Rusija i Ukrajina: Jevgenij Prigožin, šef plaćeničke grupe Vagner, nalazi se u Belorusiji - snimak

Prema snimcima, Prigožin je u Belorusiji, gde je i trebalo da ode na osnovu dogovora posle kratkotrajne pobune protiv Kremlja.

Na snimku na Telegram kanalima povezanim sa plaćeničkom grupom Vagner izgleda da potvrđuje da je njen šef, Jevgenij Prigožin, u Belorusiji.

Pretpostavlja se da dočekuje borce i opisuje nedavna dešavanja na liniji fronta u Ukrajini kao „sramotu".

Nagoveštava i da bi Vagner uskoro ponovo mogao da se uključi u ratna dejstva u Ukrajini.

Prema istom snimku, može se zaključiti da je potvrđena ranija izjava beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da Vagnerovi borci sada deluju kao vojni instruktori vojnika Belorusije.

Ovo je prvi snimak Prigožina otkako je Vagner pokrenuo oružanu pobunu u Rusiji krajem juna.

Uprkos slabom osvetljenju, vidi se kako Prigožin stoji na stazi u polju, okružen drvećem i nečim što liči na skladišta i šatore.

BBC tim za proveru činjenica je uveren da se raspored šatora, drveća i zgrada poklapa sa lokacijom na zapadnom kraju baze.

U pozadini se vide brojni ljudi u maskirnim uniformama.

Uprkos slabom svetlu, prepoznaje se Prigožinova silueta, a oni koji govore ruski jezik i koji su upoznati sa njegovim prethodnim izjavama, kažu da su glas i način govora nesumnjivo njegovi.

U snimku, Prigožin kaže da su se borci „dostojno borili" u Ukrajini i da su „učinili mnogo" za Rusiju.

Oštro kritikuje sadašnje vođenje rata.

„Ono što se trenutno dešava na liniji fronta je sramota u kojoj ne želimo da učestvujemo i treba da sačekamo kako bismo pokazali našu potpunu odlučnost", čuje se kako govori.

Dodaje da je „doneta odluka da se neko vreme ostane ovde u Belorusiji", kako bi Vagner iskoristio vreme da od beloruske vojske napravi „drugu armiju na svetu".

Šef Vagnera nagoveštava i da će njegovi borci „nastaviti da se pripremaju" i da će se eventualno vratiti na prve linije u Ukrajini „kada budemo sigurni da nećemo biti primorani da osramotimo sebe".


Pogledajte video: 24 sata pobune Vagnera


Izgleda da se Prigožin pridržava dogovora sa Kremljom

Stiv Rozenberg, BBC urednik, Rusija

Dakle, Prigožin se ponovo pojavio - na neki način.

Glas na snimku svakako zvuči kao šef Vagnera koji se (navodno) obraća njegovim borcima u Belorusiji.

I silueta na snimku u sumrak podseća na njega.

I - poput Jevgenija Prigožina kakvog pamtimo od pre nekoliko nedelja - on izgovara stav o situaciji na liniji fronta u Ukrajini, opisujući je kao „sramotu" (što podrazumeva kritiku ruskog vojnog vrha).

Ali za razliku od Jevgenija Prigožina kog se dobro sećamo, na ovom snimku ne upire prstom u pojedince - nema direktne kritike ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua ili načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova.

I nema više „marševa pravde" ili pobuna.

Ne, na ovom snimku se čini da on poštuje dogovor koji je sklopio sa Kremljom - imunitet od krivičnog gonjenja u zamenu za odlazak u Belorusiju).

Zaista, obe strane se drže dogovora.

U redu.

Dakle, Prigožin i Vagner su u Belorusiji.

Šta će sledeće da urade?

Glas na snimku sugeriše da će pojedini borci otići u Afriku; drugi će obučavati belorusku vojsku i pretvarati je u „drugu najbolju armiju sveta".

Rekao je da će ostati u Belorusiji „neko vreme".

I ostavio je otvorenom mogućnost da se u jednom trenutku vrati u „specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini.


Čini se da se poslednji komentar odnosi na prethodne tvrdnje Prigožina da je rusko Ministarstvo odbrane ograničilo isporuku municije Vagneru tokom duge i krvave bitke za grad Bahmut na istoku Ukrajine kako bi ograničilo ili osujetilo njegov uspeh u borbama.

U jednom trenutku, Prigožin predaje reč čoveku koga predstavlja kao „komandanta i osobu po kojoj je grupa Vagner dobila ime".

Iako se njegovo ime ne pominje, gotovo je izvesno da je reč o Dmitriju Utkinu, bivšem oficiru ruske vojske za koga se smatra da je Vagnerov vojni komandant.

On se vrtlo retko javno pojavljuje.

Po njegovom kodnom imenu Vagner je i nazvana ova grupa.

Ranija analiza BBC tima za proveru pokazala je da desetine vozila ulaze u novu bazu Vagnera u Celu, napuštenoj vojnoj bazi u južnoj Belorusiji, oko 100 kilometara od glavnog grada Minska.

Prema sporazumu koji je okončao kratkotrajnu pobunu, plaćenicima je ponuđeno da se pridruže redovnoj ruskoj vojsci, da se vrate porodicama ili da odu u Belorusiju, bliskoj saveznici Rusije.

U intervjuu za dnevni list Komersant prošle nedelje, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da „Vagner ne postoji".

„Ne postoji zakon o privatnim vojnim organizacijama. On jednostavno ne postoji", rekao je ruski predsednik na pitanje da li će grupa biti sačuvana kao borbena jedinica.

Belorusija: Nastavljena obuka sa Vagnerom

Oružane snage Belorusije nastavljaju zajedničku obuku sa borcima Vagner, saopštila je pres služba Ministarstva odbrane Belorusije.

Dodaje se da će sa jedinicama snaga za specijalne operacije, Vagnerovci u narednih nedelju dana odraditi „zadatke borbene obuke na poligonu Brestski".

Prema nekim beloruskim izvorima, u Belorusiju je stiglo između dve i 2,5 hiljade Vagnerovaca.


Pogledajte video o Prigožinu:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC