Rusija i Ukrajina: Česi tragaju za trkačkim konjem čečenskog vođe Ramzana Kadirova

Čistokrvni trkački konj vredi oko 20.000 dolara i navodno je ukraden iz konjušnice u Češkoj.

Policija u Češkoj vodi istragu o ukradenom trkačkom konju koji navodno pripada ozloglašenom čečenskom vođi Ramzanu Kadirovu.

Čistokrvni galoper Zazu, vredan oko 20.000 dolara, nestao je ovog vikenda iz konjušnice u blizini Rudnice, saopštila je policija.

Lanac kojim su zaključana vrata štale je uklonjen, a 16-godišnji konj sa prepoznatljivom nepravilnom belom zvezdom na čelu, odveden iz boksa.

Zazu je navodno jedan od dva konja u vlasništvu Kadirova koji su i dalje u konjušnicama u Češkoj.

Konji su tamo smešteni posle sankcija uvedenih posle nezakonite ruske aneksije Krima u Ukrajini 2014. godine.

Kadirov je jedan od najbližih saveznika ruskog predsednika Putina, iako je nedavno kritikovao ruske vojne komandante oko rata u Ukrajini, bez obzira što se njegovim vojnicim često rugaju na društvenim mrežama zbog TikTok video snimaka koji deluju namešteno.

Prošle godine je Češki radio javio da je Kadirova odgajivačnica trkačkih konja registrovana pri Češkom klubu džokeja još od 2012.

Bilo je pokušaja da se oba konja - Zazu i drugi pastuv nazvan po ruskom kompozitoru Mihailu Glinki - odvedu iz konjušnice u januaru prošle godine, pre početka ruske invazije na Ukrajinu, izvestio je radio.

Dva muškarca koja su govorila ruski došli su na farmu tvrdeći da imaju nalog da odvedu konje u Poljsku jer, kako su rekli, životinje obuhvaćene paketom sankcija mogu da se prebacuju preko granica unutar prostora Evropske unije.

Vlasnik konjušnice im nije poverovao i zaključao je štale da konji ne bi bili ukradeni.

On je za radio rekao da su muškarci proveli pet dana sedeći u kombiju parkiranom ispred kapija konjušnice.

Otišli su bez objašnjenja u vozilu sa oznakama Kadirove lične livreje.

Prema pravilima sankcija Evropske unije, sav novac koji konji osvoje za pobede na trkama biće utrošen na njihovo čuvanje i održavanje, a ostatak će biti zamrznut, što je razbesnelo Kadirova.

„Šta da kažemo o ljudskim pravima na Zapadu, ako tako surovo krše prava konja, najmirnijih, divnih i nežnih životinja na svetu" zapitao se Kadirov na njegovoj Fejsbuk strani, u komentarima koje je tada preneo dnevnik Moskou Tajms.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Мунгос

    08.03.2023 18:36
    Према правилима санкција Европске Уније, коњи су замрзнути. Правилно правило.
    По правилима државе Тексас, Европска Унија је регистрована као коњокрадица.
    Надамо се да више не важе она правила да коњокрадице морају да омасте конопац.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC