Amerika i vojska: Oboren leteći objekat na 12 kilometara iznad Aljaske

A high-altitude object has been shot down over Alaska, White House says, days after Chinese spy balloon row

Američka vojska oborila je leteći iznad Aljaske nekoliko dana pošto je na isti način neutralisala i kineski balon za koji Vašington tvrdi da je bio špijunski, a Peking da je korišćen za meteorologiju.

Džon Kirbi, portparol Bele kuće, rekao je da je objekat bio „veličine manjeg automobila" i da se u trenutku obaranja nalazio iznad retko naseljene oblasti.

 

John Kirby at the White House
Getty Images

 

Džozef Bajden, američki predsednik, doneo je odluku o obaranju objekta čije poreklo se ne zna u ovom trenutku, naveo je Kirbi.

Pre šest dana, američka vojska oborila je kineski balon iznad teritorijalnih voda SAD.

Kirbi je na konferenciji za novinare u Beloj kući objasnio da je objekat iznad Aljaske leteo na visini od 12.000 metara i prestavljao je opasnost za putničke avione.

Dodao je i da su ostaci ovog objekta pali na površinu znatno manju nego delovi kineskog balona koji je oboren nedaleko od obale savezne države Južna Karolina.

Obaveštajni zvaničnici obavešteni su u postojanju letećeg objekta iznad Aljaske u četvrtak uveče, objasnio je Kirbi.

Naveo je da je vojni avion prišao objektu i procenio da se u njemu ne nalazi čovek i tu informaciju imao je predsednik Bajden kada je doneo odluku.

Zvaničnici još nisu utvrdili da li je objekat služio za nadgledanje.

Kirbi je ispravio novinara koji je upotrebio reč balon govoreći o objektu.


Pogledajte video


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Teme

SAD
  • Radojka

    12.02.2023 11:43
    U pomami obaranja dronova Ameri su poceli da skidaju i svoje dronove, pa ce meteoroloske balone. Avioni čuvajte se:Ameri sve obaraju! Da inteligentne " nacije"? Pa valjda su i oni nacija: vode poreklo od Indijanaca koji su pobili zle kauboje dośljake!
  • F

    11.02.2023 08:36
    F
    To su Vucicevi Dronovi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?