prvo mesto a na ostala tri slema brani ukupno 380 bodova i to samo na Rolan Garosu. O kakvoj konkurenciji mi onda da pricamo kad si sa 7 hiljada bodova prvi. Da Novak nije imao one dve godine treniranja sa Pepe Imazom i to bas kad je bio nezaustavljiva masina (2016-2018) mozda bi stigao do 30 grend slem turnira do sada, ako ne svakako bi bio na par do te cifre, a secam se ere kada se mislilo da Samprasovih 14 nece niko dostici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC