Finska i izbori: Konzervativci porazili Sanu Marin

Posle dramatične trke, Peteri Orpo, lider finske opozicione desničarske Nacionalne koalicije pobedio je na izborima u Finskoj.
Sana Marin i Peteri Orpa
AFP
Sana Marin i Peteri Orpa

Lider finskih konzervativaca Peteri Orpo pobedio je u tesnoj izbornoj trci dosadašnju premijerku Sane Marin.

„Dobili smo najviše mandata", rekao je lider Nacionalne koalicije, posle dramatične noći u kojoj je, kako je vreme odmicalo, dobar rezultat postepeno klizio iz ruku socijaldemokratama.

Orpova stranka je dobila oko 20,8 odsto glasova, ispred desničarske populističke Finske partije (20,1) i socijaldemokrata (19,9).

Budući da su prve tri stranke dobile oko 20 odsto glasova, nijedna partije nije u poziciji sama da formira vladu.

Sana Marin je u prethodne četiri godine usmerila Finsku ka skorom ulasku u NATO i uspešno vodila zemlju kroz kovid pandemiju.

Ubrzo pošto je lider konzervativaca proglasio pobedu, Marin je priznala poraz na izborima.

„Čestitam pobedniku, čestitam Partiji nacionalne koalicije, čestitam Finskoj partiji. Demokratija je rekla svoje", kazala je ona pristalicama.

Nedeljama su tri stranke bile skoro izjednačene u anketama.

Zatim je projekcija javnog servisa ILE ukazala na pobedu koalicije Peterija Orpa sa najvećim brojem poslaničkih mesta u parlamentu.

„Mislim da Finci žele promene. Sada ću početi pregovore sa svim stranama", rekao je Orpo.

U sedištu njegove stranke vladalo je euforično raspoloženje, rekao je Mati Koivisto, politički dopisnik javnog servisa ILE.

„Kada su videli projekciju rezultata, bilo je sasvim jasno da će pobediti", dodao je.

Liderka Finske partije Rika Pura čestitala je rivalu i bila oduševljena najboljim rezultatom u istoriji sopstvene stranke.

„I dalje se borimo da budemo broj jedan, ali i ovo je odličan rezultat", rekla je.

Komentatori su istakli privlačnost njene stranke mladim glasačima, jer im se često obraćala preko društvenih medija kao što je TikTok.

U međuvremenu, tri druge stranke u odlazećoj koaliciji - Partija centra, Levi savez i Zeleni - sve su zabeležile velike gubitke.

Sana Marin postala je najmlađa liderka na svetu kada je zakoračila na političku scenu 2019.

Ona je bila na čelu koalicije pet partija, koje su sve predvodile žene.

Uprkos njenom uspešnom odgovoru na invaziju susedne Rusije na Ukrajinu, izbori su se uglavnom vodili zbog finske ekonomije i javnog duga, pošto su sve glavne stranke podržale članstvo u NATO-u.

Mnogi Finci je vide kao polarizujuću figuru.

Prošle godine je bila pod velikim pritiskom kada se pojavio video na kojoj peva, pleše i pije na zabavi.

Pristalice kažu da je kontroverza prožeta seksizmom i da su žene širom Finske i sveta delile video snimke na kojima su plesali u znak solidarnosti.

Nasuprot tome, Peteri Orpo nema nijedan od kvaliteta „rok zvezde" poput Sane Marin, kaže Mati Koivisto iz ILE.

„On je političar od karijere. U igri je od 90-ih i prilično je stabilan i miran. Ima kritika da je možda previše i miran, ali to takođe dobro funkcioniše u Finskoj", dodaje.

Konzervativci će imati prvu priliku da formiraju vladu, a ako uspeju, 53-godišnji Orpo će postati sledeći premijer.

Pod vladom koju predvodi Orpo, Evropa bi mogla da očekuje proevropskog konzervativca iz liberalnog centra njegove stranke sa naglaskom ka ekonomskoj politici.

Manje uzbudljivo od Sane Marin i veoma umereno, kaže Vesa Vareš, profesor savremene istorije na Univerzitetu u Turkuu.

„On je neka vrsta zeta iz snova", dodaje.

Prema finskom sistemu proporcionalne zastupljenosti, on će morati da prikupi više od 100 mesta u parlamentu od 200 mesta da bi upravljao državom, a to neće biti jednostavno.

Orpo zaista ima dva izbora pred sobom, ili formiranje desničarske koalicije sa nacionalističkom Finskom partijom Rike Pure ili postizanje sporazuma sa Socijaldemokratama Sane Marin.

„Finska partija je veoma težak partner jer su tako neiskusni i imaju poslanike koji su nezadovoljni skoro svime", kaže profesor Vareš.

„Najprirodnija stvar bi bila saradnja sa socijaldemokratama. Ali [Sana Marin] je nekada pripadala levom krilu stranke i očigledno je da ne voli konzervativce", dodaje.

Dženi Karimaki sa Univerziteta u Helsinkiju takođe ističe da je Marin oklevala da kaže šta su njene aspiracije.

Socijaldemokrate imaju pomešana osećanja, kaže ona, jer dok su povećali mesta u parlamentu, nisu uspeli da postanu najveća stranka i da obnove premijersku funkciju.

„Ali finska politička kultura je poznata po fleksibilnosti. Poznati su po sposobnosti da pregovaraju i prave kompromise", zaključuje.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Dejan

    04.04.2023 08:06
    Za zdravu naciju uz tradiciju
    Samo konzervativno i samo svesno u desno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC