Rusija i Ukrajina: Vagner protiv Kremlja - 24 sata haosa

Ozloglašeni vođa ruskih plaćenika zapretio je oružanom pobunom, ali je odustao od marša na Moskvu.

Tokom jedne duge junske noći i dana, Jevgenij Prigožin, ozloglašeni vođa ruskih plaćenika pokrenuo je svojevrsnu pobunu, poslavši oklopni konvoj ka Moskvi što je izazvalo brojna pitanja o čvrstini režima predsednika Vladimira Putina,

Ruski predsednik je čak optužio bivšeg saveznika za izdaju, pokretanje oružanog ustanka i „zabijanje noža u leđa našoj domovini."

 

Fighters of Wagner private mercenary group stand guard outside the headquarters of the Southern Military District in the city of Rostov-on-Don, Russia, June 24, 2023.
Reuters

 

Ali do kasne večeri u subotu, Prigožin je opozvao čitavu akciju i naredio povratak njegovih plaćenika u baze.

„Za 24 sata smo stigli na 200 kilometara od Moskve i za to vreme nismo prolili ni kap krvi naših boraca", rekao je Prigožin.

Dvadeset četiri sata haosa, a toliko je toga što ne znamo.

Da li je vođa Vagnera planirao puč?

Prigožin je izričito tvrdio da se radi o „maršu za pravdu", a ne puču. Šta god da je bilo, vrlo se brzo završilo.

Mesevima je Prigožin igrao ključnu ulogu u ruskoj vojnoj invaziji na Ukrajinu, regrutovavši hiljade plaćenika, naročito iz ruskih zatvora.

Međutim, već je dugo u sukobu sa ratnim vojnim komandantima, što je preraslo u otvoreni revolt kada su najavili da će njegove jedinice odgovarati njihovim naređenjima od 1. jula.

 

File pic of Prigozhin with troops in Bakhmut
Reuters
Prigožin sa plaćenicima u Ukrajini (arhiva)

 

Vagnerovi borci su prešli iz okupiranih delova istočne Ukrajine u veliki ruski grad na jugu, Rostov na Donu a potom krenuli glavnim auto-putem preko Voronježa, ka Moskvi.

Činilo se da se radi o prelomnom trenutku ruske 16-mesečne invazije na Ukrajinu.

Ali dok se Vagnerov konvoj kretao ka severu, stigle su vesti o dogovoru, pomalo bizarno, postignutom uz posredovanje beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Samo su retki poverovali da je priča tako jednostavna, ali ako je Kremlj u pravu, ovo bi mogao da bude kraj Prigožinove uloge u ratu, ali i samoj Rusiji.

Na putu je ka Belorusiji i neće biti krivično gonjen, kažu iz Kremlja.

Njegovim borcima je obećana amnestija.

Da li je sve prošlo bez kapi krvi?

Nije poznato, a postoje podaci o najmanje jednom oborenom helikopteru.

A šta sve ovo znači za Vladimira Putina je potpuno nejasno, bar za sada.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da ne želi da govori „ko je spolja uticao" na pobunu Vagnerovih plaćenika u Rusiji, ali da ne treba sumnjati da je takvog uticaja bilo.

„Mislim da će ovo imati dubinske i teške posledice i na stanje na bojištu i na unutrašnje političko stanje" u Rusiji, rekao je Vučić za TV Pink.

Srbija „nikada neće podržati puč ni u jednoj državi... i pitanje odbrane je pitanje države", rekao je Vučić.


Vagner protiv ruskog vojnog vrha

Prigožin mesecima besni i buni se protiv ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova zbog, kako kaže, njegovih propusta da snabdeju plaćenike Vagnera municijom i opremom.

Kada je Putin podržao njihov rok da svi plaćenici u Ukrajini potpišu ugovore sa ministarstvom odbrane, Prigožin je odbio, videvši to kao izazov njegovom uticaju.

u dugačkoj tiradi 23. juna, rekao je Rusima da je razlog za rat laž i samo izgovor za „malu grupu propalica" da se promovišu i obmanu javnost i predsednika.

A onda je došlo do dramatične eskalacije u njihovom do tada verbalnom sukobu.

Prigožin je optužio vojsku da je pokrenula smrtonosni napad na njegove ljude u Ukrajini. Vojni vrh je demantovao da je bilo napada, a video koji je vođa Vagnera objavio nije otkrio ništa.

Kasno uveče u petak, najavio je početak „marša za pravdu."

„Ima nas 25.000 i saznaćemo zašto ovom zemljom vlada haos", upozorio je Prigožin. „Svi koji hoće, neka nam se pridruže."

General Sergej Surovkin, zamenik komandanta ruske vojske u Ukrajini, pozvao ga je da se povuče i prihvati Putinovu komandu.

Pokrenuvši njegove trupe preko granice u Rostov na Donu te noći, tvrdio je da ima kontrolu nad vojnim skladištem i upravom odakle se vodio rat, a na video snimcima se vide Vagnerovi plaćenici u centru grada u kome, naizgled, nema nikakvog otpora.

U subotu ujutru je objavio da je Vagner „u vojnoj komandi". Grad je, rekao je Prigožin kanije, preuzet „bez ispaljenog metka."

Državna bezbednosna služba FSB je pokrenula krivičnu istragu, a čitav region oko Moskve stavljen je u stanje pripravnosti u „protivterorističkom operativnom režimu", baš kao i Voronjež na pola puta ka prestonici.

Putinovo obraćanje naciji

U subotu ujutru, Vladimir Putin, strog i odlučan, obratio se naciji u petominutnom govoru i pozvao na jedinstvo.

„Suočeni smo sa izdajom", rekao je naciji. Ne pomenuvši bivšeg saveznika, rekao je da su oni koji su pokrenuli vojnu pobunu izdali Rusiju i da će odgovarati za to.

Prigožin je brzo porekao da je izdao domovinu, a onda kritikovao predsednika i rekao da „nikako nije u pravu."

Sve do tada, Putin nikada nije bio cilj njegovog besa.

Ali njegove sarkastične reference na „srećnog deku" su mnogi shvatili kao indirektnu kritiku. Prošlog meseca je pitao kako bi Rusija mogla da pobedi u ovom ratu ako se ispostavi sa je „ovaj deka prava bitanga."

Ubrzo su kolone oklopnih vozila Vagnera viđene u pokretu na autoputu kroz region Voronježa i dalje ka Lipetsku.

Zapaljeno je skladiše goriva „u vazdušnom napadu" na Voronjež, iako nije jasno zašto.

 

Mapa Ukrajine
BBC

 


Izazov Putinovoj vlasti?

Prigožin je čvrst u stavu da ne kritikuje ruski rat u Ukrajini, već samo „klovnove" koji ga vode.

Takođe je tvrdio da ne dovodi u pitanje Putinovo vođstvo, iako je zapretio da će krenuti ka Moskvi ako njegovi vojni zahtevi ne budu zadovoljeni.

Nekoliko sati je Vladimir Putin izgledao kao vođa koji je izgubio kontrolu nad situacijom koja se brzo menja.

A onda je u subotu uveče stigla vest da je Aleksandar Lukašenko, predsednik Belorusije, još jedan Putinov saveznik, postigao dogovor.

Prigožin će otići u Belorusiju, i neće biti krivično gonjen, Viđen je kako kolima napušta Rostov.

Njegovi plaćenici neće biti krivično gonjeni, a oni koji žele, moći će da potpišu ugovore kao profesionalni vojnici sa Ministarstvom odbrane.

A sam Putin?

Na prvi pogled, deluje da je oslabljen, da ga je Prigožin prodrmao ovvim manevrom i da vodi zemlju kojom je čitav jedan dan vladao haos.

Oslanjanje na predsednika Belorusije da spasi situaciju deluje neobično. Rusija je bila ta koja je digla na noge Lukašenka kada je njegova zemlja stala tokom masovnih protesta protiv izbornih rezultata 2020. godine koje su mnogi smatrali nameštanim.

Ukrajinski predsednik kaže da je Putin ponižen.

Ali jedno je sigurno - Rusi su videli da postoji alternativa ruskom predsedniku i nekoliko sati je delovalo kao da je njihovom zemljom zavladala anarhija.

A vojska je našla načina kako da stavi pod kontrolu potencijalno neobuzdanu vojsku od 25.000 plaćenika. Još će se videti šta će od toga biti, ali njihov problematični vođa, Jevgenij Prigožin, više nema glavnu ulogu u ovom filmu.


Pogledajte video


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • zztop

    25.06.2023 17:16
    Putin već sutra vraća dvojnika u kremlj a on ostaje na sigurnom do daljnjega...
  • Katarina Lazarević

    25.06.2023 17:02
    Wagner
    Prigožin je u pravu ne mogu vojskom upravljati ljudi koji su ceo život proveli družeći papir kao Šojgu . Nemojte se iznenaditi da wagner iz Belorusije napadne Ukrajinu i da je to bilo samo mamac za Ukrajinu i NATO
  • Dejan sa Štranda

    25.06.2023 16:16
    kaPutin
    Slava Ukrajini
    Slava Herojima
    Slava Azovu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.