Druga optužnica protiv Hantera Bajdena, sina američkog predsednika: Droga, striptizete, poslovna pratnja i utaja poreza

Sin Džozefa Bajdena je navodno utajio najmanje 1,4 miliona dolara poreza dok je istovremeno vodio „ekstravagantan način života", plaćajući poslovnu pratnju, striptizete, automobile, hotele...
Hunter Biden
Reuters

Federalni tužioci podigli su poreske optužbe protiv Hantera Bajdena, što je drugi krivični postupak protiv sina američkog predsednika.

U optužnici od devet tačaka se navodi da je planirao da utaji najmanje 1,4 miliona dolara federalnih poreza od 2016. do 2019. godine.

Tri krivična dela i šest prekršaja uključuju neprijavljivanje i neplaćanje poreza, lažnu poresku prijavu i prikrivanje procene imovine.

Hanter Bajden je u septembru optužen za savezne optužbe za posedovanjee vatrenog oružje u Delaveru.

Sin američkog predsednika Džozefa Bajdena ranije se izjasnio da nije kriv u slučaju oružja.

Bela kuća nije komentarisala nove optužbe.

Novi postupak prtiv Hantera Bajdena usledio je u trenutku kada republikanci u Kongresu stavljaju njegove poslove u centar istrage o opozivu predsednika Bajdena, koji je najavio da će se kandidovati na izborima u novembru 2024.

Ako bude proglašen krivim u postupku o utaji poreza, Hanter Bajden bi mogao da se suoči sa kaznom do 17 godina zatvora.

Hanter Bajden je advokat školovan na Jejlu, ali je i narkoman koji se leči od zavisnosti od kokaina od 2019.

U optužnici od 56 stranica podignutoj u Kaliforniji, tužioci navode da je novac trošio na „drogu, pratnju i devojke, luksuzne hotele i nekretnine za iznajmljivanje, luksuzne automobile, odeću i druge stvari, ukratko, na sve osim na plaćanje poreza".

Oni kažu da je predsednikov sin prihodovao više od sedam miliona dolara ukupnog bruto prihoda između 2016. i 2020. godine, ali da je svesno izbegavao da plati porez za 2016, 2017, 2018. i 2019. godine, uprkos tome što je mogao da podmiri obaveze.

Hunter and Joe Biden at an event in 2016
Getty Images

„Da se Hanter preziva bilo kako osim Bajdena, ove dve optužnice protiv njega ne bi ni bile podignite", bila je reakcija advokata Hantera Bajdena.

Hanter Bajden je na kraju platio sav poreze i pripadajuću kamatu i kazne još 2020. godine, a novac je pozajmio od svog ličnog advokata.

U optužnici je i tabela u kojoj je precizno navedeno na šta je Hanter Bajden potrošio novac.

Između 2016. i 2019. platio je više od 188.000 dolara za „zabavu za odrasle" i više od 683.000 dolara za „plaćanja - raznih žena", prema optužnici.

Hanter Bajden je „nastavio da lepo zarađuje i divlje troši u 2018. godini", slikovito su opisali tužioci.

U optužnici se navodi da je ostvario „znatan prihod", između ostalog i od kompanije koju je osnovao sa kineskim poslovnim konglomeratom, ukrajinskom energetskom kompanijom Burisma i neimenovanim rumunskim biznismenom.

Kako su mu rasli prihodi, tako su rasli i rashodi na „ekstravagantan način života", navodi se u optužnici.

U 2018. godini, optuženi je potrošio više od 1,8 miliona dolara, a u tu sumu spada i oko 383.000 dolara za plaćanja ženama i 151.000 dolara na garderobu.

Ipak, iste godine, Hanter Bajden je bivšoj supruzi poslao poruku da ne može da plati alimentaciju jer „nema para".

U međuvremenu je boravio u raznim luksuznim hotelima, potrošio 10.000 dolara „za učlanjenje u seks klub" i tvrdio da su avionske karte od 1.248 dolara za egzotičnu plesačicu poslovni trošak, navodi se u optužnici.

Tužioci napominju da je „imao dovoljno raspoloživih sredstava... da plati neke ili sve neizmirene poreze", ali je odlučio da to ne učini.

Navodno je lične troškove često otpisivao kao poslovne troškove, poput iznajmljivanja lamborginija koji je vozio kada se doselio u Kaliforniju u aprilu 2018. dok njegov porše nije stigao sa istočne obale.

Optuženi je u avgustu 2018. isplatu od 1.500 dolara opisao kao „umetničko delo", a tužioci kažu da je upravo to bila napojnica egzotičnoj plesačici u striptiz klubu, koja mu „nije prodala nikakvo umetničko delo".

Optuženi je koristio poslovnu kreditnu liniju da plati kiriju ćerki u Njujorku, oko 19.535 dolara, i da jednom pornografskom sajtu isplati 27.316 dolara.

Hanter Bajden je takođe tvrdio da je imao stalna poslovna putovanja 2018. iako nije imao, navodi se u optužnici.

Hunter Biden in November 2023
Reuters

U optužnici se pominje i osoba koja je podnela tužbu za utvrđivanje očinstva protiv Hantera Bajdena nakon što su bili u ljubavnoj vezi.

Piše i da je Hanter Bajden ovu osobu - nazvana kao Osoba 1 - stavio na platni spisak ubrzo nakon što se preselila u Arkanzas dok je bila trudna sa njegovim detetom, iako nije obavljala nikakav posao.

Osoba 1 je primila 22.500 dolara na ime plate, što je Hanter Bajden lažno tvrdio kao poslovni odbitak, prema tužiocima.

Iako Osoba 1 nije imenovana u optužnici, veruje se da je reč o Landen Roberts, striptizeti koja je rodila ćerku Hanteru Bajdenu, što se doskora prikrivalo.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Milan

    08.12.2023 12:15
    Pravda za Hantera
    Ostavite čoveka više na miru
  • moki

    08.12.2023 09:53
    fuj
    Ološ.
  • Đorđe

    08.12.2023 09:50
    A ti kao ne bi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC