Srbija, Hrvatska i krijumčarenje: Uhapšeni hrvatski državljani, hteli da iznesu radioaktivni gromobran

Trojica hrvatskih državlja osumnjičena su za krivično delo nošenje opasnih materija i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija.
Lightning bolt hits a lightning rod on a communication base station in Renhuai city, Southwest China's Guizhou Province, Aug. 7, 2021
Getty Images

Trojica državljana Hrvatske uhapšena su na graničnom prelazu Bezdan u Srbiji, jer su pokušali da iznesu „glavu" radioaktivnog gromobrana, prenela je Radio-televizija Srbije (RTS).

U njihovom automobilu su skeneri otkrili „ozbiljan nivo radijacije".

Prilikom pretresa vozila, policija je u gepeku pronašla rezervnu gumu i radioaktivni gromobran.

Trojica hrvatskih državlja osumnjičena su za krivično delo nošenje opasnih materija i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje i biće saslušani u Osnovnom javnom tužilaštvu u Somboru, prenela je novinska agencija Beta.

Nisu poznati detalji o količini radioaktivnog materijala koji je pronađen, kao ni u kojoj meri je opasan.

Zaposlenima u graničnoj policiji na prelazu Bezdan rečeno je da bace odeću i odu na lekarski pregled iz predostrožnosti.

Javno preduzeće Nuklearni objekti Srbije, koji je nosilac licence za skladištenje radioaktivnog otpada, saopštilo je da je izvor jonizujućeg zračenja smešten na siguran i bezbedan način i više ne predstavlja opasnost po zdravlje stanovništva i životnu sredinu.

U prethodnih nekoliko decenija širom sveta su postavljene su stotine hiljada radioaktivnih gromobrana, pokazuju podaci Međunarodne agencije agencije za atomsku eneriju (IAEA).

Razlog za to su bile široko rasprostranjene tvrdnje da se tako povećava šansa da grom udari u gromobran, a ne u objekte pored.

Međutim, u prošlogodišnjem izveštaju IAEA navodi se da „ne postoje uverljivi naučni dokazi koji potvrđuju veću efikasnost radioaktivnih gromobrana".

Posle objavljivanja ovog izveštaja, u mnogim zemljama je obustavljena proizvodnja radioaktivnih gromobrana.

U nekim zemljama je počelo i masovno uklanjanje ovakvih uređaja.

U Srbiji je Zakonom o zaštiti od jonizujućih zračenja 2009. godine bilo naloženo uklanjanje radioaktivnih gromobrana, a rok za to je istekao u maju 2014.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • zztop

    07.03.2023 18:08
    Javno preduzeće "nuklearni objekti" jel šala il stvarno postoji , ako da čime se sve bavi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC