Svetlana Tihanovskaja: Liderka beloruske opozicije u egzilu osuđena na 15 godina zatvora

Tihanovskaja, koja je Belorusiju napustila nakon predsedničkih izbora 2020. godine, osuđena je na 15 godina zatvora.
Svetlana Tikhanovskaya at Polish parliament - January 2023
EPA
Tihanovskaja je bila kandidatkinja za predsednicu Belorusije na izborima 2020. godine

Beloruska opoziciona liderka, koja je već neko vreme u egzilu, u toj zemlji je osuđena na 15 godina zatvora.

Tihanovskaja je iz Belorusije pobegla 2020. godine, nakon što se na predsedničkim izborima kandidovala protiv autoritarnog lidera Aleksandra Lukašenka.

Smatra se da je tada osvojila većinu glasova, ali ipak nije došla na vlast.

Među optužbama koje joj stavljaju na teret su veleizdaja i planiranje državnog udara.

Tihanovskaja je odbacila legitimitet presude i kaže da nije toliko zabrinuta zbog presuda ljudima koji su u egzilu, već za one koji služe zatvorske kazne u beloruskim zatvorima.

„Danas ne brinem zbog presude koja je doneta protiv mene, već zbog hiljada nevinih, a pritvorenih i osuđenih na prave zatvorske kazne.

„Neću stati dok svako od njih ne bude na slobodi", oglasila se Tihanovskaja društvenim mrežama.

Vjasna (Proleće), vodeća organizacija za ljudska prava u Belorusiji, kaže da u toj zemlji trenutno ima oko 1.500 političkih zatvorenika.

Sud je takođe izrekao kaznu od 18 godina zatvora jednom od saveznik Tihanovske, bivšem beloruskom ministru kulture Pavelu Latuški, koji je takođe u egzilu.

Odluka dolazi samo nekoliko dana nakon što je Aleš Bjaljatski, beloruski dobitnik Nobelove nagrade za mir i borac za ljudska prava, osuđen na 10 godina zatvora, potez koji je izazvao međunarodnu osudu.

Tihanovskaja se kandidovala na predsedničkim izborima 2020. nakon što je njen suprug, bivši bloger i predsednički kandidat Sergej Tihanovski, priveden.

On je 2021. osuđen na 18 godina zatvora.

Tihanovskaja je tvrdila da je pobedila na izborima, za koje se smatra da su pokradeni, ali je nakon toga bila primorana da sa decom napusti zemlju.

Aktuelni predsednik te zemlje, Aleksandar Lukašenko, na vlasti je od 1994. godine i tokom poslednjeg izbornog ciklusa u zatvor je poslao stotine opozicionih političara i aktivista.

Bliski je saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina i sve više se oslanja na Moskvu za ekonomsku, političku i vojnu podršku.

Uoči invazije na Ukrajinu, Lukašenko je otvorio granice za rusku vojsku i i omogućio im da odatle pokrenu u vojna dejstva.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Zemlja čudesa

    07.03.2023 08:52
    Već mnogo puta viđeno
    Za nasilne smene vlasti koriste se raznorazne NVO i opozicione stranke koje podržava CIA. Uobičajeni trenutak za akciju su izbori gde udare u talambase kako su pokradeni i da su oni stvarni pobednici. Ako im to prođe, čim se dočepaju vlasti omogućavaju svojim sponzorima da ekonomski rasture državu i praktično vladaju njom. Pogledajte rezultate "arapskog proleća" ili Ukrajinu. Dakle, 15 godina za tako nešto uopšte nije mnogo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.